Room, marele premiu la Festivalul de la Toronto
https://www.ziarulmetropolis.ro/room-marele-premiu-la-festivalul-de-la-toronto/

Lungmetrajul „Room”, realizat pe baza unui roman nominalizat la Man Booker Prize, despre o mamă şi fiul ei care sunt ţinuţi în captivitate timp de cinci ani, a câştigat premiul People’s Choice, cea mai importantă distincţie decernată la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto.

Un articol de Petre Ivan|22 septembrie 2015

Prestigiosul trofeu a fost câştigat în trecut de filme care s-au impus ulterior la gala premiilor Oscar, precum „Vagabondul milionar/ Slumdog Millionaire”, „Discursul regelui/ The King’s Speech” şi „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave”. La ediţia din 2014, People’s Choice Award a revenit filmului „The Imitation Game. Jocul codurilor/ The Imitation Game”.

Filmul „Room” a avut la bază un roman scris în 2010 de scriitoarea irlandeză Emma Donoghue, care locuieşte în prezent în Canada.

Atât pelicula, cât şi cartea spun povestea unui băiat, Jack, al cărui univers existenţial se reduce la încăperea minusculă în care este ţinut în captivitate timp de cinci ani, alături de mama lui, dar şi provocările pe care cei doi le au de înfruntat în lumea reală, după ce reuşesc să evadeze.

Filmul „Room” îi are în rolurile principale pe actorii Brie Larson şi Jacob Tremblay.

Premiul publicului pentru cel mai bun documentar a fost câştigat de pelicula „Winter on Fire: Ukraine’s Fight For Freedom”, de Evgeny Afineevsky, produsă de platforma online Netflix.

Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI) a premiat la rândul ei două producţii cinematografice: „Eva Nová”, de Marko Škop, în secţiunea Discovery, şi „Desierto”, de Jonás Cuarón şi cu Gael Garcia Bernal în rolul principal, în secţiunea Special Presentations.

Festivalul de la Toronto, cel mai amplu eveniment cinematografic de acest gen din America de Nord, reprezintă adeseori o rampă de lansare pentru filmele implicate în cursa pentru câştigarea premiilor Oscar.

Foto: Room – cinemagia

24
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat în România de Transilvania Film pe platforma TIFF Unlimited, filmul „Dama de cupă” („Queen of Hearts”, 2019), al regizoarei daneze cu origini egiptene May el-Toukhy, impresionează prin interpretarea actriţei Trine Dyrholm, care joacă o avocată ce începe o aventură cu fiul său vitreg de nici 18 ani.

23
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Primul episod din miniseria „Bani negri (pentru zile albe)”, scrisă și regizată de Daniel Sandu (autorul filmului „Un pas în urma serafimilor”), a avut premiera pe HBO și e disponibil pe HBO GO. Cât de bun a acest nou serial românesc?

19
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Premiat pentru regie în secțiunea „Encounters” a Festivalului de la Berlin și cu lansarea în cinematografe compromisă de pandemie, „Malmkrog” (2020) este cel mai controversat, dar și cel mai îndrăzneț film românesc al anului. Cum ne provoacă de data asta Cristi Puiu?

18
/11
/20

Prin combinații inedite de mijloace vizuale și tehnici narative, scurtmetrajele incluse în acest an în Competiția Internațională BIEFF propun perspective alternative asupra unor subiecte care marchează realitatea cotidiană. O invitație deschisă la reflecție, dezbatere și dialog, evenimentul dedicat noilor forme de explorare a limbajului cinematografic va reprezenta, la această ediție, un punct de intersecție al diferitelor viziuni asupra violenței și a justificării ei morale, dar și asupra ideii de graniță și a locurilor de care aparținem.

17
/11
/20

Cu toții suntem de acord că experiența de la cinema este inegalabilă, însă cum momentan nu mai este posibilă în contextul pandemic actual, din pasiune și dor de emoția trăită în fața marelui ecran, Cineplexx a oferit în weekend porții de popcorn cald tuturor iubitorilor de filme.

16
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat recent în România direct online, pe pagina de Vimeo a distribuitorului Independenţa Film, „Beanpole” (2019) este al doilea film al lui Kantemir Balagov, considerat de unii cel mai bun tânăr regizor rus, educat la şcoala de cinema a lui Alexander Sokurov. O poveste despre traumele post-război, stilizată însă aproape până la academism.