Saroo: Drumul spre Oscar
https://www.ziarulmetropolis.ro/saroo-drumul-spre-oscar/

Filmul „Lion/Saroo: Drumul spre acasă” care se bucură de un succes răsunător în toate colţurile lumii, se bazează pe o poveste reală, emoţionantă şi plină de candoarea şi speranţa regăsirii familiei.

Un articol de Liliana Matei|26 februarie 2017

În centru ei se află Saroo Brierley, băieţelul care se pierde de familia sa la vârsta de 5 ani. Rolul lui, la maturitate, este jucat de Dev Patel. Actorul a mărturisit că s-a pregătit şase luni pentru rol, despre care crede că este unul definitoriu în cariera sa.

Pentru filmul „Lion”, drumul spre Oscar este pavat cu multe emoţii şi multă muncă, dar şi cu nominalizări şi premii. Recent, la ceremonia de decernare a premiilor Academiei Britanice de Film, „Lion” a câştigat două premii pentru „Cel mai bun scenariu adaptat” şi pentru „Cel mai bun actor în rol secundar”, făcându-l pe Dev Patel fericitul câştigător al primului său premiu BAFTA.

Actorul i-a avut drept contracandidați pe Aaron Taylor-Johnson („Nocturnal Animals”), Hugh Grant („Florence Foster Jenkins”), Jeff Bridges („Hell or High Water”) și Mahershala Ali („Moonlight”).

Lion” s-a bucurat şi de patru nominalizări la Globurile de Aur pentru „Cel mai bun film – dramă”, „Cel mai bun actor în rol secundar”, „Cea mai bună actriţă în rol secundar” şi „Cea mai bună coloană sonoră”.

Până în acest moment, cele mai multe nominalizări sunt la Oscar, unde Lion se regăseşte de şase ori pe lista celor mai bune filme. Categoriile la care filmul a fost nominalizat sunt: „Cel mai bun film”, „Cea mai bună actriţă în rol secundar”, „Cel mai bun actor în rol secundar”, „Cea mai bună coloană sonoră”, „Cea mai bună imagine”, „Cel mai bun scenariu adaptat”.

Despre importanța premiilor în cariera unui actor, Patel a mărturisit că „aş minţi dacă aş spune că premiile nu sunt grozave. Premiile pot schimba radical cariera. Primeşti recunoaşterea şi scenariile pe care probabil nu le-ai fi primit înainte. Însă nu am acceptat niciodată un proiect gândindu-mă la o statuetă aurie”.

Harvey Weinstein, producătorul executiv al casei de producție Weinstein Company, vorbeşte şi el cu mândrie despre filmul „Lion” spunând că: „cel mai important aspect este efectul pe care povestea îl are asupra problemelor sociale din jurul lumii. Subiectele atinse, diversitatea, dragostea şi unitatea sunt foarte speciale şi personale pentru mine. Cei de la UNICEF au spus-o cel mai bine – Lion este un imn al speranţei, iubirii şi al acceptării”.

Nu ai putea să inventezi, povestea lui Saroo este extraordinară. Are toate ingredientele pentru un film minunat – are aventură şi pericole, traversează continente şi ani. Călătoria sa este una profund emoţională. Ceea ce face povestea un succes cinematografic este faptul că această căutare fără prea mari speranţe, sfârşeşte cu un triumf, cu găsirea drumului spre acasă.

Tot efortul echipei, toată dăruirea şi povestea emoţionantă au stat la baza unui film ce te poartă peste continente şi te îndeamnă să reflectezi şi să apreciezi mai mult ceea ce ai. După toată munca depusă, e timpul să se adune şi roadele, iar Lion are de unde să le culeagă.

Filmul „Lion / Saroo: Drumul spre casă” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera pe 20 ianuarie 2017.

10
/02
/15

CineȘoc este noul eveniment marca ARCUB, care va transforma lunar sala de spectacole din Batiște 14 într-o sală de proiecție cinematografică. Astfel, programul urmărește să devină o alternativă la filmul de mall și, în același timp, o completare a ofertei existente deja în sălile independente din Centrul Bucureștiului.

10
/02
/15

Prima dintre cele trei statuete Oscar primite de Charlie Chaplin, evaluată la peste un milion de dolari, a fost furată luna trecută, în cadrul unei spargeri organizate la Paris. Trofeul câştigat de legendarul actor din perioada filmelor mute a fost furat din sediul Asociaţiei Chaplin, compania care protejează numele şi imaginea artistului.

08
/02
/15

O maşină Ferrari 250 SWB California, parte a colecţiei Baillon şi care i-a aparţinut pentru scurt timp actorului francez Alain Delon, a fost vândută pentru 14,2 milioane de euro, fiind vedeta unei licitaţii organizate de casa Artcurial în cadrul evenimentului Salon Rétromobile de la Paris.

08
/02
/15

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

07
/02
/15

Actriţa americană Natalie Portman, care locuieşte de curând la Paris, după căsătoria ei cu coregraful francez Benjamin Millepied, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Madame Figaro, că este pregătită să joace într-un film turnat în limba lui Molière

07
/02
/15

Lungmetrajul "Aferim", de Radu Jude, care va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de la Berlin, se numără printre cele nouă filme pe care prestigioasa revistă americană IndieWire le recomandă la evenimentul cinematografic din capitala Germaniei.

07
/02
/15

CRONICĂ DE FILM „Whiplash”, scris și regizat de americanul Damien Chazelle, este un film încrâncenat care susține ideea de act artistic ca simplă mecanicitate, folosind ca pretext narativ o relație maladivă între un toboșar de jazz ambițios și un profesor despotic.

06
/02
/15

Channing Tatum şi Mila Kunis formează pentru prima dată un cuplu pe marile ecrane în „Ascensiunea lui Jupiter”, o aventură SF de proporţii epice, realizată de Lana şi Andy Wachowski şi produsă de Warner Bros. Pictures. Filmul care are premiera în 3D şi IMAX 3D pe 6 februarie.

06
/02
/15

Capitala Germaniei a devenit centrul mondial al cinematografiei o dată cu Gala de Deschidere a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5-15 februarie). Evenimentul a avut loc aseară la Berlinale Palast în prezența a peste 1500 de invitați. Gazdele serii au fost Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, și Anke Engelke.

05
/02
/15

CRONICĂ DE FILM Câştigător în 2014 al Premiului Gopo pentru cel mai bun documentar, „Experimentul Bucureşti” este un experiment cinematografic despre un posibil experiment social imaginat pentru a atrage atenţia asupra unui experiment istoric dureros, Fenomenul Piteşti.

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.