Se apropie FILIT 2019: „Timp de cinci zile, cine va vrea va putea intra într-o lume cu adevărat frumoasă”
https://www.ziarulmetropolis.ro/se-apropie-filit-2019-timp-de-cinci-zile-cine-va-vrea-va-putea-intra-intr-o-lume-cu-adevarat-frumoasa-departe-de-probleme/

Pentru că între 2 şi 6 octombrie va avea loc a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), am întrebat-o pe Amelia Gheorghiţă, care este parte importantă a echipei, care e totuşi treaba cu acest festival devenit un fenomen.

Un articol de Andrei Crăciun|23 septembrie 2019

Amelia, ce a însemnat FILIT-ul în viața dumitale – cum ți-a schimbat acest îndrăgit festival de literatură și traduceri viața? Și cum crezi că a schimbat viața dulcelui târg al Ieșilor?
Nu cred că exagerez când zic că FILIT este cel mai fain proiect cultural de amploare al orașului Iași, numai când te gândești că mari autori ai planetei s-au perindat prin târg datorită festivalului. Și nu sunt puțini la număr. Nu mai zic că tot prin FILIT s-a auzit de Iași de bine în marile ziare internaționale, pe pagini întregi. Și multe altele bune i s-au întâmplat urbei noastre datorită FILIT și partea frumoasă e că orașul e din ce în ce mai conștient de asta.

Să te întreb ca la resurse umane: unde vezi festivalul peste zece ani? Sau – și mai și – peste douăzeci de ani?
Mi-ar plăcea să cred că FILIT se va transforma într-o platformă culturală, care o să îmbine din ce în ce mai mult (deja o face) literatura cu alte arte. Și sunt sigură că va lăsa în urmă tot mai multe produse culturale, cum e colecția „Scriitori de poveste”. Iar peste 20 de ani participarea ca scriitor invitat la FILIT va fi visul tuturor marilor nume ale literaturii și artelor, desigur.

Cu ce te-ai fi îndeletnicit dumneata dacă nu era FILIT-ul? Cum ți-ai fi câștigat pâinea noastră cea de toate zilele? Eh?
Dacă nu era FILIT, probabil m-aș fi perindat prin mai multe țări, încercând să scap de depresia post-Erasmus, cu joburi în sectorul „creativ”. Sau aș fi ajuns în București, aș fi lucrat în agenții de PR și seara aș fi dansat în Control (ceea ce nu ar fi fost chiar rău). Probabil că aș fi avut mult mai mulți bani, dar sigur mai puține satisfacții. Noroc că FILIT m-a scăpat de bovarisme și mi-am dat seama că poți face chestii tari în chiar târgul de la capătul UE, doar că oleacă mai greu.

Povestește-mi, te rog, trei întâmplări inedite (poate chiar deocheate, de ce nu?) din istoria din umbră a festivalului.
Cred că fiecare din echipă are câteva istorioare amuzante. Eu, de exemplu, am schimbat 272 de e-mail-uri cu un agent ca să vină un scriitor la FILIT, ajungându-se chiar la întrebări despre grosimea pixului cu care va da autografe. Mă așteptam ca scriitorul respectiv să fie super fițos, dar de fapt era o persoană super-relaxată, fără pretenții, care habar nu avea că are un agent atât de stresat. Am fost odată apostrofată de către un VIP local că un invitat FILIT, nume mare, i s-a plâns că are o cameră de hotel unde nu sunt perdele și că-l trezește soarele prea devreme. Am sunat panicată la hotel, cum se poate așa ceva, ăia de la hotel și ei panicați. Ei bine, perdele și draperii existau, doar că scriitorul nu se prinsese că trebuie să le tragă, adică să desfacă un cordon și să le dea drumul. A primit un training despre cum se trag perdelele în România și pe urmă a fost foarte mulțumit. Nu pot uita momentul când o doamnă s-a prefăcut că leșină doar ca să slăbească paza de la Teatrul Național Iași și apoi a luat-o la sănătoasa, țipând că e musai să ia autograf de la „doamna Müller”, altfel sora ei moare. Până la urmă, mai calmă, a reușit să-și ia autograful, fiind printre singurele acceptate de scriitoare.

Cu ce așteptări pentru noua ediție? O să fie marfă de marfă sau cum? Ce-o să fie, ce-o să fie?
O să fie nebunie. Aș vrea să mă multiplic și să iau parte la toate evenimentele, că avem niște invitați parcă desprinși din romane, cu vieți și cărți atât de interesante, încât sunt sigură că ce vor zice acolo pe scenă va bate orice discurs TED cu pretenții. Îmi place, de asemenea, că iar vor rămâne proiecte cu folos în urma festivalului, că se va crea atmosfera aia magică și parcă utopică, marca FILIT, după care suspină invitați și public deopotrivă. Și, că timp de 5 zile, cine va vrea va putea intra într-o lume cu adevărat frumoasă, departe de probleme.

Nu cred că exagerez când zic că FILIT este cel mai fain proiect cultural de amploare al orașului Iași, numai când te gândești că mari autori ai planetei s-au perindat prin târg datorită festivalului. (Amelia Gheorghiță, din echipa FILIT)

Foto: FILIT / Amelia Gheorghiță (dreapta), alături de scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk, la FILIT 2017.

18
/04
/22

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului vor fi premiate în cadrul galei #Superscrieri11 care va avea loc pe 16 mai 2022. Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro ), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

18
/04
/22

București, 15 aprilie 2022 – Editura Corint vă invită la dezbaterea pe marginea cărții Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul? de Graham Allison, volum de referință în domeniul relațiilor internaționale, publicat în imprintul Corint Istorie. Evenimentul are loc luni, 18 aprilie, ora 19.00, la librăria Humanitas Cișmigiu.

17
/04
/22

După succesul internațional al romanelor „Tatuatorul de la Auschwitz”, vândut în peste 7 milioane de exemplare, și „Călătoria Cilkăi”, Heather Morris a primit invitația să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supraviețuitoare ale lagărului Auschwitz-Birkenau.

13
/04
/22

Nominalizat la prestigiosul Man Booker Prize, „Lumea în flăcări” de  Siri Hustvedt, recent apărut la Editura Polirom, este un roman magistral pe tema percepţiei, prejudecăţilor, dorinţei şi luptei unei femei pentru afirmarea în conştiinţa publică.

11
/04
/22

Editura Polirom anunță apariția unui titlu-eveniment în cadrul prestigioasei sale colecții de traduceri din literatura universală, „Biblioteca Polirom”: „Poemele posibile. Antologie (1966-1975)” de José Saramago, traducere din limba portugheză și note de Simina Popa, volum publicat cu prilejul centenarului nașterii marelui scriitor portughez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură (1998).

07
/04
/22

Joi, 7 aprilie, ora 19.30 Editura Humanitas Fiction vă așteaptă în Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) pentru lansarea romanului Ultimii cai din stepă de Maja Lunde recent apărut în traducerea Ivonei Berceanu în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, un nou roman care face parte, alături de bestsellerurile internaționale Istoria albinelor și Istoria apelor, din tetralogia schimbărilor climatice.

06
/04
/22

Odată cu începerea războiului, oamenii și companiile s-au unit pentru a face bine. Donațiile au fost făcute atât în mod direct, cât și prin SMS, în social media ori pe site-urile asociațiilor. Însă există un loc unde, de peste 8 ani, cei care vor să facă fapte bune se întâlnesc cu cei care au nevoie de ajutor.

30
/03
/22

La editura Humanitas Fiction va apărea în curând romanul „Așteptări” de Anna Hope. Aceasta este cea de-a doua carte a autoarei publicată în România, după bestsellerul „Sala de bal”.

23
/03
/22

„Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton este considerată una dintre cele mai actuale investigații despre ascensiunea lui Putin și a sistemul putinist instaurat la Kremlin. Cartea este disponibilă acum și în limba română, la Editura Litera.