„Romanian Design Week”, la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/romanian-design-week-la-bucuresti/

Ediţia cu numărul opt a Romanian Design Week va avea loc în perioada 15-24 mai, la Bucureşti. Având ca temă SCHIMBAREA*CHANGE, RDW 2020 propune un exerciţiu de regândire şi redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.

Un articol de Liliana Matei|14 februarie 2020

Tema festivalului va fi explorată printr-o expoziție dedicată, „CHANGE – design exhibition for a shifting world”, găzduită de Muzeul Naţional de Artă al României din București. Prin această asociere, RDW și MNAR pun bazele unui parteneriat strategic prin care își propun să promoveze colaborarea dintre instituţiile muzeale şi industriile creative. Totodată, pentru a întări această asociere și pentru a aduce o nouă perspectivă asupra modalităţilor de valorizare a patrimoniului muzeal prin design contemporan, cele două organizații lansează concursul de idei MNAR Inspiră. Concursul constă în crearea unor proiecte de design de produs care reinterpretează elemente ale operelor de artă din patrimoniul MNAR, care vor fi expuse ulterior în cadrul RDW 2020. Detalii suplimentare se găsesc aici.

Expoziția CHANGE propune un traseu structurat pe patru mari subteme: Experiment – design experimental și conceptual, Natural Resources – proiecte care explorează relația dintre materiile prime primordiale, armonia senzorială și metode de prelucrare arhaice și sustenabile, Redesign Crafts – integrarea meșteșugurilor tradiționale în procesele de design contemporan și Placemaking – o colecție de proiecte de arhitectură, urbanism participativ și arhitectură de interior, care vorbesc despre îmbunătățirea vieții de zi cu zi, dar va aborda și teme transversale, precum sustenabilitatea și reciclarea.

Expoziția CHANGE este curatoriată de echipa RDW în acord cu tema aleasă, arhitectura expoziției este semnată de Attila Kim Architects, iar conceptul grafic de Radu Manelici.

Romanian Design Week 2020 își propune să realizeze o radiografie cât mai cuprinzătoare a proiectelor din sfera designului și industriilor creative locale, dar și internaționale, care respectă tema festivalului de anul acesta.

Astfel, în parteneriat cu British Council, RDW propune o serie de evenimente sub titulatura UK Focus: o expoziție capsulă – UK Focus – Circular Cultures, o serie de conferințe și workshopuri care investigheză sustenabilitatea în design, conceptul de „circular cultures”, dar și căi inovatoare de a construi un viitor sustenabil, și organizarea unei vizite de lucru pentru organizații din Marea Britanie în București și în zona Transilvaniei, în cadrul programului British Council Crafting Futures, cu obiectivul de a susține viitorul meșteșugului la nivel global. UK Focus include și o serie de proiecții de filme din sfera designului în cadrul noului format al RDW dedicat specialiștilor, Professionals.

Expoziția capsulă UK Focus – Circular Cultures, găzduită de asemenea de MNAR, exemplifică obiectivele programului european de design sustenabil și economii creative cu același nume, semnat de British Council. Programul urmărește să promoveze și să ofere o voce conceptului de sustenabilitate, dar și crearea unei rețele în Uniunea Europeană care să genereze dialog despre design și circularitate.

Vizita de lucru organizată în cadrul programului British Council Crafting Futures cu ocazia Romanian Design Week va crea contextul favorabil în care o serie de actori relevanți din Marea Britanie care activează în sfera meștesugurilor tradiționale vor relaționa cu organizații și meșteșugari locali. Scopul acțiunii este dezvoltarea de proiecte comune România-Marea Britanie care să exploreze modalitățile prin care meșteșugurile tradiționale pot fi integrate în practici inovatoare pentru un viitor sustenabil. Mai multe detalii despre proiect aici.

British Council urmărește promovarea soluțiilor sustenabile în toate ariile sale de activitate, propunându-și o prezență cât mai verde în cadrul RDW 2020.

Evenimentele și expozițiile cuprinse în programul Romanian Design Week 2020 sunt integrate într-o serie de noi categorii, precum: Professionals – bringing together the industries that build Romania, care adună la un loc evenimentele dedicate profesioniștilor în design, arhitectură sau modă, dar și proiecții de filme de specialitate și Noaptea Studiourilor de Arhitectură; Young Showcase – rising fashion stars of DIPLOMA 2019, expoziții capsulă care prezintă lucrări ale tinerilor designeri vestimentari; Design Flags – International design exhibitions, expoziții care documentează evoluția designului din perspective culturale internaționale; Kids Love Design – exhibitions. workshops. toys. for kids; un Design Market – design to sell și Design Go! – The network of design places in Bucharest, care va îngloba toate evenimentele conexe din București asociate festivalului.

Spațiile unde se vor desfășura toate evenimentele din programul Romanian Design Week 2020 vor fi anunțate în curând.

01
/04
/16

Târgul de artă modernă și contemporană "Art Paris Art Fair", contrapondere de primăvară pentru uriașul târg internațional de artă contemporană FIAC desfășurat toamna la Paris, și-a deschis porțile la Grand Palais. La evenimentul care se desfăşoară între 31 martie și 3 aprilie și-au dat întâlnire 143 de galerii din 22 de țări

23
/03
/16

Teofia Juravle citeşte cu ochi proaspăt realitatea urbană sau rurală, identitatea naţională, apoi le transpune în tablourile sale. A expus ceva timp în ţară, apoi în străinătate şi a avut succes. Săptămâna trecută, pe o stradă în spatele Teatrului Metropolis, într-un spaţiu original numit “Gallery”, a avut loc vernisajul expoziţiei sale de pictură pe sticlă, “Identitate”, care va putea fi vizionată până în 28 martie.

17
/03
/16

"Proprietarii 'Cumințeniei Pământului', lucrarea lui Constantin Brâncuși, au acceptat oferta de achiziție propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care am condus-o, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii va lansa o subscripție publică națională", a scris, miercuri seară, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.

16
/03
/16

La 16 martie 1957 se stingea din viaţă Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX. Cu ocazia aniversării a 140 de ani de la naşterea sculptorului român, Centrul Georges Pompidou a proiectat, zilele trecute, în premieră, la Madrid, o serie de imagini inedite cu Brâncuşi.

07
/03
/16

De Ziua Femeii, Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3 (CCCA) și Primăria Sectorului 3 vă invită să vedeți câteva dintre lucrările ei și să o cunoașteți pe una dintre cele mai speciale femei ale culturii române a cărei poveste a fost spusă, din păcate, de prea puține ori. La 107 ani, Margareta Wechsler Dinu vine marți, 8 martie, de la ora 17.00, la Centrul Cultural Casa Artelor (bd. Mircea Vodă nr. 5), pentru a fi prezentă la vernisajul expoziției de pictură cu lucrări personale, intitulată ”Vârstele Tinereții”.

04
/03
/16

Frumusețea nu are vârstă. A dovedit-o astăzi Asociația Niciodată Singur - Prietenii vârstnicilor, prin realizarea unui proiect unic în România. 4 doamne, trecute de vârsta de 75 de ani au pozat cu stil și eleganță, purtând ii tradiționale, într-un pictorial de modă profesionist, pentru a atrage atenția asupra situației alarmante a vârstnicilor din țara noastră: 1 din 2 vârstnici din România se simte singur și inutil, într-o mică sau mai mare măsură.

03
/03
/16

În numai câteva zile de la lansare, trailerul viitorului documentar biografic despre van Gogh a înregistrat aproape o jumătate de milion de vizualizări. Agitata existență a pictorului olandez Vincent Van Gogh și opera acestuia prind viață într-o peliculă spectaculoasă. „Loving Vincent” va fi primul film realizat în totalitate prin tehnica transformării picturii în ulei în animație, asigură autori ineditului proiect.

02
/03
/16

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO își exprimă disponibilitatea de a oferi expertiza necesară și sprijinul instituțional în demersul diplomatic privind efortul transfrontalier de a introduce Mărțișorul în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial.

01
/03
/16

INIŢIATIVĂ. O dată la două săptămâni Radio România Cultural va oferi câte un week-end cultural în București (pentru două persoane) care va consta în două nopți de cazare (o camera pentru doua persoane, în zilele de vineri și sâmbătă), cu mic dejun la Hotel Cișmigiu, plus bilete la spectacolele instituțiilor culturale partenere.

24
/02
/16

Mozart, compozitorul considerat adesea ca cel mai înzestrat muzician de geniu al tuturor timpurilor, este cel căruia îi este dedicat concertul Orchestrei de Cameră Radio, ce se va desfășura miercuri, 2 martie (19.00) la Sala Radio, sub bagheta dirijorului CRISTIAN BRÂNCUŞI.

18
/02
/16

În urmă cu 140 de ani, pe 19 februarie 1876, se năştea, la Hobiţa, cel pe care celebra Peggy Guggenheim îl descria ca fiind „jumătate zeu, jumătate ţăran” – marele Constantin Brâncuși. Cu prilejul acestei aniversări importante din calendarul artei moderne, Institutul Cultural Român din Londra organizează, la sediu, un eveniment chiar în ziua nașterii sale, care își propune să pună în valoare mai ales conexiunile britanice ale marelui sculptor.