Scriere creativă la Vama Veche, cu T. O. Bobe
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriere-creativa-la-vama-veche-cu-t-o-bobe/

În săptămâna 5 – 12 iunie 2016, Club Revdepov organizează la Vama Veche un atelier de scriere creativă sub îndrumarea scriitorului T. O. Bobe.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2016

Aflat la a 5-a ediție, atelierul de proză de la Vama Veche îi așteaptă pe cei pasionați de scris și de mare într-o vacanță în care să se bucure de amândouă, alături de colegi cu aceleași interese. Programul cuprinde exerciții literare ad-hoc sau cu deadline până seara. În fiecare dimineață, cursanții vor afla de la T. O. Bobe câteva repere legate de alegerea subiectului, fișa de personaj, structură, suspans, stil, începuturi și finaluri. Serile vor fi dedicate lecturilor și discuțiilor pe texte. Între cele două momente ale zilei e timpul liber, de inspirație și hoinăreală.

„Sînt perfect conștient că într-o săptămînă de cursuri nu se pot realiza prea multe lucruri. Dacă, însă, definim creativitatea în termenii psihoterapeutului Mugur Ciumăgeanu, drept „schizofrenie bine temperată”, m-aș bucura să pot canaliza, într-o oarecare măsură, dacă e cazul, acea „schizofrenie” creativă, astfel încît ea să devină sau să se apropie cît mai mult de ceea ce numim îndeobște „literatură”. Și, mai ales, mi-aș dori să pot deschide cîteva noi unghiuri de a privi lumea și literatura, astfel încît criteriul creativității să nu rămînă doar un deziderat închistat în norme și reguli prea fixe. Desigur, nu poți învăța pe cineva cum să fie creativ, dar sper să pot facilita apariția unor condiții de manifestare a creativității, într-un spirit de prietenie și, deopotrivă, de competiție bună, lipsită de ranchiună și invidie, un spirit cît mai apropiat de acela al cenaclurilor în care am crescut. Mi-aș dori să învățăm fiecare de la fiecare, inclusiv eu, atît cît e posibil în doar o săptămînă petrecută împreună.” (T. O. Bobe)

T.O.BobeÎnscrierile la atelier sunt deschise până pe 15 mai. Cei care vor să participe sunt invitați să trimită un mail la simina arond revdepov punct ro, la care să atașeze o povestire. Costul atelierului este de 300 lei, la care se adaugă cazarea (200 lei). Mai multe detalii pe pagina atelierului.

INFO

Atelierul de scriere creativă de la Vama Veche are loc de două ori pe an, în iunie și în septembrie.

T. O. Bobe – Volume individuale: „Bucla” (Univers, 1999, Humanitas, 2015), „Darul lui Moş Crăciun” (Humanitas, 2003), „Cum mi-am petrecut vacanţa de vară” (Polirom, 2004, 2007; Humanitas, 2011), „Centrifuga” (Polirom, 2005), „Contorsionista” (Humanitas, 2011). Volume colective: „Tablou de familie” (Leka-Brâncuş, 1995), „Cartea cu bunici” (Humanitas, 2007), „Bookătăria de texte şi imagini” (Clubul Ilustratorilor, 2009), „Lexikon der sperrigen Wörter” (Merz & Solitude, 2010), „Primul meu job” (Art, 2011). Volume traduse: „Zentrifuge” (Merz & Solitude, 2004).

Club Revdepov organizează ateliere în care creatorii primesc feedback de la antrenori implicați. Domeniile sunt scriere (proză scurtă, poezie, scriere creativă în engleză, SF&F, scenaristică), artă (caligrafie, animație stop-motion), vorbire (comunicare, argumentare).

 

27
/10
/21

În toamna aceasta, la editura EIKON au apărut două cărţi-eveniment, semnate de prozatoarea Andreea Nanu: „Cum vă place”. Cronică de teatru, operă şi film şi „Eternitatea. Şi încă o zi”. Teatrul lui Andrei Şerban.

27
/10
/21

În Ţinutul nomazilor: cum să supravieţuieşti în America secolului 21 publicată de Editura Trei, jurnalista Jessica Bruder specializată în reportaje despre subculturi surprinde nașterea unei noi categorii sociale, a unui nou stil de viață. America aflată „sub radarul economic” este formată din „americanii în vârstă, scăpătați și itineranți” pentru care speranța unei vieți mai bune ia forma unui drum nesfârșit de-a lungul și de-a latul țării, în căutare de slujbe sezoniere ca să supraviețuiască.

25
/10
/21

Reprezentanța Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie și Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

18
/10
/21

Din 15 octombrie, a intrat în librării „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată” de Suleika Jaouad, volum publicat în limba română de Editura Humanitas, în colecția „Memorii/Jurnale” (traducere de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă). La 22 de ani, autorea primea un diagnostic înfricoșător: leucemie, cu 35% șanse de supraviețuire. Aceasta este povestea ei!

16
/10
/21

După ce a publicat jurnalul lui Dostoievski și o parte din scrisorile lui Cehov, Editura Polirom a tipărit recent o a doua ediție a scrierilor extraliterare ale lui Bulgakov, sub titlul „Corespondență. Jurnale”, în traducerea semnată de Ana-Maria Berzuleanu și cu prefața lui Ion Vartic.

11
/10
/21

Editura Humanitas vă invită marți, 12 octombrie, ora 19.30, online&live, la o discuție despre acest volum la care vor participa Alexandru Stermin, Carmen Strungaru, etolog, și Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babes Bolyai. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural. Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

11
/10
/21

Vaclav Smil nu are telefon mobil, apare rar în public și crede că doar „Cifrele nu mint”. Un adevărat maestru al interpretărilor statistice, Vaclav Smil este un artist care descrie lumea prin intermediul cifrelor. „Aștept fiecare nouă carte a lui Smil așa cum așteaptă unele persoane un alt film din seria Războiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de știință de origine cehă.

08
/10
/21

Romanul „Ereditate” (Editura Trei, 2021), semnat de tânărul scriitor francez Miguel Bonnefoy, a fost recompensat cu Premiul Librarilor în acest an în Franța și desemnat alegerea României la Premiul Goncourt 2020. „Un roman magic", după cum sublinia publicația Le Figaro.

08
/10
/21

„Big Sur”, „capodopera lui Kerouac”, după cum o numea scriitorul și criticul american Richard Meltzer, recent apărută în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Vlad Pojoga, este cartea pe care v-o propunem pentru acest sfârșit de săptămână.