Schimbari propuse de Institutul Cultural Roman la Roma, Chisinau şi Venetia
https://www.ziarulmetropolis.ro/schimbari-propuse-de-institutul-cultural-roman-la-roma-chisinau-si-venetia/

Institutul Cultural Român (ICR) a decis, în şedinţa Comitetul Director de luni, desemnarea în funcţia de director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău a lui Valeriu Matei, informează, Serviciul Presă al ICR. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, acesta îl înlocuieşte pe Petre Guran, rechemat în centrala ICR. În funcţia de director adjunct […]

Un articol de Andrada Văsii|13 noiembrie 2012

Institutul Cultural Român (ICR) a decis, în şedinţa Comitetul Director de luni, desemnarea în funcţia de director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău a lui Valeriu Matei, informează, Serviciul Presă al ICR.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, acesta îl înlocuieşte pe Petre Guran, rechemat în centrala ICR.
În funcţia de director adjunct al ICR „Mihai Eminescu” de la Chişinău a fost desemnat Nichita Danilov. De asemenea, Daniela Crăsnaru a fost desemnată director adjunct al Accademia di Romania din Roma, unde îl înlocuieşte pe Cornel Baicu, numit în funcţia de director adjunct al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistă de la Veneţia. În contextul acţiunilor de sprijinire a diasporei româneşti, conform misiunii Institutului, ICR a decis să exploreze deschiderea unor Institute Culturale la Belgrad, în conformitate cu acordul dintre România şi Serbia, şi la Montreal, în conformitate cu acordul dintre România şi Canada.

ICR va organiza, de asemenea, un Consiliu al Diasporei, care să formuleze trimestrial propuneri de acţiuni pe care Direcţia Generală a Românilor de Pretutindeni şi alte direcţii generale din centrala instituţiei să le analizeze şi să le pună în aplicare.

În vederea asigurării cât mai multor candidaţi la funcţiile vacante de director şi director adjunct ai institutelor culturale române din străinătate, ICR va organiza un concurs anunţat public. Candidaţii vor fi selectaţi pe baza unui CV detaliat şi a unui proiect managerial. Se preconizează selectarea, pentru ocuparea acestor funcţii, a unor personalităţi culturale profilate care să aibă totodată calităţi manageriale.

În conformitate cu practicile internaţionale şi cu reglementările activităţii diplomatice, se recomandă un mandat de până la patru ani, astfel încât un efectiv cât mai mare dintre personalităţile profilate în cultura actuală a ţării noastre să aibă şansa de a ocupa astfel de funcţii.

Sursa: Agerpres

07
/09
/23

„Timișoara 2023. Celebrarea orașului”, evenimentul începutului de toamnă în orașul de pe Bega, aduce împreună, între 6 și 8 octombrie 2023, într-o sărbătoare unică atât prin abundența și diversitatea evenimentelor, cât și prin traseul impresionant propus, peste 100 de evenimente culturale, educative și sportive, organizate de operatori publici și privați, locali și internaționali, în peste 50 de locații, outdoor sau indoor, pe apă, pe maluri și în apropierea canalului Bega, în Fabric, Iosefin, Cetate, Complexul Studențesc și Elisabetin.

06
/09
/23

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, continuă surprizele pentru public și îi oferă posibilitatea să urmărească online spectacole prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

06
/09
/23

Sibiu, 6 septembrie 2023. Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu și Centrul de Teatru Educațional „Replika” din București prezintă sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 18:00, premiera spectacolului „Povești invizibile” cu Eliza Păuna și Mihaela Rădescu. Spectacolul va mai avea două reprezentații în avanpremieră, vineri, 8 septembrie de la ora 18:00 și sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 11:00.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.