Romania International Film Festival, la Vama Veche şi Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-international-film-festival-la-vama-veche-si-bucuresti/

A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor de filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se va desfăşura în acest an în două etape – între 21-31 august, în Vama Veche, iar în Bucureşti, între 21-28 noiembrie.

Un articol de Petre Ivan|20 august 2014

De-a lungul a nouă ani, Ro-IFF a adus în faţa publicului peste 4.000 de filme, lungmetraje, scurtmetraje şi documentare.

De-a lungul a nouă ani, au fost oaspeţi de onoare, printre alţii, Nick Powell, preşedinte executiv al Academiei de Film Europene, Emir Kusturica, regizor premiat la Cannes, Kevin Costner, actor premiat cu Oscar pentru filmul „Cel care dansează cu lupii/ Dances with wolves”, Julie Taymour, regizor nominalizat la Oscar pentru celebrul film „Frida”, Nicola Piovani, autor de muzică de film premiat cu Oscar pentru „Viaţa e frumoasă/ Life is Beautiful”, Elliot Goldenthal, autor de muzică de film premiat cu Oscar pentru „Frida”.

Anul acesta, în Vama Veche vor fi proiectate lungmetraje din secţiunile competiţionale CineBlackSea şi Femeia în cinema/ Woman in Cinema, precum şi din secţiunile necompetiţionale Focus, 2×3 şi Panorama. În Bucureşti vor fi reluate aceste filme şi li se vor adăuga scurtmetraje şi documentare.

O minunată noapte în Split

Aşadar, joi, de la ora 20.45, la Amfiteatru-La Pescărie din Vama Veche va putea fi vizionat filmul „O minunată noapte în Split/ Ta divna Splitska noc”, care a câştigat trofeul primei ediţii. Filmul de debut al lui Arsen A. Ostojic, care semnează şi scenariul, i-a adus acestuia multe premii internaţionale, printre care şi o nominalizarea primită din partea Academiei de Film Europene, la categoria „descoperirea europeană a anului”.

Secţiunea Focus este dedicată anul acesta Ucrainei. Ro-IFF va prezenta „Gámer”, filmul de debut al regizorului ucrainean Oleg Sentsov, care se află în arestul Securităţii din Rusia (FBS).

Romania International Film Festival este un festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre, în special prin competiţia CineBlackSea şi, de asemenea, singurul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor, Woman in Cinema.

Evenimentul se află sub înaltul patronaj al preşedintelui României, iar partenerii instituţionali la această ediţie a Ro-IFF sunt Centrul Naţional al Cinematografiei şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română.

Foto cu Romania International Film Festival şi O minunată noapte în Split – www.ro-iff.ro

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.