Romfilatelia omagiază mari actori ai scenei româneşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/romfilatelia-omagiaza-mari-actori-ai-scenei-romanesti/

Romfilatelia a editat o nouă emisiune de mărci poştale tematice în cadrul proiectului „Stele de aur ale scenei şi ecranului”. Cele şase timbre ale acestui proiect filatelic au aceeaşi valoare nominală, de 4,50 lei, şi prezintă Stele de Aur ale scenei româneşti, în imagini de colecţie: Adela Mărculescu, Florina Cercel, Ilinca Tomoroveanu, Alexandru Arşinel, Ion Caramitru, Costel Constantin.

Un articol de Petre Ivan|19 decembrie 2016

Emisiunea de mărci poştale este disponibilă începând de astăzi, 19 decembrie 2016, în toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, şi online.

Emisiunea este completată de un set de două plicuri prima zi.

Adela Mărculescu

Adela Mărculescu este una dintre distinsele Doamne ale artei româneşti, iubitoare de poezie, dovedind credinţă şi mari actori credibilitate în fiecare rol interpretat. A cucerit publicul cu sute de reprezentaţii în piese de teatru pe scenele cele mai importante din Bucureşti şi din lume, precum Brazilia, Italia, Austria, Israel, Statele Unite ale Americii şi Canada.

Este deţinătoarea a numeroase premii, distincţii şi decoraţii dintre care amintim doar câteva: Premiul I şi titlul „Laureat” pentru rolul „Adela” din filmul „Un oaspete la cină”.

În martie 2016, Adela Mărculescu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti.

Florina Cercel

Florina Cercel are un talent exploziv, o uriașă forţa dramatică şi o manieră unică de interpetare, completate de o frumusețe plină de personalitate. A debutat pe scena mari actori Teatrului Dramatic de Stat din Galaţi, în 1964, petrece următorii 7 ani la Teatrul Naţional din Timişoara, iar din 1973 devine actrița Teatrului Naţional din Bucureşti, unde va cunoaşte consacrarea.

În cinematografie debutează în 1970, de atunci fiind o prezenţă constantă atât pe marile ecrane cât şi în televiziune.

Este deţinătoarea Premiului UNITER  pentru cea mai bună interpretare feminină din 1990 în rolul Vassa Jeleznova din „Vassa Jeleznova” de M. Gorki.

A fost decorată cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler în 2002, devenind societar de onoare al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Anul acesta a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului.

Ilinca Tomoroveanu

Ilinca Tomoroveanu, una dintre prezențele pline de carismă și talent ale ecranului şi teatrului românesc a studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1964, la clasa profesorului Costache Antoniu.

Din 1964, ultimul an de studii, începe să joace la Teatrul Naţional Bucureşti unde îşi face debutul în spectacolul „Moartea unui artist”, de Horia Lovinescu. Are o bogată carieră actoricească, jucând atât pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, cât şi în piese de teatru la Televiziunea Română sau în filme.

În 2014, a primit din partea Republicii Franceze Ordinul artelor şi literelor în grad de cavaler. Din anul 2005 este Director Artistic la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde îşi continuă şi cariera de actriţă.

Alexandru Arşinel

Alexandru Arşinel, preţuit actor de comedie, cu o voce inegalabilă și mult umor, a avut o contribuţie importantă în cadrul mari actori teatrului, televiziunii, radioului şi filmului din ţara noastră. Despre activitatea lui Alexandru Arșinel se vorbeşte întotdeauna la superlativ şi este văzut ca unul dintre maeștrii teatrului de revistă românesc.

Director al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din 1999, are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi teatru radiofonic.

Afost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural „în grad de Comandor, apreciat ca unul dintre cei mai de încredere români, fiind recompensat şi cu o stea pe Aleea Celebrităţilor.

Ion Caramitru

Ion Caramitru a absolvit IATC-ul, clasa profesor Beate Fredanov, în 1964. A susţinut licenţa cu rolul Hamlet, personaj pe care-l va relua în regia lui Al. Tocilescu (1986) şi care-l va consacra în topul britanic al celor mai buni 10 interpreţi Hamlet din lume.

A jucat în peste 100 de roluri în teatru şi în filme și a regizat spectacole de teatru şi operă, în ţară şi în străinătate. Începând cu 2005, este directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.

Costel Constantin

Costel Constantin, îndrăgit actor de teatru, film şi televiziune, este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, clasa profesor Beate Fredanov promoţia 1964 şi a avut ca lucrare de licenţă personajul Laertes din „Hamlet”.

În 1965, debutează pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, în rolul tânărului călugăr din piesa „Becket” a lui Jean Anouilh.

Societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti, Costel Constantin face parte din generaţia marilor maeştri ai scenei naţionale.

În 2003 a primit Premiul Naţional pentru cel mai bun actor în rolul Vulpenaru din “Crimă pentru pământ”, regia Grigore Gonţa.

Foto: Romfilatelia, timbre, mari actori – romfilatelia.ro

20
/05
/16

Corina Șuteu, actualul Ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, fostul ministru și inițiatorul subscripției publice pentru scultura Cumințenia Pământului a lui Brâncuși și Dragoș Neamu, managerul interimar al Muzeului Național de Artă, se află printre invitații emisiunii speciale dedicate Nopții Muzeelor, pe care Radio România Cultural o va transmite în direct (audio și video) din Sala Tronului de la Muzeul Național de Artă al României din București, fostul Palat Regal.

19
/05
/16

Între 19 și 25 mai în București va avea loc prima ediție a BLACK SEA ARTS FESTIVAL. Desfășurat în mai multe spații din București, festivalul va reuni sub aceeași umbrelă artiști din Ucraina, Rusia, Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Turcia, Bulgaria și România prin proiecții de filme artistice și documentare, expoziții de fotografie și de caricatură politică, precum și prin elemente de arhitectură și o instalație de artă. 

10
/05
/16

Peste 200.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a doua ediție Spotlight - Bucharest International Light Festival. Timp de 4 zile Calea Victoriei a devenit pietonală și a reunit instalații de artă ale artiștilor români și internaționali, sesiuni de video-mapping și iluminat arhitectural care au reinventat principalele clădiri de pe acest traseu: Cercul Militar Național, Hotelul Novotel, Clădirea CEC, Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național de Artă al României.

09
/05
/16

Miercuri, 11 mai, ora 18.00, va avea loc prima vizionare a expoziției de bijuterie contemporană și proiecții multimedia „Found.Lost.Found" la sediul   Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38). Expoziția a fost prezentată pentru prima dată la International Fashion Showcase 2016, secţiune din cadrul London Fashion Week coordonată de British Council şi British Fashion Council.

06
/05
/16

De ieri şi până pe 15 mai, 60 de galerii şi instituţii culturale din ţară şi străinătate, 5 colecţii private expuse în premieră şi o expoziţie centrală de 350 de opere în cinstea Centenarului Dada vor scoate oamenii din case.

05
/05
/16

În această seară, de la ora 20.30, în Piața George Enescu, începe cea de-a doua ediții Spotlight – Bucharest International Light Festival. Zoli Toth Project și britanicii de la Lords of Lightning sunt primii artiști care te vor face să vezi Capitala într-o altă lumină, din centru și până-n cartiere.

03
/05
/16

În perioada 6, 7, 8 mai, în București, șaptesprezece artiști vizuali cu specializarea ceramică, sticlă și metal își vor deschide atelierele publicului sau grupurilor organizate în cadrul evenimentului Zilele Artelor Focului. 

25
/04
/16

Marţi 12 aprilie 2016, la orele 14.00, a avut loc vernisajul expoziţiei personale de picto impulsuri „SHAKESPEARE AD INFINITUM”, expoziţie New Media Art a artistei şi scriitoarei de teatru OANA MARIA CAJAL. Evenimentul s-a desfăşurat la Galeria SENSO, Bd. Unirii nr. 15, sector 5, București.

21
/04
/16

Treizeci și patru de galerii vă așteaptă să le vizitați cu ocazia celei de-a treia ediții a Weekend-ului Galeriilor, ce va avea loc în zilele de sâmbătă, 23 și duminică, 24 aprilie 2016, între orele 12:00 - 21:00. Evenimentul continuă inițiativa proiectului Noaptea Albă a Galeriilor, promovând pentru publicul din București, de această dată în diurnă, arta contemporană și artiștii din România.

15
/04
/16

Astăzi se împlinesc 567 de ani de la naşterea geniului Renașterii, Leonardo da Vinci. Coincidenţa face ca cercetătorii italieni să anunţe, ieri, descoperirea descendenților în viață ai lui Da Vinci, în ciuda faptului că încă nu se cunoaște unde se află corpul său și, prin urmare nu a exitat posibilitatea efectuării unui test ADN. Printre descendenţii lui Leonardo s-ar afla, spun cercetătorii, şi un nume greu din lumea filmului, regizorul și producătorul Franco Zeffirelli...