Scrisoare către Piedone
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoare-catre-piedone/

Când am păşit timid către lumea filmului, unul dintre primii actori care m-au cucerit a fost Bud Spencer. Aveam vârsta ideală să fiu fascinat de Piedone. Oferta filmelor care rulau din când în când în sala de sport a şcolii din satul meu cuprindea puţine titluri, câteva filme cu haiduci, două – trei cu arte marţiale şi celebra serie cu Piedone (în Egipt, Hong – Kong, Africa sau unde mai voia el să fie).

Un articol de Dede's (Dan Nicolaie)|27 iunie 2016

Cu 35 de ani în urmă, pe când prin fața ochilor îmi rulau aceste filme, comunismul devenea tot mai crunt, chiar și pentru un copil. Exista o ofertă incredibilă în materie de lipsuri. Pe acest fond, alături de câțiva prieteni de joacă am conceput un plan simplu pentru scoatere țării din criză: să-i scriem lui Piedone. Tocmai învățaserăm toate literele.

Iancu Jianu, Pintea și Anghel Șapte Cai, erau evident din altă epocă, karatiștii ne păreau chiar și nouă, cei mai naivi dintre copiii planetei, desprinși din desene animate, în schimb Piedone părea un om absolut serios, capabil prin simpla prezență să convingă/învingă orice adversar.

Urma să-i povestim, în scris, lui Piedone care este situația la noi, nu știam italiana, dar aveam convingerea că el știe foarte bine românește, după care treaba era simplă.

piedone

Dede’s, condeierul & Piedone, comisarul fără armă

Piedone venea la București, se ducea la Ceaușescu, jap-jap două palme, plus doi trei pumni, dacă mai era cazul, și fie îi venea mintea la cap și ne dădea de toate (a se citi pâine, carne, suc, ciocolată și desene animate la televizor) fie îl schimba și punea pe altul. Atunci nici măcar nu știam că există Ion Iliescu, dar asta e cu totul altă discuție.

Din fericire, pentru noi, și nefericere pentru poveste, ne-am împotmolit repede cu planul, dacă plic și hârtie am găsit, când am vrut să achiziționăm niște timbre de la Nea Marin – Ridiche, poștașul satului, tirul lui de întrebări, legate de conținutul și adresantul scrisorii, ne-au descurajat total, mai ales că a venit și celebra „hai că vă spun eu la școală”.

Am revizuit repede planul și am ajuns la concluzia că e imposibil să nu afle Piedone  de situația din România, pe care o va rezolva cu ocazia primului film.

Ca să fiu foarte sincer nu sunt foarte încântat nici acum de felul cum decurg lucrurile în țara noastră, iar de ieri am mai pierdut o speranță, nici măcar nu pot să-i mai scriu lui Piedone.

Foto: Dede’s & Piedone – facebook, cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.