România sălbatică se lansează în cinematografele din întreaga țară pe 17 septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-salbatica-se-lanseaza-in-cinematografele-din-intreaga-tara-pe-17-septembrie/

România Sălbatică, cel mai spectaculos documentar dedicat naturii din ţara noastră şi cel mai urmărit film la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde a cucerit şi Premiul Publicului, se va lansa în cinematografele din întreaga ţară pe 17 septembrie, distribuit de Transilvania Film.

Un articol de Petre Ivan|26 august 2021

Cu 3 zile înainte de lansarea în cinema, pe 14 septembrie, va avea loc o proiecție specială în avanpremieră, în rețeaua Cinema City, unde va putea fi văzut, de la ora 19:30, concomitent în 20 de orașe din țară: Arad, Bacău, Baia Mare, Brăila, București, Buzău, Cluj, Constanța, Deva, Drobeta Turnu Severin, Galați, Iași, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Târgu Jiu, Târgu Mureș și Timișoara. La finalul proiecției-eveniment din 14 septembrie va fi difuzat, în exclusivitate, un video special de making-of, prin intermediul căruia publicul prezent va putea intra în culisele producției celui mai mare documentar despre natura și fauna din țara noastră.

Trailer oficial: https://bit.ly/Trailer_RS

„După o perioadă dificilă pentru industrie, cinematografele Cinema City s-au redeschis pe 27 mai și în acel moment nu am putut să nu mă gândesc la faptul că fix în acea zi celebram 125 de ani de la prima proiecție de film din România. Față în față cu România sălbatică pe cele mai mari ecrane curbe din țară, proiecția-eveniment din 14 septembrie celebrează bucuria și autenticitatea trăirilor Marelui Ecran, iar acest lucru ne onorează. Oare Râsul va face oamenii să sară din scaune la fel ca trenul fraților Lumière? Vom afla împreună.”, a declarat Ioana Ionescu, Marketing Manager Cinema City.
Premiera de Gală a filmului, în prezența întregii echipe, va avea loc pe 15 septembrie, în București, la Amfiteatrul „Mihai Eminescu” (str. Arhitect Dimitrie Hârjeu, nr. 61), de la ora 19:30. Proiecția documentarului va fi însoțită și de un recital al Bucharest Film Orchestra, prima și singura orchestră dedicată muzicii de film din țară, dirijată de maestrul Tiberiu Soare. Biletele vor fi puse în vânzare prin Eventbook și vor fi disponibile începând cu 1 septembrie.

Povestea celui mai amplu, complex și original proiect de film documentar despre România este narată de cunoscutul actor Adrian Titieni, iar coloana sonoră e semnată de compozitorul Alexei Țurcan, fiind îndelung aclamată de publicul care a avut șansa de a vedea pelicula în proiecțiile speciale din luna august, din cadrul mai multor festivaluri. Piesa centrală a filmului România Sălbatică este completată de vocea Mădălinei Pavăl, o artistă desăvârșită, care a adus folclorul din Bucovina pe ritmuri moderne în muzica mainstream.

În acest weekend povestea România sălbatică ajunge și la Comic-con Summer Limited Edition, unde vizitatorii vor putea să privească natura în ochi, de vineri până duminică (27 – 29 august), prin intermediul unei instalații VR. Cosmin Dumitrache, unul dintre realizatorii documentarului, va povesti despre proiect, timp de aproape o oră, sâmbătă 28 august, de la 13:00, în cadrul unui panel moderat de Maria Muller.

Printre evenimentele speciale în cadrul cărora documentarul România sălbatică va mai putea fi vizionat se numără și a 13-a ediție a festivalului Filmul de Piatra, pe 27 august, de la ora 20:30 la Curtea Domnească. Proiecția va fi urmată de o discuție cu regizorul Dan Dinu. Un alt festival în programul căruia cinefilii vor regăsi documentarul este a 4-a ediție TIFF Oradea, unde filmul va fi proiectat în aer liber, pe 18 septembrie, la Palatul Baroc.
Din 17 septembrie România sălbatică va ajunge în peste 60 de cinematografe din întreaga țară, distribuit de Transilvania Film. În plus, o serie de proiecții speciale, dedicate elevilor, vor fi pregătite în mai multe orașe. Detalii despre acestea vor fi anunțate în curând.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.