ICR la Bookfest Chișinău 2022: apariții editoriale recente și suită de evenimente culturale
https://www.ziarulmetropolis.ro/icr-la-bookfest-chisinau-2022-aparitii-editoriale-recente-si-suita-de-evenimente-culturale/

Un program de evenimente cu invitaţi din România şi Republica Moldova şi un stand cu titluri reprezentative din ultimii doi ani vor fi organizate de Institutul Cultural Român la Salonul Internaţional de Carte Bookfest Chişinău, desfăşurat în perioada 31 august – 4 septembrie 2022 la Centrul Mediacor, din cadrul Universităţii de Stat din Moldova.

Un articol de Petre Ivan|26 august 2022

Protagoniști ai manifestărilor programate de ICR în cadrul acestei ediții vor fi istoricul Adrian Cioroianu, scriitorii Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Dumitru Crudu, Spiridon Vangheli, Petre Crăciun, Ion Hadârcă, Constantin Bostan, acad. Mihai Cimpoi, criticul literar Lucia Țurcanu și Eugenia Bejan, directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă“ din Chișinău.

Deschiderea oficială a Salonului Internaţional de Carte Bookfest Chișinău, organizat sub Înaltul Patronaj al Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al Președintelui României, Klaus Iohannis, va avea loc miercuri, 31 august 2022, de la ora 12:00, în Spațiul Central de evenimente al Centrului Mediacor (str. Alexei Mateevici nr. 60).
Ediția 2022 a Salonului Internaţional de Carte Bookfest Chișinău, organizat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Asociația Editorilor din România, beneficiază de susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, a Ministerului Culturii din România și Universității de Stat Moldova și de sprijinul Ministerului Culturii din Republica Moldova.

Evenimente organizate de ICR la Salonul Internaţional de Carte Bookfest Chișinău 2022

Joi, 1 septembrie 2022
• 9:30 – 10:30 – Conferința „Istoria, între capcanele trecutului și speranțele viitorului“ susținută de istoricul Adrian Cioroianu.
Loc de desfășurare: Universitatea de Stat din Chișinău
• 11:00-12:00 – Atelier de literatură pentru copii între 10-14 ani „Rolul realului în poveștile fantastice“
Coordonator: Moni Stănilă
Loc de desfășurare: Centrul Mediacor (str. Alexei Mateevici nr. 60) – Spațiul Central de evenimente

Vineri, 2 septembrie 2022
• 12:00-13:00 – Masă rotundă: Traducerea și promovarea scriitorilor din Republica Moldova în Occident
Participă: Moni Stănilă (scriitoare, editoare), Alexandru Vakulovski (scriitor), Dumitru Crudu (scriitor). Moderează: Lucia Țurcanu (critic literar),
(evenimentul filmat va fi preluat pe platforma MoldArte)
Loc de desfășurare: Centrul Mediacor (str. Alexei Mateevici nr. 60) – Spațiul Central de evenimente

Duminică, 4 septembrie 2022
• 11:00-11:55 – Atelier de literatură „Ambasadori în Regatul Poveștilor“ pentru copii între 6-8 ani
Coordonator: Petre Crăciun
Loc de desfășurare: Centrul Mediacor (str. Alexei Mateevici nr. 60) – Spațiul Central de evenimente
• 12:00-13:00 – „Pe ulițele copilăriei“ – Eveniment dedicat scriitorului de literatură pentru copii Spiridon Vangheli la împlinirea vârstei de 90 de ani
Participă: Spiridon Vangheli (scriitor), Petre Crăciun (scriitor, editor), Acad. Mihai Cimpoi (critic și istoric literar), Ion Hadârcă (poet, traducător), Constantin Bostan (scriitor).
Moderează: Eugenia Bejan (directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă“ din Chișinău)
Loc de desfășurare: Centrul Mediacor (str. Alexei Mateevici nr. 60) – Spațiul Central de evenimente

Adrian Cioroianu (n. 1967) este un cunoscut istoric, autorul mai multor cărți de istorie a României, culegeri de eseuri pe teme istorice și politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune şi, mai recent, al unui roman. Este unul dintre istoricii care au înnoit, din punct de vedere metodologic şi tematic, imaginea asupra trecutului. Profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, a publicat constant în ziare şi reviste din ţară. A fost ministru de externe și ambasador al României pe lângă UNESCO. Printre cărțile sale se numără: Arhiva Durerii (2000) – în colaborare cu Lucian Boia și Tom Sandqvist; Scrum de secol. O sută una povești suprapuse (2001); Focul ascuns în piatră. Despre istorie, memorie și alte vanități contemporane (2002); Ce Ceaușescu qui hante les Roumains. (2004); Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc (2005); Geopolitica Matrioșkăi, Rusia postsovietică în noua ordine mondială, 2009; Epoca de aur a incertitudinii (2011).

Moni Stănilă (n.1978) a studiat teologie ortodoxă la Timişoara şi Sibiu. Din 2010 trăieşte la Chişinău şi conduce împreună cu Alexandru Vakulovski cenaclul literar „Republica“ al Bibliotecii Municipale. A publicat jurnalul de convertire Iconostas (Graphe, 2007), volumele de poezie Postoi parovoz. Confesiunile dogmatistei (Ninpress-Charmides, 2009), Sagarmatha (Tracus Arte, 2012), Colonia fabricii (Cartea Românească, 2015), O lume din evantaie, pe care să nu o împarţi cu nimeni (Charmides, 2017), şi romanele Al 4-lea (Tracus Arte, 2013) și Țipă cât poți (2020). La Editura Polirom a mai publicat o carte pentru copii, Războiul solomonarilor (2018) și biografia Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare (2019). Traduceri din poezia ei au fost publicate în germană, engleză, franceză, suedeză, rusă, azeră, catalană, turcă, maghiară ş.a.

Alexandru Vakulovski (n. 1978, Republica Moldova) este poet, prozator, dramaturg, traducător, publicist şi scenarist. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj. A fondat împreună cu fratele său, Mihail Vakulovski, şi graficianul Dan Perjovschi revista online Tiuk!. A fost redactor-şef al revistei Stare de Urgenţă în 2009 şi redactor al Revistei la PLIC – literatură, artă, atitudine în 2010. Conduce, împreună cu Moni Stănilă, Cenaclul „Republica“ al Bibliotecii Municipale din Chişinău, instituție pentru care realizează, din 2019, și „Dialogurile bibliotecii”. A publicat trilogia Letopizdeţ (2002-2007) şi romanul 157 de trepte spre iad sau Salvaţi-mă la Roşia Montană (2010). Cărţi de poezie: ecstasy (2005), Daţi foc la cărţi (2012), Privelişti (2017), A cui e casa asta (2020). A publicat şi un volum de interviuri, Afganii (2016), o carte pentru copii, Ivan Turbincă 2.0, romanul Tata mă citește și după moarte (Humanitas, 2020) biografia Urmuz. Cei dintâi trăzniți (Polirom, 2021). Poeme şi fragmente din cărţile sale au fost traduse în germană, engleză, cehă, franceză, suedeză, rusă, azeră, turcă, maghiară, italiană, greacă, lituaniană.

Dumitru Crudu (n. 1967, Flutura, Ungheni, Republica Moldova) este prozator, dramaturg, poet și unul dintre autorii Manifestului Fracturismului. În 2003 a primit premiul UNITER și Premiul Fundației Principesa Margareta pentru Cea mai bună piesă de teatru din România (Alegerea lui Alexandru Sutto). În proză a debutat în 2008 cu romanul Măcel în Georgia. Pentru romanul Un american la Chișinău a fost nominalizat la premiul Visegrad Eastern Partnership Literary Award din Bratislava și la premiul pentru proză al revistei Observator cultural. În 2018, pentru cartea de proză scurtă Salutări lui Troțki a primit Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române. Unul dintre romanele sale, Oameni din Chișinău, a fost tradus în limba cehă, iar o parte dintre povestirile sale au fost traduse în engleză, franceză, germană și suedeză și au apărut în reviste literare și antologii.

Lucia Țurcanu (n. 1974) este critic literar și doctor în filologie, cu o teză despre poezia manieristă românească (Institutul de Literatură și Folclor al Academiei de Stiințe a Moldovei, 2005). A fost asistent, lector, conferențiar universitar în Catedra de Literatura Română și Universală a Facultății de Litere a Universității de Stat „Alecu Russo“ din Bălți și redactor asociat al revistei literare Semn. Membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova din anul 2000. În prezent este redactor la Editura Arc din Chișinău și redactor-șef adjunct al revistei Sud-Est cultural. A publicat două volume de critică literară: Ultima epifanie, Editura Arc, 1999; Manierismul romanesc. Manifestări și atitudini, Editura Cartier, 2015. A editat mai multe antologii de poezie românească din Basarabia. Premii literare: Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1999); Premiul de excelență al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2016).

Spiridon Vangheli (n. 1932) este un foarte cunoscut și apreciat autor de literatură pentru copii din Republica Moldova, recunoscut ca atare de critica de specialitate din întreaga lume. Mărturii ale recunoaşterii sale internaționale sunt Diploma de Onoare „Hans Christian Andersen“ (Rio de Janeiro – 1974), Premiul de Stat al Moldovei şi Premiul de Stat al URSS, Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române (1996), Premii ale Uniunii Scriitorilor din Moldova şi România, Medalia de Aur pentru Creativitate – decernată la Geneva de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (2012). Cărțile sale, în mod special Isprăvile lui Guguță şi Ȋmpărăția lui Ciuboțel, au fost traduse în peste 38 de limbi, din SUA până în Japonia, Sri Lanka, Italia, Ungaria, Cehia, Germania, China, Finlanda.

Petre Crăciun (n. 1962) este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Literatură pentru Copii și Tineret, director al portalului Literatură Copii și al site-ului Identitate Românească. A semnat 15 filme documentare, printre care numeroase producții cu caracter educativ. În 1997 a obținut Marele Premiu al Asociației Scriitorilor din Iași, și locul I la concursul de povești „Ion Creangă“. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România în 2016, la secțiunea Carte pentru copii, pentru volumul Cu Andersen în Regatul Poveștilor.

Acad. Mihai Cimpoi (n. 1942) este un reputat critic și istoric literar, eminescolog și eseist. „Om Emerit al Republicii Moldova“”, două decenii ales președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada 1999-2001. Este autorul a 60 de volume, a peste 3000 de studii, articole, cronici și recenzii, prefețe etc., printre care sinteza O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia (1996) și proiectul unic în spațiul cultural românesc Dicționarul enciclopedic Mihai Eminescu (2012). Fondator al Centrului Academic Internațional Eminescu, căruia i-a dăruit colecția sa de cărți despre Eminescu, în număr de peste 1000 de volume (2000), și al Congresului Mondial al Eminescologilor.

Ion Hadârcă (n. 1949) este poet, traducător și om politic din Republica Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioadele 1990 – 1998 și 2009 – 2014. Ion Hadârcă a fost fondatorul și primul președinte al Frontului Popular din Moldova, președinte al Partidului Liberal Reformator. A scris peste 20 de volume de poezie și de poezie pentru copii, printre care: Artera Zen (Chişinău, 2006), Memoria celulozei (Iaşi, (2007), Pergamentele iernii (Iaşi, 2007), Gheara de fum (Chişinău, 2007), Pianul din abator (Chişinău, 2008); 101 poeme, Biodova (Bucureşti, 2009). A tradus din operele lui M. Cervantes, Ch. Baudelaire, A. Puşkin, M. Lermontov, G. Guillen, D. Harms, M. Aguirre, R. Alberti, M. Hernandes, F. Mayor.

Constantin Bostan (n. 1944) este jurnalist, redactor la cotidianul Ceahlăul, custode al fondului documentar „G. T. Kirileanu“ și director al Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu“ Neamţ. Colaborează la diverse publicaţii (Ateneu, Convorbiri literare, Cronica, Asachi, Antiteze, Apostolul) şi editează, împreună cu Dumitru Simionescu şi Emil Nicolae, publicaţia Acţiunea. Este autorul cărții Spiridon Vangheli: destăinuiri din țara lui Guguță, copilul care a cucerit lumea.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.