Sâmbăta Imperiului Roșu – un maraton de lecturi despre Rusia și dramele istoriei, la Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/sambata-imperiului-rosu-un-maraton-de-lecturi-despre-rusia-si-dramele-istoriei-la-radio-romania-cultural/

Radio România Cultural oferă publicului, sâmbătă, 9 aprilie, un maraton de 9 ore de lecturi care îşi propun o înţelegere a istoriei de la Stalin şi până în zilele actualului conflict din Ucraina.

Un articol de Petre Ivan|4 aprilie 2022

Maratonul intitulat „Sâmbăta Imperiului Roșu”, realizat în parteneriat cu Editura Corint, va începe cu momentul instaurării comunismului și va continua cu momente de referință din trecutul Rusiei cum ar fi bătălia de la Stalingrad, ascensiunea lui Vladimir Putin și opoziția lui Aleksei Navalnîi, până la Crimeea și noul Imperiu Rus.

“Istoria, așa cum nu se face la școală, a devenit o necesitate pentru înțelegerea vremurilor atât de tulburi pe care le trăim, cu atât mai mult cu cât tot ceea ce se întâmplă astăzi pare să aibă un corespondent în deceniile anterioare. Recomand acest maraton în special tinerilor al căror viitor poate depinde de abcesul istoric la care asistăm cu toții”, a declarat Radu Croitoru, managerul Radio România Cultural.

Realizatorii Radio România Cultural vor citi, sâmbătă, 9 aprilie, fragmente dintr-o serie de cărți apărute în colecția Corint Istorie.
Maratonul „Sâmbăta Imperiului Roșu” va începe la ora 9,00 cu volumul ”Conversații cu Stalin” de Milovan Djilas, în lectura Ralucăi Rădulescu și se va încheia, la ora 17,00, cu fragmente din cartea ”Crimeea și Noul Imperiu Rus”, citite de Elena Vădăreanu.

Întregul program al maratonului realizat de Radio România Cultural, în parteneriat cu Editura Corint este următorul:

09,00:  ”Conversații cu Stalin” – Milovan Djilas – Lectura: Raluca Rădulescu
10,00: ”Beria. Mâna dreaptă a lui Stalin” – Amy Knight – Lectura: Cristi Marica
11,00: ”Stalin și poporul rus. Premisele instaurării comunismului” –  George Onișoru – Lectura: George Gilea
12,00: ”În infernul de la Stalingrad” – Reinhold Busch – Lectura: Dana Pitrop
13,00: .,Agent dublu în războiul rece”. Autobiografia lui Oleg Gordievski – Lectura: Adina Dragomir
14,00: ”Putin. Noul țar” – Steven Lee Myers – Lectura: Dan Vasiliu
15,00: ”Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului” – Jan Matti Dollbaum, Morvan Lallouet, Ben Noble – Lectura: Dan Vasiliu
17,00: ”Crimeea și Noul Imperiu Rus” – Agnia Grigas – Lectura: Elena Vlădăreanu.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.