Florin Lăzărescu: „Literatura contemporană pare că supraviețuiește binișor fără aportul meu creativ”
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitorul-florin-lazarescu-de-cand-cu-festivalul-n-am-scris-cam-doua-carti-si-cam-doua-scenarii-de-film-impreuna-cu-radu-jude/

INTERVIU Scriitorul Florin Lăzărescu face parte din echipa care se ocupă de organizarea FILIT.

Un articol de Andrei Crăciun|19 august 2019

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere de la Iași (FILIT) este cel mai important eveniment literar din România (are loc în fiecare an, la începutul lunii octombrie).

Florin Lăzărescu, ce înseamnă, domnule, festivalul FILIT în viața dumitale? E cel mai bun lucru pe care l-ai făcut până acum sau cum e?
Cred că răspunsul depinde foarte mult de starea în care mă prinzi. În general, aș spune că e un lucru frumos, de care mă bucur. Dar cu două-trei luni înainte de o nouă ediție mi se pare o continuă stare de asediu. Practic, nu-mi mai pot dezlipi mintea de la ce am de făcut nici în somn. La pachet cu adrenalina și bucuria de a fi parte din echipa care organizează un eveniment atât de complex, după șase ediții, sincer, am și momente în care îmi zic că e ultima când mă mai ocup cu așa ceva…
De prin facultate, adică de peste 25 de ani, am avut mereu norocul să particip la proiecte de echipă pe cât de diferite, pe atât de frumoase. Dacă mă mai gândesc și la proiectele personale, n-aș putea zice despre FILIT că e cel mai bun lucru din viața mea. Dar e, cu siguranță, ceva frumos, cu noimă.

Literatura – câte cărți n-ai scris fiind ocupat cu FILIT-ul? Erau bune?
După ritmul meu de dinainte, de când cu festivalul, n-am scris cam două cărți și cam două scenarii de film împreună cu Radu Jude. Pe de o parte, îmi pare rău, pe de alta, mă gândesc că pauza asta mai lungă poate o să-mi folosească cumva mai târziu. Altfel, Radu văd că se descurcă bine-mersi fără mine, iar literatura contemporană pare că supraviețuiește binișor fără aportul meu creativ. Deci sunt OK cu starea de fapt.

Dacă ai alege o coloană sonoră pentru anii de FILIT, pentru ce îndrăgită formație instrumental-vocală (sau dimpotrivă cantautor/cantautoare) ai opta? Cum și de ce?
Piesa Remembering, interpretată de Avishai Cohen Trio. E greu să explic, muzica nu se explică, nu se povestește, doar se ascultă. Simt că s-ar potrivi perfect.

FILIT 2019 – ce se anunță cu această ocazie? Cu ce gânduri se pleacă la drumul din octombrie?
Același spectacol al literaturii care a fost și la ultimele două ediții: peste 100 de evenimente care cuprind orașul Iași timp de cinci zile, cu invitați de prim rang la nivel național și mondial, cu o audiență alcătuită în fiecare an, de regulă, din 25-30 de mii de cititori. Practic, nu cred că-i posibil să existe vreun cititor de oriunde – oricât de cârcotaș ar fi – care să nu găsească măcar zece evenimente grozave printre acestea, răsfoind programul oricărei ediții FILIT.

Ce ar trebui să se întâmple pentru ca Florin Lăzărescu să nu mai lucreze de bunăvoie și nesilit de nimeni pentru FILIT?
Păi, un exemplu de așa situație e ceea ce s-a întâmplat la ediția a treia, când politicul a încercat să se interfereze în munca echipei noastre. Atunci am ieșit cu toții public și am anunțat că nu mai continuăm să facem FILIT-ul… Nu-mi închipui cum aș putea munci la FILIT altfel decât de bunăvoie.

Scriitorii Lucian Dan Teodorovici, Dan Lungu și Florin Lăzărescu, părinții fondatori ai FILIT. Fotografie de Andi Spot

Ce ai fi vrut să știi acum X ani, când cochetai doar cu ideea de a organiza la Iași un mare festival de literatură și traduceri?
E bine-așa, că nu am știut în ce mă bag. Sincer – dacă aș fi priceput atunci hățișurile birocratice –, nu cred că aș mai fi făcut-o. Dar, trăgând linie, cred că a meritat și merită.

Care a fost cea mai mare bucurie a dumitale în tot acest timp?
Dacă aș putea face un top al bucuriilor din această perioadă ar însemna că am avut o viață tare tristă între timp. Bucuria vieții nu ține de statistică. Într-un fel sau altul, eu simt că o am de când am deschis ochii, indiferent ce am făcut sau fac.

Povestește-ne, dacă ești drăguț, o întâmplare magică, cu marginali, cum ți se întâmplă mereu în timpul festivalului.
Anul trecut, cred, veneam cu Lucian Dan Teodorovici către Muzeul Pogor, după ce am inspectat construcția Casei FILIT din Piața Unirii. De după gardul viu a apărut din senin un domn – după aparență – al străzii. Care ne-a întrebat dacă a apărut catalogul FILIT și ne-a solicitat un exemplar. Și noi am zis că „Da. Hai să-ți dăm” și ne-am bucurat de interes, iar el ne-a povestit pe drum că, de fapt, a fost sursa de inspirație pentru omulețul FILIT din logo-ul nostru. „Uitați cum s-a întâmplat, eu mai vin pe-acolo prin parc pe la muzeu, mai stau pe-acolo și mai citesc și m-a văzut desenatorul și a făcut omulețul după chipul meu. Uitați, eu sunt chelios, omulețul FILIT e chelios. Vedeți? E inspirat după mine!”… Povestea cu atâta patimă și convingere, încât l-am fi crezut, dacă noi nu am fi știut exact cum s-a născut omulețul FILIT, fără nicio legătură cu respectivul domn al străzii… Dar mi s-a părut așa – iată, cumva magic, pot spune – ca un om al străzilor și parcurilor de lângă Muzeul Pogor poate să trăiască cu mândria că el a fost sursa de inspirație a logo-ului unui festival literar. Și, evident, ar fi fost păcat să i-o stricăm.

Practic, nu cred că-i posibil să existe vreun cititor de oriunde – oricât de cârcotaș ar fi – care să nu găsească măcar zece evenimente grozave, răsfoind programul oricărei ediții FILIT. (Florin Lăzărescu, scriitor)

FILIT 2019 are loc între 2 și 6 octombrie, la Iași. Este cea de-a VII-a ediție a festivalului, iar printre scriitorii invitați se regăsesc Richard Ford, Mihail Șîșkin sau Mathias Enard.

28
/05
/18

Constelația celor șapte stele a dat, din Antichitate până în Renaștere, numele mai multor grupări literare. În Franța secolului al XVI-lea, tot atâția poeți, șapte, s-au strâns în jurul lui Ronsard, „acest poet prea falnic din culmea-i prăvălit”, cum îl numește Boileau.

25
/05
/18

Joi, 31 mai 2018, ora 19:00, la Apollo 111 Teatrul, are loc ceremonia de decernare a Premiului IOCAN pentru proză scurtă, ediția I. Evenimentul se desfășoară în prezența nominalizaților, autorilor Iocan (scriitori, fotografi, traducători) și a membrilor juriului, precum și a cititorilor de proză scurtă, se deschide și se închide cu un concert Adam's Nest.

24
/05
/18

Mihail Vakulovski este un extraordinar scriitor, traducător din limba rusă și, nu în ultimul rând, unul dintre cei mai iubiți librari din România. Are un doctorat în literatură. Originar din Basarabia, Mihail Vakulovski este stabilit la Brașov. Alegerile sale pentru lecturile lunii: Harms, Sorokin, Prilepin.

23
/05
/18

Scriitorul Mircea Cărtărescu numeşte moartea autorului american Philip Roth „încă una dintre catastrofele prin care trece literatura azi” şi spune că nu numai cărţile contează, ci şi prezenţa fizică a scriitorilor. Philip Roth, premiat de patru ori cu Man Booker International Prize și o dată cu Pulitzer, a murit marţi, la vârsta de 85 de ani.

23
/05
/18

Philip Roth, laureat al premiului Pulitzer în anul 1998 şi câştigător a numeroase premii literare, s-a stins din viață, marţi noapte, la vârsta de 85 de ani. Autor a peste 31 de romane, Roth a fost printre marii scriitori care nu au primit niciodată un premiu Nobel pentru literatură.

20
/05
/18

Luni, 21 mai, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la ora 19.00, va avea loc lansarea romanului „Șarpele din Essex”, de Sarah Perry, apărut în colecția Babel, a Editurii Nemira, un roman despre pasiune, prietenie și forța hipnotică a ideilor, bestseller și câștigător a numeroase premii, printre care cartea anului la Waterstones în 2016 și cartea anului la British Book Awards în 2017.

20
/05
/18

Scriitorul libanez Elias Khoury, unul dintre cei mai importanți autori contemporani de limbă arabă, se va afla la București în perioada 30 mai-2 iunie 2018, cu prilejul lansării romanului „Copiii ghetoului. Numele meu este Adam”, apărut de curând în colecția „Biblioteca Polirom”.

18
/05
/18

Cartea „Ion Vinea, un scriitor între lumi și istorii”, de Sanda Cordoș, a fost publicată la Editura Școala Ardeleană, în Cluj-Napoca, în anul 2017.

18
/05
/18

Teatrul Metropolis si Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. vă invită astăzi, 18 mai, de la ora 18.45, la lansarea cărții „Măria Sa Actorul. Exerciții de admirație” de Eugen Comarnescu, ediție alcătuită de Gabriela Tarabega Comarnescu. Evenimentul va avea loc în Sala „Olga Tudorache” a Teatrului Metropolis, din str. Mihai Eminescu nr. 89, București.

16
/05
/18

INTERVIU Corina Oproae este din Ardeal, dar locuiește de douăzeci de ani în Barcelona. Scrie poezie în limba spaniolă. Și va fi pe scena Festivalului Internațional de Poezie de la București. Joi, 17 mai, de la orele 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, pe Calea Victoriei, la numărul 88.

15
/05
/18

Pasionații de literatură sunt așteptați în această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas, unde António Lobo Antunes, cel mai important scriitor portughez contemporan, își va lansa romanul “Pe râurile ce duc...”, recent apărut în traducerea lui Dinu Flămând în colectia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu.

15
/05
/18

Moto: „Nu se termină niciodată, fiule, nu se mai termină…”

10
/05
/18

Volumul „GIGI CĂCIULEANU – Omul Dans”, de Ludmila Patlanjoglu, lansat zilele trecute, este o carte-album în trei versiuni - română, franceză, engleză, o călătorie în viaţa unui creator cu un bookpress impresionant.