Șase din 49 – norocosul bilet ghinionist
https://www.ziarulmetropolis.ro/sase-din-49-norocosul-bilet-ghinionist/

După ce a recreat pe micile ecrane atmosfera misterioasă din „Domnişoara Christina”, Alexandru Maftei şi-a făcut debutul în regia de teatru, aducând pe micuţa scenă a Teatrului de Artă o poveste tragicomică despre blestemul unei binecuvântări.

Un articol de Teodora Gheorghe|28 mai 2014

El (Liviu Cheloiu) se întoarce acasă vădit împovărat de o grijă. E o locuință modestă, de țară. Pe fundal se aud acordurile lugubre din Psycho. Se anunță o veste proastă?

Ea (Dana Voicu) se așază la masă, ca în fiecare zi. Treburile bucătăriei se cer rezolvate în virtutea unei vechi rutine existențiale. Nu bagă de seamă că ochii bărbatului privesc în gol, umpluți de o frică până atunci necunoscută. Dintr-o dată, în normalitatea lucrurilor se produce o fisură. El o anunță că a jucat în secret la loto. Mai mult de atât, a și câștigat. 10 milioane de euro.

La început neîncrezătoare, femeia se ridică încet din adâncimile traiului modest și aruncă o ocheadă spre strălucirea vieții promise de cele șase numere. Realizează curând că spusele lui sunt adevărate. Din acest moment, aparenta liniște din casă este tulburată; vechea ordine, răsturnată.

Protagoniștii călătoresc împreună pe drumul sinuos al imaginației și al dorințelor. Entuziasmul câștigului se topește rapid în furtuna de îndoilei stârnită de soția care admiră cu nostalgie cutia de cacao de la „tăticul”. Trecutul e încă prezent în conștiința femeii.

Teama de schimbare e mai puternică decât bucuria pe care aceasta o presupune. 10 milioane de euro pot cumpăra o altă viață. Totuși, cine le poate garanta că ei vor rămâne aceeași?

sase din 49

Biletul câștigător devine sursa grijilor ce apasă cuplul cu o greutate copleșitoare. În același timp, el scoate la iveală nemulțumiri ce clocotesc de mult în sânul familiei: gelozia, neîncrederea sau conflictul dintre părinți si copii. Acutizarea lor dă naștere scenariilor paranoice proiectate într-un viitor în care a avea mulți bani înseamnă a risca să fii prădat sau ucis.

Dana Voicu și Liviu Cheloiu întruchipează excelent slăbiciunea umană în contextul unei oportunități extraordinare, miraculoase chiar. Jocul dinamic este nuanțat de schimbări de dispoziție și metamorfoze sufletești impresionante, la care se adaugă un umor sănătos, frizând pe alocuri sarcasmul și tragicomedia. Cei doi ne încântă cu un spumos haz ne necaz în care strecoară realități dureroase.

Personajele lor nu sunt cu mult diferite de noi. V-ați întrebat vreodată ce ați face dacă ați câștiga la loto? Ați vinde casa și v-ați muta în Caraibe? Sau poate i-ați lăsa într-un loc sigur până ați avea curajul să recunoașteți că existența voastră s-a schimbat pentru totdeauna…

Dacă vreți să cugetați la aceste întrebări printre hohote de râs, vă invit să urmăriți spectacolul „Șase din 49”.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.