Scurtmetrajul spaniol „Dead Horses” a câștigat Trofeul Anim’est
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetrajul-spaniol-dead-horses-a-castigat-trofeul-animest/

Scurtmetrajul spaniol „Dead Horses”, al regizorilor Marc Riba şi Anna Solanas, a câştigat marele trofeu al celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, distincţie oferită de Institutul Cultural Român

Un articol de Petre Ivan|8 octombrie 2017

„Pelicula care a câștigat marele premiu este într-adevăr un film deosebit, nu neapărat prin prisma tehnicii folosite, care e stop motion și durează foarte mult, cât prin subiectul pe care-l tratează. Îmi imaginez că a fost foarte greu pentru juriile festivalului să desemneze câștigătorii ediției, pentru că și pentru mine a fost foarte greu să fac selecția din 1.200 de scurtmetraje” – Mihai Mitrică,  directorul Anim’est

Acesta a precizat că ediția din acest an a festivalului a fost una „foarte reușită”, la succes contribuind și faptul că au fost mai multe locații, programul a fost mai dens, iar publicul „a fost foarte numeros”.

Mihai Mitrică a amintit că filmul câștigător al marelui trofeu va intra pe lista lungă de propuneri, la categoria Cel mai bun scurtmetraj de animație, a Premiilor Academiei Americane de Film.

Premiul pentru Cel mai bun film de scurtmetraj, oferit de ShortsTV, a fost adjudecat de filmul din Franța „The Ogre” / „Căpcăunul”, în regia lui Laurene Braibant, în timp ce pelicula „My man (Octopus)” / „Bărbatul meu (Caracatița)”, în regia lui Stephanie Cadoret (Franța), a primit o mențiune specială.

La categoria Cel mai bun scurtmetraj studențesc premiul a fost câștigat de pelicula din Statele Unite ale Americii „Hot Dog Hands” / „Degetele hot dog”, în regia lui Matt Reynolds.

La aceeași categorie au fost oferite mențiuni speciale filmelor „Stockholm”, cu o regie semnată de Jean-Baptiste Aziere, Victor Chavanne, Thomas Némery, Morgane Perrin, Camille Roubinowitz (Franța), și peliculei poloneze „Oh mother!” / O, mamă!”, regia Paulina Ziolkowska.

Juriul secțiunilor scurtmetraj internațional și film studențesc i-a avut în componență pe canadianul Dave Cooper, finlandeza Katariina Lillqvist și francezul Alexis Hunot.

Distincția pentru Cel mai bun film de lungmetraj a fost acordată animației chineze „Have a nice day!” / „O zi bună să ai!”, în regia lui Liu Jian. O mențiune specială a fost acordată coproducției Franța-Canada „Louise by the shore” / „Louise la malul mării”, în regia lui Jean-Francois Laguionie.

Câștigătorul premiului pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, distincție oferită de Institutul Cultural Român, a fost regizorul Sergiu Negulici cu filmul „Splendida moarte accident” / „The blissful accidental death”.

Mențiuni speciale au fost acordate peliculelor „Cel mai bun client” / „Best customer”, în regia lui Serghei Chiviriga, și „Nu mor caii când vor câinii” / „Horses don’t die on a dog’s wish”, regia Cristian Radu.

Juriul secțiunilor lungmetraj internațional și competiție românească i-a avut în componență pe Nag Vladermerski, fondatorul, directorul și selecționerul LIAF (London International Animation Festival) din Marea Britanie, Hanna Hemila, producătoare și regizoare finlandeză, și regizoarea Ely Dagher din Liban.

În secțiunea Music Video, jurizată de Bogdan Șerban (România), Luiz Stockler (Marea Britanie), și Răzvan Rădulescu (Hefe) (România), câștigător a fost „Perfect world”, cu o regie semnată de Saul Freed și Karni Arieli (Marea Britanie).

Premiul publicului a revenit tot unui scurtmetraj realizat în România, „Cel mai bun client” / „Best customer”, în regia lui Serghei Chiviriga.

Un juriu format din copii — Sofia Diga, Olga Dragomir și Alice Bușe — a ales câștigătorul secțiunii Minimest — „The Wind in the Reeds” / „Vântul printre trestii”, o coproducție Franța/Belgia/Elveția, regizată de Nicolas Liguori și Arnaud Demuynck.

Seara a continuat cu spectacolul „Harun și marea de povești”, de Salman Rushdie, o adaptare de Timp Supple și David Tushingham, în regia lui Alexandru Berceanu.

Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est s-a desfășurat în perioada 29 septembrie — 8 octombrie la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat, Apollo 111 și Carol 53.

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, membru al rețelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociația Este’n’est și finanțat de Centrul Național la Cinematografiei, Administrația Fondului Cultural Național, Uniunea Cineaștilor din România, Institutul Cultural Român și Fundația Japonia.

Foto: Anim’est 2017 – facebook

10
/02
/15

CineȘoc este noul eveniment marca ARCUB, care va transforma lunar sala de spectacole din Batiște 14 într-o sală de proiecție cinematografică. Astfel, programul urmărește să devină o alternativă la filmul de mall și, în același timp, o completare a ofertei existente deja în sălile independente din Centrul Bucureștiului.

10
/02
/15

Prima dintre cele trei statuete Oscar primite de Charlie Chaplin, evaluată la peste un milion de dolari, a fost furată luna trecută, în cadrul unei spargeri organizate la Paris. Trofeul câştigat de legendarul actor din perioada filmelor mute a fost furat din sediul Asociaţiei Chaplin, compania care protejează numele şi imaginea artistului.

08
/02
/15

O maşină Ferrari 250 SWB California, parte a colecţiei Baillon şi care i-a aparţinut pentru scurt timp actorului francez Alain Delon, a fost vândută pentru 14,2 milioane de euro, fiind vedeta unei licitaţii organizate de casa Artcurial în cadrul evenimentului Salon Rétromobile de la Paris.

08
/02
/15

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

07
/02
/15

Actriţa americană Natalie Portman, care locuieşte de curând la Paris, după căsătoria ei cu coregraful francez Benjamin Millepied, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Madame Figaro, că este pregătită să joace într-un film turnat în limba lui Molière

07
/02
/15

Lungmetrajul "Aferim", de Radu Jude, care va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de la Berlin, se numără printre cele nouă filme pe care prestigioasa revistă americană IndieWire le recomandă la evenimentul cinematografic din capitala Germaniei.

07
/02
/15

CRONICĂ DE FILM „Whiplash”, scris și regizat de americanul Damien Chazelle, este un film încrâncenat care susține ideea de act artistic ca simplă mecanicitate, folosind ca pretext narativ o relație maladivă între un toboșar de jazz ambițios și un profesor despotic.

06
/02
/15

Channing Tatum şi Mila Kunis formează pentru prima dată un cuplu pe marile ecrane în „Ascensiunea lui Jupiter”, o aventură SF de proporţii epice, realizată de Lana şi Andy Wachowski şi produsă de Warner Bros. Pictures. Filmul care are premiera în 3D şi IMAX 3D pe 6 februarie.

06
/02
/15

Capitala Germaniei a devenit centrul mondial al cinematografiei o dată cu Gala de Deschidere a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5-15 februarie). Evenimentul a avut loc aseară la Berlinale Palast în prezența a peste 1500 de invitați. Gazdele serii au fost Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, și Anke Engelke.

05
/02
/15

CRONICĂ DE FILM Câştigător în 2014 al Premiului Gopo pentru cel mai bun documentar, „Experimentul Bucureşti” este un experiment cinematografic despre un posibil experiment social imaginat pentru a atrage atenţia asupra unui experiment istoric dureros, Fenomenul Piteşti.

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.