„Roman teatral”, de Mihail Bulgakov, la Teatrul Național de Televiziune
https://www.ziarulmetropolis.ro/roman-teatral-de-mihail-bulgakov-la-teatrul-national-de-televiziune/

În această seară, de la ora 20.00 şi luni 26 septembrie, de la ora 01.10, TVR 2 difuzează spectacolul „Roman teatral” (regia şi adaptarea tv – Vitalie Lupaşcu), dramatizarea textului omonim semnat de Mihail Bulgakov, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori ruşi ai secolului XX.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2016

La 125 de ani de la nașterea dramaturgului Mihail Afanasievici Bulgakov, Teatrul Național de Televiziune difuzează pe canalele TVR, în săptămâna 19-25 septembrie, spectacolul „Roman teatral”.

Unul dintre cei mai importanţi şi mai valoroşi scriitori ruşi ai secolului XX, Mihail Bulgakov, este prea puțin cunoscut marelui public din România. Spectacolul oferă ocazia telespectatorilor din toată ţara să vadă dramatizarea ultimului text al acestui mare novator al prozei şi al teatrului modern, realizată de regizorul Vitalie Lupaşcu.

Roman teatral (1936-1937) finalizează trilogia autobiografică a prozei bulgakoviene (Însemnările unui tânăr medic – Însemnări pe manşete) şi poate fi considerat testamentul spiritual al scriitorului, prin care îşi exprimă, în forma cea mai coerentă şi pregnantă, viziunea sa asupra creativităţii şi artei.

Întregul spectacol se centrează pe raportul dintre sistem şi personalitate într-o societate totalitară. Atotputerniciei sistemului i se opune doar spiritul creator al artistului, reprezentat de personajul neofitului în ale teatrului – Maxudov.

Maxudov, un tânăr autor, scrie un roman care este tipărit într-o revistă fantomatică, roman mai apoi transformat într-o piesă, urmând a fi pusă în scenă la Teatrul Independent. Condus de un director despotic, Teatrul i se relevă scriitorului ca o lume total nouă şi ciudată, o lume kafkiană, guvernată de propriile sale legi, legi absurde, de neînţeles, în virtutea cărora îi este mutilată atât opera, cât şi visul libertăţii.

„Roman teatral”, de Mihail Bulgakov – Distribuţie:

Marius Stănescu, Mihai Constantin, Mihai Dinvale, George Ivaşcu, Crina Mureşan, Daniela Nane, Ioana Visalon, Mariana roman teatralDănescu, Constantin Bărbulescu, Şerban Georgevici, Armand Calotă, George Lungoci, Adrian Vâlcu, Ion Puican, Raluca Chelaru, Bogdan Ghiţulescu, Roberta Mitache, Vitalie Lupaşcu, Mihai Manolescu, Cristian Tabără, Sever Bânzaru, Valentin Gheorghiu, Gheorghe Iordache şi Radu Captari.

Spectacol al Casei de Producţie TVR 2013

Program difuzare

TVR 2: luni, 19 septembrie, ora 20.00 și luni 26 septembrie, ora 01.10

TVR 3: sâmbătă 24 septembrie, ora 20.00 și duminică 25 septembrie, ora 8.00

TVR Moldova: sâmbătă, 17 septembrie, ora 17.30

TVR Internațional: duminică 25 septembrie, ora 18.00

TVR HD: luni 19 septembrie, ora 20.00 și marți 20 septembrie, ora 13.00

Foto: Roman teatral – tvr.ro

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.