Sabina Baciu, director Culmea: „Am văzut copii super informați cu ce se întâmplă la nivel global pe teme de mediu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/sabina-baciu-director-culmea-am-vazut-copii-super-informati-cu-ce-se-intampla-la-nivel-global-pe-teme-de-mediu/

Sabina Baciu, directorul festivalului „CULMEA: Film şi educaţie de mediu“, desfăşurat între 6 şi 10 septembrie la Braşov, vorbeşte despre provocările pe care le-a întâmpinat în organizarea primei ediţii a unui eveniment care deja a avut un impact sănătos în cadrul comunităţii tinere din oraş.

Un articol de Dan Boicea|29 septembrie 2023

Sabina, tu ai experiența organizării unor evenimente importante în București, precum Marele Picnic ShortsUP. Cum a fost experiența organizării primei ediții CULMEA la Brașov? 

Am avut noroc să am pe Mara Oprișiu, manager cultural și director de producție CULMEA, ca partener de implementare, căci a știut cum să organizeze lucrurile astfel încât festivalul să se întâmple și să avem ocazia să testăm spații, ore și formate diferite.

La nivel de oraș a fost grozav că toată lumea practic se știe cu toată lumea și multe lucruri se rezolvă cu un telefon și un drum de 10 minute. În același timp spațiile sunt limitate iar mare parte din infrastructură este uzată, amenajarea spațiilor culturale este învechită și sunt mult mai puține hub-uri sau centre independente care să găzduiască proiecte culturale.

Asta însă mă entuziasmează, căci o văd ca pe o mare oportunitate, și m-aș bucura să contribui la dezvoltarea sectorului cultural din oraș, mai ales că am găsit aici oameni extrem de mișto, deschiși și dornici să facem proiecte împreună! Ce îți poți dori mai mult, ca manager cultural?

Cum ți-a venit ideea organizării unui festival de film pe teme de mediu la Brașov? Cum a fost primit de publicul din oraș?

În septembrie 2022 m-am mutat la Brașov, cu partenerul meu și băiețelul nostru de 2 ani. Îmi doream de mult mutarea, mai ales că simțeam de ceva timp că nu mai îmi găsesc locul în București, nici personal, nici profesional. Brașovul era orașul care promitea o experiență mai plăcută de părinte de copil mic, plimbări prin pădurea aflată la doi pași și o comunitate de oameni super faini, care ne-au primit cu brațele deschise.

Așa că după ce am descărcat cele două camioane cu mobilă, cărți și jucării am zis: ok, și acum ce fac? Mai ales că se termina ”concediul de maternitate” și eram deja într-un proces de regândire a profesiei mele iar tema crizei climatice mă super interesa. După ce am lansat www.noua.info am știut că vreau să fac mult mai multe în direcția aceasta și am creat un brainstorming dream team cu Raluca Bugnar, Alexandra Safriuc și Mara Oprișiu. Și așa s-a născut ideea unui festival de film pentru copii pe teme de mediu.

Ce te-a convins că acest gen de filme are un public?

O groază de studii atrag atenția asupra faptului că tinerii sunt foarte interesați de subiectele climatice dar nu au contexte de discuții și dezbateri. Iar propria mea experiență ca proaspăt părinte mi-a relevat necesitatea unor formate cât mai prietenoase și profesioniste în care să fiu ghidată să abordez aceste subiecte cu proprii copii.

Știam cât de valoroase pot fi experiențele culturale precum proiecțiile de film, care ghidate de un mediator cu experiență, așa cum este Raluca Bugnar, pot funcționa ca adevărate ferestre către lume și exerciții de empatie.

În plus, un festival de film pentru copii și tineri pe teme de mediu atinge două obiective: educația cinematografică și educația de mediu, de care avem mare nevoie la nivel de țară.

Ce categorii de public ați atras anul acesta la festival? 

Copiii de vârstă preșcolară, care au fost însoțiți de părinți, au fost printre cei mai curioși și deschiși să vizioneze selecția de scurtmetraje dedicată, să pună întrebări și să participe la discuții. Am descoperit familii atente și interesate să își expună copiii la experiențe artistice diverse și care vor să îi susțină în a fi cât mai responsabili și proactivi în ceea ce privește mediul.

La categoria 6-12 ani am văzut copii super informați cu ce se întâmplă la nivel global, convinși că e nevoie de educație și schimbare la nivel de societate, și care nu au nevoie decât să aibă un context de ascultare activă și de încredere în propriile forțe. Îmi doresc mult ca festivalul CULMEA să devină acest context.

Pentru adolescenți îmi este clar că este foarte greu să ajungem la ei, la vârstele de 16-18 ani au alte interese. 

Ce planuri aveți pentru următoarea ediție CULMEA?

În primul rând, să continuăm festivalul cu a doua ediție! Ne-am dori să aducem cât mai multe filme de festival pentru copii și tineri, să avem conversații cât mai relevante pentru și alături de public și să recreăm acest context de discuție, imaginație și acțiune de care noua generație are nevoie!

Ne-am propus și să atragem cadrele didactice astfel încât proiecțiile să ajungă la cât mai mulți copii și să găsim un spațiu CULMEA care să ne găzduiască pe o perioadă mai lungă de timp.



19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.