„SAF”, producție cu participare românească, de vineri în cinema! Regizorul Ali Vatansever, prezent la Brașov și București
https://www.ziarulmetropolis.ro/saf-productie-cu-participare-romaneasca-de-vineri-in-cinema-regizorul-ali-vatansever-prezent-la-brasov-si-bucuresti/

Lungmetrajul „SAF”, coproducţie Turcia – Germania – România, va rula începând de vineri, 5 iulie, în cinematografele din ţară, iar proiecţii în prezenţa regizorului Ali Vatansever vor avea loc la Braşov şi Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|4 iulie 2019

Filmul, cu Saadet Isil Aksoy (cunoscută din „Twice Born”, „A Beautiful Life”) și Erol Afsin („Mustang”, „Homeland”) în rolurile principale, va rula la București (Cinema City AFI Cotroceni, Grand Entertainment Băneasa, Hollywood Multiplex, Cinema „Elvire Popesco”, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Cinema Europa), Bistrița (Centrul Cultural Dacia), Bârlad (Cityplex), Botoșani (Cinema Unirea), Craiova (Cinema Modern), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Gura Humorului (Centrul Cultural Gura Humorului), Pitești (Cinema Trivale, Cinema „Sebastian Papaiani”), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta), Slobozia (Casa de Cultură) și Târgu Mureș (Cinema Arta).

Regizorul Ali Vatansever va fi prezent joi, 4 iulie, de la ora 20:00, la Visssual din Brașov pentru avanpremiera filmului.

O proiecție specială în prezența regizorului, a coproducătorului român Anamaria Antoci și a sound designer-ului Alexandru Dumitru este programată la Cinema Muzeul Țăranului din București, vineri, 5 iulie, de la ora 20:30.

Saf” va rula la Iași în cadrul Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film, pe 14 iulie, de la ora 19:00.

Lungmetrajul a avut premiera la Festivalul de Film de la Toronto 2018, secțiunea Discovery, iar anul acesta Vatansever a fost desemnat cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de la Ankara, unde Saadet Isil Aksoy a fost recompensată cu trofeul pentru cea mai bună actriță. Regizorul a primit și mențiunea „New Voices” acordată de juriul Festivalului Palm Springs.

Acțiunea filmului se petrece în districtul Fikirtepe din Istanbul. Transformarea urbană face una cu pământul comunitățile sărace, iar refugiații sirieni se adăpostesc în clădiri abandonate. Kamil și soția lui, Remziye, riscă să își piardă casa. Rămas de mult timp fără un loc de muncă, Kamil este nevoit să accepte, în secret, să lucreze pe un șantier. Pe lângă faptul că astfel îi ia locul de muncă unui refugiat sirian, angajatorul lui este compania care distruge zona în care locuiește. Oprimarea și anxietatea – atât în cartier, unde se teme să nu fie descoperit, cât și la lucru, unde a acceptat salariul mic pe care îl primesc refugiații – îl schimbă treptat. Când Kamil dispare, soția lui trebuie să se confrunte cu consecințele faptelor lui, care nu par să corespundă cu omul pe care îl cunoștea. Dar Remziye refuză să cedeze.

Din distribuție mai fac parte Onur Buldu, Ummu Putgul, Kida Khodr Ramadan și Mihaela Trofimov.

Lungmetrajul este scris și regizat de Ali Vatansever, imaginea este semnată de Tudor Vladimir Panduru, montajul a fost realizat de Evren Lus, muzica a fost compusă de Erdem Helvacioglu, iar de sunet s-a ocupat Alexandru Dumitru. Producători sunt Selin Vatansever Tezcan și Oya Ozden, iar coproducători, Harry Flöter, Jörg Siepmann și Anamaria Antoci.

Filmul „SAF” este produs de Terminal Film (Turcia), 2Pilots Film Production (Germania) și 4 Proof Film (România). Producția s-a bucurat de sprijinul Ministerului Culturii în Turcia, Film und Medien Stiftung NRW, Eurimages și Zenith Media. A fost dezvoltat în cooperare cu Sources 2, Meetings on the Bridge, FilmTEEP, !f Sundance Lab, Global Media Makers și Connecting Cottbus Co-Production Market.

În România, lungmetrajul este distribuit de Domestic Film cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Detalii pe pagina oficială de Facebook.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.