S-au pus în vânzare biletele la cea de-a opta ediție Jazz in Church
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-au-pus-in-vanzare-biletele-la-cea-de-a-opta-editie-jazz-in-church/

A opta ediţie Jazz in Church Festival va avea loc anul acesta între 23 şi 26 aprilie 2020, la Biserica Luterană din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|5 februarie 2020

20 de artiști din jurul lumii vor concerta în festival, aducând ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație. Toate această muzică va beneficia de acustica perfectă a lăcașului de cult de pe Strada Luterană nr. 2 din București.

Unul dintre cele mai așteptate momente este proiectul Deep River al renumitului saxofonist Andy Sheppard și pianistei Joanna MacGregor – sefa catedrei de pian de la „Royal University of Music” din Marea Britanie. Un moment artistic ce va juxtapune unii dintre cei mai buni interpreți contemporani, cei doi ne vor acompania într-o călătorie prin sudul Americii, mixând piese de Bob Dylan, Johnny Cash sau Tom Waits cu compoziții proprii – un fabulos traseu sonor ce merită descoperit și parcurs în cadrul Jazz in Church.

Mieko Miyazaki Trio

Unul dintre grupurile care vor profita la maximum de spațiul Bisericii Lutherane este ansamblul vocal feminin norvegian Trio Mediæval. Spațiul magic al lăcașului de cult va găzdui muzică sacră medievală din Anglia, Italia și Franța,  cântece și balade tradiționale scandinave și islandeze, împletite cu muzică contemporană. Cele trei membre ale ansamblului sunt absolvente de cursuri avansate de muzică veche, fiind specializate în muzică barocă, de cameră și corală. Cele trei grații vor fi acompaniate de renumitul saxofonist Arve Henriksen – considerat unul dintre cei mai importanți interpreți și compozitori ai jazz-ului. Devenit pentru o oră cvartet, trio-ul se inspiră din folkul islandez și suedez, din imnuri bisericești și miniaturi pentru vioară, amestecându-le cu știința și grația proprii doar alchimiștilor.

Festivalul este o ocazie de a descoperi nu doar muzică, ci și instrumente fantastice – așa cum este chitara sardă (din Sardinia), un instrument cu sunet și aspect deosebit de toate altele ale aceleiași familii. Chitara este creația muzicianului Paolo Angeli, care și-a construit instrumentul-orchestră cu 18 corzi, un hibrid între chitară-bariton, violoncel și percutie, având ciocănele, pedaleșsi elice cu viteză variabilă : un spectacol davincian in sine.

Un alt instrument deosebit este Koto – la origine chinezesc, dar care a căpătat o largă recunoaștere și a dezvoltat o solidă tradiție în Japonia.  Echivalentul acestuia în cultura europeană este țitera, vom vedea însă că ruda asiatică este voluminoasă, impresionantă și ca aspect, iar  muzica pe care o revarsă are harul de a ne purta pe depărtate meridiane. La koto va performa Mieko Miyazaki, alături de Manuel Solans la vioară și Bruno Maurice la bayan.

Devenit deja o tradiție îndrăgită de cei mici, Jazz for kids va oferi copiilor entuziasmați de arta spectacolului și anul acesta ocazia să asculte poveștile preferate cântate în note de jazz într-o acustică perfectă.

Trio  Mediæval

Program:
Joi 23 aprilie, ora 19.00:
Paolo Angeli (chitară sardă, electronice; foto sus)
Joanna MacGregor (pian) / Andy Sheppard (saxofon)

Vineri 24 aprilie, ora 19.00:
Trio  Mediæval (voci, vioară)  / Arve Henriksen (trompetă, voce)
Nils Økland (viori) / Rolf-Erik Nystrøm (saxofon) / Håkon Mørch Stene (percuție) / Mats Eilertsen (contrabas) / Sigbjørn Apeland (armoniu)

Sâmbătă 25 aprilie, ora 11.00:
Jazz for kids
ora 19.00:
Mădălina Pașol (pian)
Mark Lockheart (saxofon) / John Ashton Thomas (orgă)
Mieko Miyazaki (koto) / Manuel Solans (vioară) / Bruno Maurice (bayan)

Duminică 26 aprilie, ora 19.00:
Colin Vallon (pian) / Matthieu Michel (trompetă, flighorn)
Giovanni Guidi (pian) / Daniele Di Bonaventura (bandoneon)

Biletele sunt disponibile online pe entertix.ro și myticket.ro, în rețelele magazinelor Cărturești sau Carrefour. Prețul unui bilet este de 180 lei pe seară. Biletele pentru matineul Jazz for Kids costă 25 lei/ persoană (părinte sau copil).

Festivalul este organizat de asociația JAZZ.RO, în parteneriat cu Biserica Evanghelica C.A. din Bucuresti.
Festivalul se bucură pentru al cincilea an consecutiv de patronajul Excelenței sale, Domnul Arthur Mattli Ambasadorul Elvetiei în România.

Înfiinţată în anul 2011, JAZZ.RO este asociaţia culturală care îşi propune să descopere şi să promoveze jazz-ul european în România şi jazz-ul românesc în străinătate.

Printre proiectele implementate de JAZZ.RO se numără: Festivalul Jazz in Church (proiect unic în România), Modern Solo Piano – în cadrul căruia au evoluat pe scenele bucureștene reputați muzicieni internaționali, precum Bugge Wesseltoft, Vassilis Tsabropoulos, Leszek Mozdzer și Nik Baertsch, The Art of Trio (Anouar Brahem), JAZZ.RO Workshop (Nik Baertsch, Francois Couturier) și JAZZ.RO Concert (Anouar Brahem, Jack DeJohnette Group, Erik Truffaz Quartet). O iniţiativă de asemenea în premieră în România este reprezentată de programul JAZZ FOR KIDS, atât de bine primit de copii şi în aceeaşi măsură de părinţi.

Mai multe informaţii pe www.jazz.ro, www.facebook.com/jazz.romania

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).

31
/05
/21

Filarmonica „George Enescu” anunță că luni, 31 mai, de la ora 12.00, se vor pune în vânzare biletele pentru concertul simfonic cu public de joi, 10 și vineri, 11 iunie 2021, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie are la bază un concept unitar, fiind alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de Jean-Baptiste Lully pentru piesa "Burghezul gentilom" de Molière și din Suita "Burghezul gentilom" de Richard Strauss.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

S-au pus în vânzare, online și la casa de bilete din incinta Ateneului Român, biletele pentru următorul concert din Stagiunea de marți seara. În 25 mai, la ora 19, publicul meloman este invitat în Sala mică a Ateneului Român ( la capacitatea de 50%) pentru un recital cameral susținut de Valentin Dimitrie Simion, un tânăr dar foarte merituos violoncelist român.

20
/05
/21

Valentin Șerban a câștigat marele premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu, după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, miercuri, 19 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Jaewon Wee din Coreea de Sud, iar locul al treilea i-a revenit lui Tassilo Probst din Germania.

17
/05
/21

Jaemin Han a câștigat marele premiu al secțiunii de violoncel la Concursul Internațional George Enescu, după o finală în care a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107 de Shostakovich, sâmbătă, 15 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Sebastian Fritsch din Germania, iar locul al treilea i-a revenit lui Ștefan Cazacu din România.