S-a lansat proiectul „Filme pentru liceeni”
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-lansat-proiectul-filme-pentru-liceeni/

Săptămâna trecută a debutat proiectul „Filme pentru Liceeni”. El vizează realizarea unui ghid educativ însoţit de evenimente de proiecţii gratuite de filme de artă pentru liceele din 13 oraşe din ţară, precum Bucureşti sau Topliţa, Târgovişte şi Corabia.

Un articol de Liliana Matei|28 iulie 2015

În perioada 21-23 iulie, debutul proiectului co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă, a fost marcat de trei zile de prezentări cu invitați speciali.

Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, Excelența sa, Jean-Hubert Lebet, a fost prezent la conferința de presă pentru lansarea proiectului „Filme pentru Liceeni”, realizat de Asociația Culturală Macondo în parteneriat cu organizația elvețiană Lanterna Magică. Excelența Sa a lăudat inițiativa culturală și educațională a organizatorilor, accentuând sprijinul Confederației Elvețiene pentru dezvoltarea proiectelor culturale în România.

„Filme pentru Liceeni” vizează realizarea unui ghid educativ însoțit de evenimente de proiecții gratuite de filme de artă pentru liceele din 13 orașe din țară, precum București sau Toplița, Târgoviște și Corabia. Diana Cercel, project manager al Asociației Culturale Macondo a reliefat importanța derulării acestui proiect cultural și în alte orașe din România: „Este foarte important pentru noi să promovăm accesul liber la oferte culturale variate și în localități unde acestea nu sunt atât de prezente ca în București sau ca în alte orașe mai mari din țară. Cu atât mai mult cu cât profesorii din licee din Toplița, Moinești sau Moreni au venit înspre noi și ne-au cerut să fie incluși.”

Raphaël Chevalley si Raphaëlle Pralong, experții elvețieni în educație cinematografică de la asociația „Lanterna Magică”, au fost impresionați de prezența în număr mare a cadrelor didactice din București și din țară, care au fost invitați în a treia zi de eveniment la un workshop organizat de „Lanterna Magică”. Profesorii și-au exprimat interesul de a participa în anul școlar 2015 – 2016 la proiecțiie de filme de artă propuse de organizatorii proiectului și de a lua parte la sesiunile de formare pentru o introducere în teoria artei cinematografice și o îmbunătățire a dialogului cu elevii lor pe tema filmelor vizionate.

Conferința a fost un real succes, cu participarea mai multor reprezentanți ai unor organizații ce activează în România în domeniul educației cinematografice precum Petra Dobruska (One World Romania), Rodica Dominteanu (Cinema-edu), Sorina Untu (Film Club România), Yvonne Irimescu (NexT), Vlad Ilicevici (Anim’est), Boglarka Nagy (Institutul Francez din România), dar și reprezentanți ai instituțiilor educaționale precum Cătălina Chendea (Inspector de specialitate MEN), Mihai Iacob (Institutul de Științe ale Educației), sau Elena Ștefan (Inspectoratul Municipului București).

Discuțiile ridicate au punctat subiecte precum metodele de educație aplicate în activități anterioare în instituții de învățământ, obstacole întâmpinate și soluții pentru prevenirea lor și modalități de colaborare în cadrul proiectelor de educație cinematografică în școli.
Profesorii au avut ocazia să participe și la un panel de prezentări susținute de specialiștii Ileana Bîrsan (critic de film), Boglarka Nagy (Institutul Francez din România), Raluca Iacob-Pop (Sustine Cultura in Educatie), Delia Lungu (psiholog SuntParinte.ro – Intuitext) , Florin Barbu (critic de film), Diana Cercel (Asociația Culturală Macondo), Rodica Dominteanu (Cinema Edu). Aceștia au prezentat metode de aplicare a educației prin film, moduri de provocare la dialog după vizionări, abordări ale adolescenților sau valorile și emoțiile exprimate prin cinematografie.

„Educația cinematografică este cel mai bun mijloc, universal, accesibil și apreciat de public, ce permite dobândirea culturii generale. Este vehiculul principal în inovație”, a declarat Raphaël Chevalley (Lanterna Magică).

„Filmele bune se cunosc din școală”

Proiectul „Filme pentru liceeni” are ca obiectiv redactarea unui ghid educațional și dezvoltarea unei metodologii de predare prin film, care va contribui la inovarea metodelor de învățare pentru liceeni cu vârste cuprinse între 14-18 ani, din România. Acest scop va fi îndeplinit prin proiectarea gratuită a unei selecții de șase filme europene în perioada octombrie 2015 – iunie 2016 pentru 10.000 de liceeni din București, Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Valcea și Giurgiu și de șase sesiuni de formări pentru 50 de cadre didactice.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Proiectul este susținut de Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Școlar București și Casa Corpului Didactic București.

Despre organizatori:

Lanterna Magică este un club internațional de cinema pentru copii, fondat în Elveția, cu o existență de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generații în studiul culturii cinematografice și în oferirea de instrumente pentru a înțelege imaginile cu care ei interacționează zi de zi. În perioada 11 septembrie 2013 – 25 iunie 2014, cele 75 de cluburi Lanterna Magică existente în Elveția au adus 220.000 tineri la evenimentele lor.

Înființată în 2007, Asociația Culturală Macondo deține o experiență considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar și în distribuția de filme de artă pe piața din România.

11
/11
/15

Actorul American Leonardo DiCaprio împlineşte, astăzi, 41 de ani. Tot într-o zi de 11 noiembrie s-au mai născut scriitorii Fiodor Mihailovici Dostoievski (1821), Alfred de Musset (1810), Kurt Vonnegut (1922), Carlos Fuentes (1928) şi Mircea Dinescu (1950), regizorii Rene Clair (1898) şi Mircea Mureșan (1928) şi actriţele Demi Moore (1962) şi Calista Flockhart (1964). De asemenea, într-o zi de 11 noiembrie se stingeau din viaţă filozoful danez Søren Kierkegaard (1855) şi politicianul român Corneliu Coposu (1995)

11
/11
/15

Molly Moon și Incredibila carte a hipnozei, regizat de Christopher N. Rowley, va fi prezentat în premieră națională, la Kinodiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii. Filmul va putea fi văzut pe 13 noiembrie (de la ora 12.00, la Cinemateca Eforie), 14 noiembrie (de la ora16.30, Hollywood Multiplex – Mall Vitan) și 18 noiembrie 2015 (de la ora 17.00, la Cinemateca Eforie). Intrarea este liberă.

10
/11
/15

"Cel ales", de Cristian Comeagă, a fost distins cu trei premii, zilele trecute, la gala International Filmmaker Festival of World Cinema din Milano. La rândul său, filmul independent semnat de Nicolae Constantin Tănase, "Lumea e a mea", a câştigat Discovery Award la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus.

10
/11
/15

"Micul Prinţ 3D", de Mark Osborne, prima adaptare animată a capodoperei lui Antoine de Saint-Exupéry, va fi lansată în cinematografele din România pe 4 decembrie. Eroina filmului este Fetiţa, pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. În tot acest proces intervine un vecin amabil, dar cam excentric, Aviatorul.

08
/11
/15

Mai mulți cineaști au lansat joi un site de video la cerere (VLC) numit Cinetek, consacrat marilor filme clasice ale cinematografiei mondiale, selectate și prezentate de regizori din lumea întreagă. Cinetek propune deocamdată un catalog de circa 950 de filme de toate genurile și dintr-un număr mare de țări, de la începuturile cinematografiei până în anul 2000

07
/11
/15

Cunoscut și respectat regizor de teatru, Alexandru Darie va putea fi urmărit și pe marile ecrane, într-un rol cheie din Poveste de dragoste. Regizat de Cristina Iacob, (#Selfie, cel mai de succes film românesc al anului 2014), filmul urmează a se lansa în cinematografele din România pe 27 noiembrie.

06
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Deşi „Box”, noul film al lui Florin Şerban, păstrează destule din preocupările stilistice şi tematice din „Eu când vreau să fluier, fluier”, îi lipsesc totuşi prospeţimea, dinamica şi nervul pe care se susţinea debutul premiat în 2010 cu Ursul de Argint la Berlin.

06
/11
/15

Ethan Hawke împlineşte, astăzi. 45 de ani! Actorul american a debutat pe marele ecran în 1985, când a interpretat rolul lui River Phoenix, în „Explorers”. A urmat unul dintre cele mai bune roluri ale sale în drama „Dead Poets Society”, fiind apoi nominalizat la Oscar pentru rolurile din Training Day şi Boyhood.

06
/11
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, "Acasă la tata", va fi lansat astăzi în cinematografele din în București și din alte 23 de orașe din ţară. Tot de astăzi, cinefilii români pot vedea pe marile ecrane mult aşteptatul "Spectre", ultimul film din seria James Bond.

05
/11
/15

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 9-15 noiembrie 2015 ediţia a noua a galei bucureştene a filmelor maghiare, Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul oferă o sinteză asupra producţiei de filme maghiare din ultimul an, prezentând varietatea şi spiritualitatea cinematografiei maghiare contemporane.

05
/11
/15

Un desen animat al lui Walt Disney, pierdut în anii 1920, a fost găsit în arhivele Institutului Filmului Britanic (British Film Institute, BFI). Pelicula, restaurată cu ajutorul studiourilor de animație Disney, va fi difuzată în premieră mondială în 12 decembrie la Londra.

03
/11
/15

După „Aferim!” de Radu Jude și „Nunta de piatră” de Dan Piţa și Mircea Veroiu, incluse în programul „Zilelor Culturii Române” organizate de ICR Londra la Edinburgh în perioada 10-17 octombrie, proiecțiile din cadrul sezonului „Mark Cousins prezintă…” continuă în 4 noiembrie, la cinematograful de artă Filmhouse din capitala scoțiană, cu filmul care a lansat poetica noului val românesc - „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu.