Scriitorul Mircea Cărtărescu – protagonistul primei sesiuni de autografe digitale din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitorul-mircea-cartarescu-protagonistul-primei-sesiuni-de-autografe-digitale-din-romania/

Scriitorul Mircea Cărtărescu a fost luni seară protagonistul primei sesiuni de autografe digitale din România, în cadrul unui eveniment organizat de Editura Humanitas şi Vodafone în Vodafone Experience Store din Afi Palace Cotroceni. În calitate de invitat special, Cărtărescu a acordat autografe personalizate pe ediţia digitală a volumului „Ochiul căprui al dragostei noastre”. Livia Bodea […]

Un articol de Andrada Văsii|12 februarie 2013

Scriitorul Mircea Cărtărescu a fost luni seară protagonistul primei sesiuni de autografe digitale din România, în cadrul unui eveniment organizat de Editura Humanitas şi Vodafone în Vodafone Experience Store din Afi Palace Cotroceni.

În calitate de invitat special, Cărtărescu a acordat autografe personalizate pe ediţia digitală a volumului „Ochiul căprui al dragostei noastre”.

Livia Bodea (Humanitas) a elogiat modul în care Cărtărescu crede în noile tehnici digitale, iar autorul „Ochiului căprui al dragostei noastre” şi-a exprimat satisfacţia de a fi „pe muchia a două lumi”, „una clasică şi alta „bravă şi nouă, virtuală, care miroase altfel şi are o altă formă a minţii”.

„Totuşi aceste cuvinte trebuie să rămână şi să continue pentru că imaginea are nevoie de cuvânt”, a spus Cărtărescu, apreciind această transformare drept o mare schimbare, care „nu numai că nu va ucide cartea scrisă, ci o va potenţa”, „îi va da hârtiei o nouă şansă”, pentru că, până la urmă, ceea ce contează este „umanul transmis prin cuvânt”.

El a mărturisit că volumul re-lansat îl „reprezintă mai mult decât alte cărţi titrate” pe care le-a scris.

Lansată la Bookfest 2012, „Ochiul căprui al dragostei noastre” adună cele mai frumoase povestiri, eseuri şi articole publicate de el de-a lungul ultimilor ani în antologii şi reviste de prestigiu din Suedia, Germania, Austria şi România, multe dintre texte fiind inedite în spaţiul românesc.


Subiectele sunt diverse, de la istoria poetului Ovidiu, exilat la Tomis, la povestea fabuloasei insule Ada-Kaleh, de la dureroase amintiri din prima copilărie la basme psihanalitice şi fantastice, de la evocări ale unor scriitori dispăruţi de curând la mărturisiri personale pline de dramatism.

Ceea ce uneşte aceste scrieri, oricât de amplă ar fi distanţa dintre subiecte, este puterea dintotdeauna a lui Mircea Cărtărescu de a transforma totul în poezie, unicitatea combinaţiei de graţie, sinceritate şi viziune care caracterizează stilul paginilor sale.

Inedita sesiune de autografe se înscrie în proiectul „Biblioteca Digitală”, derulat de cei doi organizatori ai evenimentului, o astfel de bibliotecă fiind disponibilă în pasajul nou de metrou Piaţa Victoriei (M2) şi în Vodafone Experience Store din Afi Palace Cotroceni.

Biblioteca Digitală dispune în prezent de sute de titluri noi: 12 cărţi integrale, fascicule din peste 500 de titluri noi de cărţi, plus fragmente din 10 audiobook-uri apărute la Editura Humanitas, pasionaţii de lectură putându-şi astfel descărca gratuit titlurile preferate, direct pe telefonul mobil, sau pe tabletă, printr-o scanare a unui cod QR aflat pe cotorul cărţilor de pe „rafturile” bibliotecii.

Din lista autorilor disponibili în „Biblioteca Digitală” fac parte, printre alţii, Mircea Cărtărescu, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Gellu Naum, Octavian Paller sau Oana Pellea, Haruki Murakami, David Lodge, Paulo Coelho, Mihail Bulgakov.

Sursa: Agerpres

11
/07
/17

Tarja, soprana și pianista finlandeză care a obținut faima internațională ca solistă a trupei Nightwish isi va prezenta noul album, în premieră în Transilvania, la cea de-a 12-a ediție a festivalului ARTmania.

11
/07
/17

Discuțiile privind viitorul actor care îi va da viață legendarului spion James Bond par să fi luat sfârșit, după ce cotidianul britanic The Mirror a relatat că producătoarea Barbara Broccoli l-a convins pe Daniel Craig să semneze pentru un al cincilea film al francizei.

11
/07
/17

... Vă amintiți de sâmbătă aceea cu 50 de grade, caniculă mare și avertisment pe măsură de stat sub ocrotirea aerului condiționat? Ei bine, în aceeași sâmbătă era programată penultima reprezentație din această stagiune a Soldatului de ciocolată, la Teatrul Odeon.

11
/07
/17

Filmul „Marița”, debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, va fi proiectat în premieră în România la gala de închidere a celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

11
/07
/17

“Prin moartea lui Augustin Buzura cultura română pierde un mare prozator, pierde și un caracter, un om de atitudine, un om moral”, spune academicianul Eugen Simion. La rândul său, criticul literar Daniel Cristea-Enache, director de imagine al Uniunii Scriitorilor din România, a precizat: “Prin romanele sale, Buzura a susținut adevăruri istorice și sociale într-o epocă a minciunii și falsității”. Scriitorul Augustin Buzura s-a stins din viață, ieri, la vârsta de 78 de ani.

10
/07
/17

Vara aceasta este una plină de aventuri pentru copii şi adolescenţi. Dacă luni, 3 iulie, ei au “ridicat ancora” goeletei Speranţa şi au pornit în lumea largă urmărind serialul “Toate pânzele sus!” (de luni până joi de la ora 20.00), din 8 iulie, la sfârşit de săptămână, aventura continuă cu “Cireşarii”.

10
/07
/17

"Breaking News", în regia Iuliei Rugină, a primit mențiunea specială a juriului pentru actrița Voica Oltean (aflată la primul rol într-un lung-metraj), la Festivalul de Film de la Karlovy Vary. "Breaking News" va intra în cinematografele din România pe 29 septembrie, distribuit de Transilvania Film.

10
/07
/17

Actrița Julianne Moore va primi pe 16 iulie premiul Francois Truffaut al Festivalului de film Giffoni. Printre cei care au mai fost onorați cu acest premiu se numără: Bud Spencer, Jeremy Irons, Michelangelo Antonioni, Abbas Kiarostami, Alberto Sordi, Ben Kingsley, Edward Norton, Jean Reno, Giancarlo Giannini și Alan Rickman.

09
/07
/17

Cea de-a doua ediție a festivalului de film european de la Buzău, BUZZ CEE, și-a desemnat aseară, 8 iulie, câștigătorii celor patru secțiuni de competiție: lungmetraj, scurtmetraj, scurtmetraj studențesc și documentar.

09
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Deşi este de o artificialitate pe alocuri stridentă şi mizează pe un simbolism (vizual şi narativ) destul de simplificator, ultimul film al lui Andrzej Wajda, „Imaginea de apoi”, are capacitatea să emoţioneze, prin lecţia de demnitate şi solidaritate oferită de povestea pictorului avangardist Wladyslaw Strzeminski.

07
/07
/17

Astăzi (7 iulie), de la ora 18.30, Editura Polirom şi Cărtureşti Verona (str. Arthur Verona, nr. 13-15) vă invită în Grădina secretă la o întâlnire specială cu Nora Iuga şi Angela Baciu, cu prilejul apariţiei recente a volumului mai drăguţ decât dostoievski, cu ilustraţii de Ion Barbu, publicat la Polirom, disponibil şi în ediţie digitală. Actorul George Mihăiţă va citi un fragment din volum.

07
/07
/17

Cinematograful în aer liber - CineParK din Herăstrău va fi redeschis astăzi (7 iulie). Timp de cinci weekenduri, bucureștenii vor avea la dispoziție un program ce va include aproximativ 30 de filme de referință, aparținând tuturor genurilor cinematografice. Accesul publicului este gratuit.