Sculptorul spaniol Lidó Rico vine în premieră la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/sculptorul-spaniol-lido-rico-vine-in-premiera-la-bucuresti/

Artistul spaniol Lidó Rico vine în premieră la Bucureşti, pe 4 septembrie 2019 pentru a deschide expoziţia Brain inside(out) la Galeriile Carol, începând cu ora 18.00. Sculpturile lui Lidó Rico au la bază studii neurologice amănunţite, expuse în întreaga lume, lucrările sale au stat alături de cele ale lui Damien Hirst.

Un articol de Petre Ivan|26 august 2019

Lidó Rico, unul dintre cei mai apreciați sculptori spanioli, vine în premieră la București pe 4 septembrie și aduce expoziția Brain inside(out) la Galeriile Carol

„Artistul spaniol Lidó Rico este interesat de corpul uman încă de la începutul anilor `90 când experimenta cu propriul corp, reconsiderându-și pielea asemenea unui teritoriu creativ. De trei ani interesul său se manifestă în zona creierului uman pe care îl redă dintr-o perspectivă artistică, pornind de la o bază științifică. În acest sens, sculptorul spaniol a colaborat cu cercetători, cu neurofiziologul Kuey Y Tseng, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Rosalind Franklin din Chicago (RFUMS) și cu neurobiologul Jose Luis Ferran, de la Universitatea Murcia, Spania.

Lidó Rico și cei doi cercetători au încercat să redea o nouă viziune asupra creierului, axându-se pe aspecte funcționale și pe probleme specifice precum adicțiile. Spre exemplu, Lidó Rico evidențiază în sculpturile sale circuite și regiuni din creier afectate de adicții, ilustrează consecințele acestora asupra comportamentului și a memoriei. Artistul spaniol are în vedere și alte zone care sunt în strânsă legătură cu adicțiile sau cu oricare altă afecțiune degenerativă precum boala Alzheimer.

Astfel, creațiile lui Lidó Rico au o dimensiune științifică, nu doar estetică.

În expoziția Brain inside(out) se regăsesc lucrări din proiectul Genoarchitecture început în 2016, unde artistul spaniol extinde zona artelor vizuale și a intuiției către investigațiile metodice și riguroase din neuroștiințe. În mod cert această colaborare dintre Lidó și cercetătorii menționați generează noi câmpuri de cunoaștere și o nouă percepție asupra căutărilor științifice, dar și artistice, explică Raluca Băloiu, curator.

Am putea spune că proiectul Genoarchitecture deschide o nouă formă de cunoaștere pentru că premisele mele creative se schimbă radical, în loc să urmarească traseul natural al fiecărei creații, acestea devin subiectul unor cercetări neuroștiințifice. Spre exemplu, când ilustrez violența, mă documentez și vorbesc cu neurocercetătorii care îmi indică exact ce zone din creier sunt afectate de adicții, cum pot fi alterate genetic sinapsele neuronale, sau cum experiența de zi cu zi poate dezvolta în noi comportamente agresive, afirmă artistul Lidó Rico.

Lidó Rico s-a născut în orașul Yecla din Murcia, Spania, în anul 1968. Este absolvent al celebrei Școli Naționale Superioare de Arte Frumoase din Paris. A expus în unele dintre cele mai importante galerii de artă contemporană din lume, în țări precum Spania, Germania, Portugalia, Italia, SUA. Printre muzeele cu care a colaborat se numără Reina Sofía National Art Centre din Madrid, iar lucrările sale sunt incluse în colecții importante situate în: Royal Spanish Academy din Roma, Italia, JASP Collection și Mexic și Mssohkan Foundation, Japonia.

Foto: Lidó Rico – facebook

02
/09
/19

"Știți ceva? Dat fiind că, așa am citit, Facebook-ul e un drog, iar eu am nevoie de o doză nouă, vin încă de săptămâna asta cu un nou artist pe-aici. Nu de alta, dar curând începe FILIT, iar zidul meu virtual va trebui să facă față cu brio evenimentului. Așa încât poftim ce-mi vine să zic acum: IRLO. Adică acel IRLO pe care mai toată lumea îl cunoaște ca muralist, cum îi place (și) lui să-și spună." - Lucian Dan Teodorovici

26
/08
/19

Artistul spaniol Lidó Rico vine în premieră la București, pe 4 septembrie 2019 pentru a deschide expoziția Brain inside(out) la Galeriile Carol, începând cu ora 18.00. Sculpturile lui Lidó Rico au la bază studii neurologice amănunțite, expuse în întreaga lume, lucrările sale au stat alături de cele ale lui Damien Hirst.

26
/08
/19

"Du-te! Îmbrăţişează Columna infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălţându-ţi ochii, priveşte-o şi vei cunoaşte, astfel, într-adevăr, sinele cerului." - Constantin Brâncuși. Turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani, Coloana (cu o înălțime de 29, 35 metri) a fost inaugurată la 27 octombrie 1938.

21
/08
/19

„Cultura de masă în Epoca de Aur - Cîntarea României & Cenaclul Flacăra” este un proiect de cercetare ce prezintă și analizează politicile culturale din perioada lui Nicolae Ceaușescu, declinat în expoziție și publicație. Lansarea cărții omonime are loc pe 23 august 2019 la ora 11.00, în expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici București.

14
/08
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari va oferi, în premieră, iubitorilor de artă șansa de a admira expozițiile, în cadrul unor tururi nocturne. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, sesiuni de pictură live (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, va găzdui, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan. „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

21
/07
/19

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită artiști români să lucreze cu mămăligă, în cadrul rezidenței artistice Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar, la Timișoara.