România în portretele a 10 români de 100 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-in-portretele-a-10-romani-de-100-de-ani/

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce îşi propune să prezinte portretele şi poveştile de viaţă a 10 români care şi-au celebrat Centenarul odată cu România.

Un articol de Liliana Matei|12 decembrie 2018

Lansarea va avea loc la Muzeul Național „George Enescu” (Calea Victoriei nr. 141, București) în cadrul unei expoziții ce va prezenta portretele românilor centenari, alături de fotografii din arhiva lor personală.

Cei zece români de 100 de ani incluși în proiect sunt:

Elisabeta Kovecsi, din București

Dumitra Meșină, din comuna Crevenicu, județul Teleorman

Gheorghe Bercea, din Videle, județul Teleorman (foto)

Ilișca Hojda, din oraș Săliștea de Sus, județul Maramureș

Vazul Bulger, din satul Figa, comuna Beclean, județul Bistrița-Năsăud

Victoria Băilă, din Întorsura Buzăului, județul Covasna

Zsuzsana Vocilă, din orașul Rupea, județul Brașov

Elena Cârjă, din comuna Balș, județul Iași

Maria Petroi, din satul Slobozia, comuna Fântânele

Otilia Ispas, din municipiul Constanța, județul Constanța

Portretele lor au fost realizate de fotografii Vlad Petri, Șerban Mestecăneanu, Mihai Poiană, Mihai Bodea și Bogdan Fundali.

„Istoria unei țări este un caleidoscop de istorii personale, povești ale oamenilor care locuiesc în acel loc și contribuie la construirea acelei țări. În acest an al Centenarului Marii Uniri de la 1918, am vrut să oferim o imagine a ceea ce au însemnat acești ani pentru România și cea mai bună modalitate ni s-a părut a fi prin portretele și poveștile de viață ale acestor oameni, ce au parcurs tot drumul de la formarea țării noastre. Totodată se dorește ca www.de100.ro să rămână un album de familie, al istoriei de viață ai primilor 100 de ani ai României, în care să ne regăsim fiecare frânturi din povestea personală”, declară Olimpiodor Antonescu, Președintele Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală „Niște Țărani”, unul dintre inițiatorii proiectului.

Proiectul „Români de 100 de ani” este realizat de către Fundația Națională pentru Civilizație RuralăNiște Țărani”, în parteneriat cu Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date și Muzeul Național „George Enescu”, fiind finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul proiectelor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Până la inaugurarea platformei www.de100.ro, mai multe detalii pot fi găsite pe pagina de Facebook a proiectului.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.