Scurtmetrajul „Plastic semiotic”, regizat de Radu Jude, prezentat la Festivalul de Film de la Veneția
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetrajul-plastic-semiotic-regizat-de-radu-jude-prezentat-la-festivalul-de-film-de-la-venetia/

Scurtmetrajul „Plastic semiotic”, regizat de Radu Jude, va fi prezentat în afara competiţiei la cea de-a 78-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia, care va avea loc în perioada 1 – 11 septembrie 2021.

Un articol de Liliana Matei|28 iulie 2021

„Plastic semiotic” propune o analiză a universului inocent al jucăriilor realizată cu instrumentele cinema-ului – cameră, montaj, mizanscenă.

Mitraliere, dinozauri, cai, rachete, mașini, crocodili, macarale, pisici, aragaze, bebeluși, aruncătoare de flăcări, cavaleri, prințese. Toate acestea sunt jucării și, cum scrie Flaubert, jucăriile „ar trebui să dezvolte gustul pentru știință”.

Scurtmetrajul este inspirat de „Morala jucăriei”, de Charles Baudelaire, „Viața în întrebări și exclamații”, de A. P. Cehov, și „Dicționar de idei primite de-a gata”, de Gustave Flaubert.

„Plastic semiotic” este o producție microFILM, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Asociației Muzeul Jucăriilor.

Filmul este produs de Ada Solomon, cu Diana Caravia și Carla Fotea, producători executivi.

Radu Jude semnează și scenariul, iar Marius Panduru este director de imagine, în timp ce Cătălin Cristuțiu s-a ocupat de montaj. Scenografia a fost realizată de Cristian Niculescu.

Regizor şi scenarist, Radu Jude a câştigat anul acesta Ursul de Aur la Berlinale cu filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”.

Cu lungmetrajul său de debut, „Cea mai fericită fată din lume”, Radu Jude a primit premiul CICAE, la Berlinala 2009. În 2012, el a regizat lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”, prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum de la același festival.

Pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie. Ea a fost urmată de „Inimi cicatrizate” (2016), care a fost recompensată cu două premii la Locarno IFF şi pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul „Ţara moartă” (2017) şi de lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary.

Anul trecut, Radu Jude a fost prezent la Berlinală cu două lungmetraje: „Tipografic majuscul” şi „Ieşirea trenurilor din gară”. Ambele filme au fost proiectate în secţiunea Forum a festivalului.

În 2021, filmul său „Caricaturana” a fost selectat în competiţia Pardi di domani dedicată scurtmetrajelor realizate de cineaşti consacraţi, la Festivalul de la Locarno.

 

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.

20
/09
/21

Între 20 septembrie și 15 noiembrie, proiectul interdisciplinar „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” continuă derularea la nivel național a seriei de activități artistice și de conștientizare dedicate cu precădere membrilor rețelei de sprijin din jurul persoanelor afectate de boli psihice, dar și publicului larg. 

17
/09
/21

OPINIE Mai mulţi cineaşti români importanţi, deopotrivă producători şi regizori, printre care Stere Gulea, Tudor Giurgiu, Ada Solomon şi Nae Caranfil, îşi exprimă nemulţumirea faţă de felul în care se desfăşoară concursurile de finanţare organizate de Centrul Naţional al Cinematografiei.

16
/09
/21

Caravana Metropolis- cinema în aer liber se întoarce în Piața Sfatului din Brașov cu cele mai bune filme din ultimul an, cu distincții importante la festivaluri de film internaționale prestigioase. Acestea vor putea fi urmărite între 21 și 26 septembrie, de la ora 20:00, în spațiul de proiecție amenajat în centrul Brașovului. Intrarea la proiecții este liberă.

16
/09
/21

Cea de-a 5-a ediție Bucharest Short Film Festival va avea loc în perioada 17-23 septembrie, la Teatrul Godot - Palatul Bragadiru (17 și 23, în aer liber) și Cinemateca Eforie (18 -22).

15
/09
/21

Independența Film lansează în cinema din 17 septembrie, la pachet, două noi titluri ale regizorilor consacrați Gaspar Noé și Pedro Almodóvar: „Lux Æterna”, un mediu-metraj produs de celebra casă de modă Yves Saint Laurent, cu Béatrice Dalle și Charlotte Gainsbourg în rolurile principale, și scurtmetrajul „Vocea umană”/ „The Human Voice”, care o are protagonistă pe Tilda Swinton, purtând haine semnate de Balenciaga.