S-a lansat Theatrum.ro, o platformă ce-și propune să vină în ajutorul teatrelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-lansat-theatrum-ro-o-platforma-ce-si-propune-sa-vina-in-ajutorul-teatrelor/

În plină criză a evenimentelor culturale, Andrei David şi Tiberiu Mercurian, doi antreprenori, lansează prima platformă din Romania ce îşi propune crearea unei legături directe între teatrele din România şi iubitorii producţiilor de acest gen.

Un articol de Liliana Matei|18 august 2020

Platforma Theatrum.ro este dezvoltată în contextul în care ultimii ani au adus o dezvoltare fără precedent a numărului de spectacole de teatru, fie de către teatrele consacrate, fie de teatrele din zona independentă.

„Theatrum.ro este foaierul unei seri de teatru. Venim în sprijinul celor care doresc să își planifice o seară de teatru și doresc să afle toate informațiile dintr-un singur loc. Ziua, ora, orașul sau spațiul de joc, sunt toate informații la îndemâna utilizatorului. În plus, avem o bază mare de date cu actorii, regizorii și scenografii care activează în acest moment în teatrul românesc. De pe platforma Theatrum.ro, utilizatorii pot afla și de unde pot procura bilete la spectacolele favorite, pentru o experință cât mai plăcută de prospectare, alegere și achiziție”, a declarat Tiberiu Mercurian.

Până la izbucnirea pandemiei, zeci de spectacole erau programate zilnic și nu de puține ori iubitorii de teatru se aflau în imposibilitatea de a găsi informații despre producțiile respective. Planificarea unei seri de teatru și alegerea unui spectacol s-a dovedit a fi un maraton internautic printre platformele de vânzare a biletelor, platformele digitale ale teatrelor sau identificarea, din mașină, la semafor, a afișelor lipite, fără noimă sau reguli, peste tot.

În lipsa de resurse pentru o comunicare către publicul larg, companiile independente de teatru și-au format diverse grupuri pe rețelele de socializare prin care își promovează producțiile. Recomandarea „din gură în gură”, sau de pe pagină pe pagină, a ajuns principala metodă prin care iubitorii de teatru află despre spectacolele din această zonă de teatru independent.

„Experiența utilizatorului și informația completă sunt pilonii pe care am construit Theatrum.ro. Aceste două elemente ne-au ghidat toți pașii de la idee la live. Suntem foarte multumiți de ceea ce a ieșit, va fi un ajutor pentru industria de teatru și țintim ca pe viitor să adăugăm platformei și alte funcționalități, cu o scopul de a transforma procesul de alegere a unui spectacol și de achiziție a unui bilet la fel de simplu ca uzualele cumpărături de zi cu zi. Putem spera că noua platformă să contribuie și la dezvoltarea turismului cultural și pe viitor să nu căutăm online, când suntem în concediu, numai restaurante sau puncte turistice, dar și spectacole de teatru”, a completat Andrei David.

Lansarea în contexul crizei este cu atât mai utilă cu cât pandemia a obligat organizatorii de spectacole să identifice spații alternative de joc, unele mult mai îndepartate de sediile bine cunoscute.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.