Saimir Pirgu pe scena Festivalului Enescu în Requiem-ul lui Verdi
https://www.ziarulmetropolis.ro/saimir-pirgu-pe-scena-festivalului-enescu-in-requiem-ul-lui-verdi/

Saimir Pirgu va concerta în Requiem-ul lui G. Verdi alături de Orchestra şi Corul Dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia.

Un articol de Andrada Văsii|11 septembrie 2013

Saimir Pirgu va concerta în Requiem-ul lui G. Verdi alături de Orchestra şi Corul Dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia.

La pupitru se va afla dirijorul Antonio Pappano. Din distribuţie mai fac parte Liudmyla Monastyrska (soprană), Ekaterina Semenchuk (mezzo-soprană) şi René Pape (bas).

Concertul va avea loc astăzi, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului.

Prezenţa lui Samir Pirgu la Festivalul Internaţional George Enescu este una de excepţie. Născut în Elbasan, Samir Pirgu și-a început studiile muzicale la vârsta de șapte ani la Liceo d’Arte și mai târziu la Conservatorul din capitala Albaniei, Tirana, unde autoritățile comuniste au decis ca instrumentul său să fie vioara.

Saimir Pirgu a cântat pe marile scene

La vârsta de 19 ani a părăsit Albania pentru a-și începe studiile muzicale în Italia la Conservatorul Monteverdi din Bolzano unde talentul său vocal unic a fost descoperit și fructificat de Vito Brunetti, cel cu care lucrează și astăzi.

Și-a terminat studiile la Conservator în doar doi ani și a câștigat premiul pentru Cel mai Bun Cântăreț în 2001 la Competiția Umberto Sacchetti in Bologna la vârsta de 20 de ani. La doar 23 de ani a fost ales de Claudio Abbado să cânte la Teatrele Comunale din Ferrara, Emilia Romagna și Modena.

Saimir Pirgu

Saimir Pirgu va concerta în Requiem-ul lui G. Verdi alături de Orchestra şi Corul Dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia.

Ambasador pasionat al țării sale, Samir Pirgu l-a interpretat pe Nemorino (care a devenit unul dintre rolurile sale reprezentative) în ‘Elixirul Dragostei’ a lui Dozinetti la Opera Națională din Tirana. Datorită acestei prestații a fost invitat la Viena de Ioan Holender, începând o colaborare fructuoasă cu Wiener Staasoper.

Au venit apoi invitații repetate pentru concerte în majoritatea sălilor celebre, printre care Staatsoper din Hamburg, Munich și Berlin, Opernhaus Zurich, Teatrul Real Madrid și Concertgebow Amsterdam.

De-a lungul carierei sale a colaborat cu dirijori internaționali de top incluzându-i pe Claudio Abbado, Ricardo Muti, Daniele Gatti, Lorin Maazel and Antonio Pappano.

Saimir Pirgu a debutat la Royal Opera Covent Garden în rolul lui Rinuccio în producţia Gianni Schicchi a lui Richard Jones, sub bagheta dirijorului Antonio Pappano.

Foto credit: Saimir Pirgu, Sergiu Iczkovits

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu