Saptamana Filmului Maghiar la Bucureşti, ediţia a 8-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/saptamana-filmului-maghiar-la-bucuresti-editia-a-8-a/

Institutul Balassi – Instiutul Maghiar din Bucureşti, împreună cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, organizează, în perioada 10-16 noiembrie 2014, a opta ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul îşi propune să reflecte spiritul şi diversitatea cinematografiei maghiare actuale.

Un articol de Petre Ivan|11 noiembrie 2014

Saptamana Filmului Maghiar va avea loc la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în Studioul Horia Bernea (intrarea prin str. Monetăriei nr. 3). Intrarea la proiecţii va fi liberă. Filmele vor fi subtitrate în limba română şi în limba engleză.

În deschiderea Săptămânii Filmului Maghiar de la Bucureşti va fi proiectat, în prezenţa regizorului Reisz Gábor, filmul VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (EXISTĂ ceva ciudat şi inexplicabil).

Filmul a câştigat premiul Adolph Zukor la Festivalul Internaţional de Film Jameson CineFest de la Miskoc, Ungaria, iar premiera internaţională a avut-o la Saptamana Filmului Maghiar renumitul festival de la Karlovy Vary.

În programul SFM 2014 vor fi proiectate opt lungmetraje, precum şi filme documentare şi scurtmetraje, oferind astfel cinefililor adevărate comori cinematografice.

Programul de filme artistice va fi dominat de tineri regizori.

Din filmele proiectate la festivaluri internaţionale vor avea premiera absolută la Bucureşti filmele EXISTĂ ceva ciudat şi inexplicabil, Colţul furtunilor, Couch Surf, Free Entry, A cui va fi Hajnal Tímea?, comedia neagră Supa amară, precum şi un film pentru adolescenţi Aura. Programul SFM 2014 va fi completat de scurtmetraje şi documentare câştigătoare a numeroase premii la prestigioase festivaluri internaţionale.

Filmele vor fi prezentate, în fiecare seară, de criticul de film, profesorul universitar Radu Igazsag.

Mai multe informaţii despre filme, aici.

Foto: Saptamana Filmului Maghiar –  muzeultaranuluiroman.ro

03
/07
/17

Unul dintre cele mai îndrăznețe seriale ale anului, „Will”, o dramă neconvențională care urmărește povestea celei mai faimoase personalități din lume, William Shakespeare, va avea premiera în România, pe 13 iulie, de la ora 22.00, la postul de televiziune TNT.

01
/07
/17

În cadrul Festivalului Internațional de Film BUZZ CEE, desfășurat la Buzău, în perioada 4 - 9 iulie 2017, publicul va avea posibilitatea de a viziona integrala Nae Caranfil, în prezența îndrăgitului regizor. Doritorii vor putea urmări pe marele ecran filmele regizate de acesta în perioada 1993 - 2016, în ordine cronologică.

30
/06
/17

„Tu ai pus degetul pe rană şi, în plin comunism, ai îndrăznit să arăţi că orice formă de cenzură e dezgustătoare” – fragment dintr-o scrisoare deschisă pentru Lucian Pintilie pe care Andrei Şerban a citit-o la lansarea noii ediţii a volumului „Bricabrac” (Editura Nemira).

29
/06
/17

Unul din cele mai aşteptate documentare româneşti ale anului, „Planeta Petrila”, regizat de Andrei Dăscălescu, va putea fi văzut în premieră la Timişoara în deschiderea celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie.

28
/06
/17

Vineri, 30 iunie 2017, se lansează în cinematografele din România filmul de acțiune „Baby Driver” - un thriller exploziv, cu trei câștigători de Oscar în distribuție: Kevin Spacey, Jamie Foxx şi Paul Williams. Avându-l drept protagonist pe Ansel Elgort, producția Sony Pictures realizată de Edgar Wright ridică adrenalina la maximum prin curse palpitante de mașini, o poveste atipică de dragoste și o coloană sonoră atemporală.

28
/06
/17

„(...) e suficient să urci o stradă pentru ca, întorcînd capul, să ţi se deschidă o privelişte ce-ţi taie respiraţia... E ca într-o gravură de Escher, unde te aştepţi să vezi oameni mergînd cu capul în jos pe străduţa de dedesubt. (...)” – Alex Leo Șerban. Îndrăgitul criticul de film ar fi împlinit, astăzi, 58 de ani. În amintirea lui Leo publicăm (via liternet.ro) una dintre nenumăratele și savuroasele sale impresii de călătorii (scrisori)

26
/06
/17

„Toţi avem păcate, unele mai mari, altele mai mici. De la minciună şi mândrie, până la invidie, egoism şi ură, de la lene şi gelozie, până la ignoranţă, poftă şi necunoaştere. Toate sunt păcate care, într-un fel sau în altul, sunt pedepsite (...) iar scopul final al acestei judecăţi supreme este reinstaurarea echilibrului între toate” – Dorel Vișan. Actorul născut la Tăușeni, județul Cluj, pe 25 iunie 1937, a împlinit 80 de ani!

26
/06
/17

De numele cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor” scrisă de către arhitectul Dan Manea se leagă mai multe premiere. Ultima noutate absolută pentru piaţa cărţii din România este faptul că o carte despre oamenii, istoria şi arhitectura unui oraş a inspirat un film!

23
/06
/17

A apărut în cinematografele din România ,,Povestea iubirii”, un film în care iubirea și scrisul salvează vieți, un bătrân evreu încă le poartă pică nemților, iar un băiețel se crede Mesia.

23
/06
/17

Ron Howard a fost confirmat ca regizor al spin-off-ului "Star Wars" dedicat personajului Han Solo. Regizorul laureat al premiului Oscar îi înlocuiește la timona filmului pe Phil Lord și Christopher Miller, la care Disney a renunțat în această săptămână, deși au fost implicați în producție timp de șase luni.