Şase filme de succes, în competiţia Festivalului Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/sase-filme-de-succes-in-competitia-festivalului-ceau-cinema/

Şase filme apreciate, realizate de tineri regizori din Republica Moldova, Rusia, Slovenia, Turcia şi Ungaria, au fost selectate în competiţia internaţională a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 18 şi 21 iulie la Timişoara şi Gottlob.

Un articol de Liliana Matei|2 iulie 2019

Câştigător al unei menţiuni speciale în competiţia principală de la Karlovy Vary, unde a avut premiera mondială, şi cu selecţii în numeroase alte festivaluri, „Săritorul” („Jumpman”, 2018; foto sus) este al treilea lungmetraj al regizorului rus Ivan I. Tverdovsky. Filmul are în centru un tânăr special de 16 ani care este scos de mama sa de la orfelinatul unde fusese abandonat la naştere, doar pentru a fi folosit de o bandă care extorchează bani de la bogați, datorită abilităţii sale de a nu simţi durerea.

Mamă a trei copii, Anna este într-o continuă alergătură. În plus, își suspectează soțul că o înșală. Toate aceste probleme riscă să o distrugă. Va putea ea să mai salveze ce e fragil și unic în viața sa? Este povestea din filmul „O zi” („One day”, 2018), debutul regizoarei Zsófia Szilágyi din Ungaria, care a câştigat anul trecut Premiul FIPRESCI în secţiunea „Săptămâna criticii” de la Cannes şi a fost nominalizat la „Descoperirea anului” la Premiile Academiei Europene de Film.

„O zi” („One day”, 2018)

Prezentat în premieră în România, „Nebuloasa calului mort” („Dead Horse Nebula”, 2018), al turcului Tarık Aktaş, a fost recompensat cu Premiul pentru cel mai bun tânăr regizor în competiţia „Cineasti del presente” de la Locarno şi cu Premiul de debut la Istanbul. Pas cu pas, tânărul Hay coboară pe un drum spiritual inevitabil în care se confruntă cu relaţia dintre om şi natură, unitatea materiei şi existenţa.

„Nebuloasa calului mort” („Dead Horse Nebula”, 2018)

„Consecinţe” („Consequences”, 2018) are ca protagonist un adolescent de 17 ani care este trimis de familie într-un centru de detenţie pentru tineri din cauza comportamentului său problematic şi unde este nevoit să se confrunte cu şeful informal al deţinuţilor, care profită de el după ce îi află cel mai ascuns secret. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Toronto şi va putea fi văzut de asemenea pentru prima dată în România la Ceau, Cinema!

„Consecinţe” („Consequences”, 2018)

Realizat în Republica Moldova şi nominalizat la Premiile Nika ale Academiei Ruse de Film, „Beautiful Corruption” (2018) este debutul în lungmetraj al tânărului regizor Eugen Damaschin. Filmul este un amalgam de istorii bazate pe fapte reale și concentrate în jurul unui singur erou. În goana după dreptate, un tânăr din Republica Moldova recurge la metode nu tocmai legale. Care e preţul pe care trebuie să îl plătească pentru a obţine ce îşi doreşte?

„Beautiful Corruption” (2018)

La 33 de ani, viața lui Tamás este dată peste cap atunci când iubita sa îi dă papucii, chiar la Paris, unde ea se află cu o bursă. Plângându-și de milă, Tamás începe să caute în propriul trecut răspunsul la întrebarea dacă într-adevăr poți trăi dragostea doar după ce practic ai pierdut-o. Este premisa din „Versuri pocite” („Bad Poems”, 2018), al doilea lungmetraj al regizorului maghiar Gábor Reisz, premiat la Torino şi ales în acest an cel mai bun film la Premiile Filmului Maghiar. „Versuri pocite” este prezentat la Ceau, Cinema! cu sprijinul Institutului Balassi – Institutul Cultural Maghiar din București.

„Versuri pocite” („Bad Poems”, 2018)

Juriul format din actorul Vlad Ivanov şi actriţele Maria Drăguş şi Mălina Manovici va desemna câştigătorul Trofeului Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu”, în valoare de 1.000 de euro, acordaţi de Vitas România. Spectatorii vor stabili Premiul Publicului, în valoare de 500 de euro, oferiţi de Conceptual Lab by Theo Nissim.

Competiţia Ceau, Cinema! a fost concepută să ofere un cadru de exprimare cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Israel, Italia, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria). Selecţionerul competiţiei este criticul de film Ionuţ Mareş.

A şasea ediţie Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 18-21 iulie, la Timişoara şi Gottlob, prima localitate rurală din România cu un cinematograf renovat.

Abonamentele, care oferă acces la toate proiecţiile din festival, pot fi achiziţionate online, pe site-ul iaBilet.ro. Un abonament general costă 60 de lei, iar un abonament special, care vine la pachet cu un tricou sau o traistă din colecția Ceau, Cinema! şi cu un set de stickere desenate de artiștii colaboratori ai festivalului, costă 100 de lei.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.