„SAF”, producție cu participare românească, de vineri în cinema! Regizorul Ali Vatansever, prezent la Brașov și București
https://www.ziarulmetropolis.ro/saf-productie-cu-participare-romaneasca-de-vineri-in-cinema-regizorul-ali-vatansever-prezent-la-brasov-si-bucuresti/

Lungmetrajul „SAF”, coproducţie Turcia – Germania – România, va rula începând de vineri, 5 iulie, în cinematografele din ţară, iar proiecţii în prezenţa regizorului Ali Vatansever vor avea loc la Braşov şi Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|4 iulie 2019

Filmul, cu Saadet Isil Aksoy (cunoscută din „Twice Born”, „A Beautiful Life”) și Erol Afsin („Mustang”, „Homeland”) în rolurile principale, va rula la București (Cinema City AFI Cotroceni, Grand Entertainment Băneasa, Hollywood Multiplex, Cinema „Elvire Popesco”, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Cinema Europa), Bistrița (Centrul Cultural Dacia), Bârlad (Cityplex), Botoșani (Cinema Unirea), Craiova (Cinema Modern), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Gura Humorului (Centrul Cultural Gura Humorului), Pitești (Cinema Trivale, Cinema „Sebastian Papaiani”), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta), Slobozia (Casa de Cultură) și Târgu Mureș (Cinema Arta).

Regizorul Ali Vatansever va fi prezent joi, 4 iulie, de la ora 20:00, la Visssual din Brașov pentru avanpremiera filmului.

O proiecție specială în prezența regizorului, a coproducătorului român Anamaria Antoci și a sound designer-ului Alexandru Dumitru este programată la Cinema Muzeul Țăranului din București, vineri, 5 iulie, de la ora 20:30.

Saf” va rula la Iași în cadrul Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film, pe 14 iulie, de la ora 19:00.

Lungmetrajul a avut premiera la Festivalul de Film de la Toronto 2018, secțiunea Discovery, iar anul acesta Vatansever a fost desemnat cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de la Ankara, unde Saadet Isil Aksoy a fost recompensată cu trofeul pentru cea mai bună actriță. Regizorul a primit și mențiunea „New Voices” acordată de juriul Festivalului Palm Springs.

Acțiunea filmului se petrece în districtul Fikirtepe din Istanbul. Transformarea urbană face una cu pământul comunitățile sărace, iar refugiații sirieni se adăpostesc în clădiri abandonate. Kamil și soția lui, Remziye, riscă să își piardă casa. Rămas de mult timp fără un loc de muncă, Kamil este nevoit să accepte, în secret, să lucreze pe un șantier. Pe lângă faptul că astfel îi ia locul de muncă unui refugiat sirian, angajatorul lui este compania care distruge zona în care locuiește. Oprimarea și anxietatea – atât în cartier, unde se teme să nu fie descoperit, cât și la lucru, unde a acceptat salariul mic pe care îl primesc refugiații – îl schimbă treptat. Când Kamil dispare, soția lui trebuie să se confrunte cu consecințele faptelor lui, care nu par să corespundă cu omul pe care îl cunoștea. Dar Remziye refuză să cedeze.

Din distribuție mai fac parte Onur Buldu, Ummu Putgul, Kida Khodr Ramadan și Mihaela Trofimov.

Lungmetrajul este scris și regizat de Ali Vatansever, imaginea este semnată de Tudor Vladimir Panduru, montajul a fost realizat de Evren Lus, muzica a fost compusă de Erdem Helvacioglu, iar de sunet s-a ocupat Alexandru Dumitru. Producători sunt Selin Vatansever Tezcan și Oya Ozden, iar coproducători, Harry Flöter, Jörg Siepmann și Anamaria Antoci.

Filmul „SAF” este produs de Terminal Film (Turcia), 2Pilots Film Production (Germania) și 4 Proof Film (România). Producția s-a bucurat de sprijinul Ministerului Culturii în Turcia, Film und Medien Stiftung NRW, Eurimages și Zenith Media. A fost dezvoltat în cooperare cu Sources 2, Meetings on the Bridge, FilmTEEP, !f Sundance Lab, Global Media Makers și Connecting Cottbus Co-Production Market.

În România, lungmetrajul este distribuit de Domestic Film cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Detalii pe pagina oficială de Facebook.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.