Se apropie Reflex5 – Actul 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/se-apropie-reflex5-actul-2/

Luna martie s-a încheiat la Sfântu Gheorghe în atmosfera creată de Primul Act al Reflexului5, iar acum se apropie Actul2 al Ediţiei5 a Festivalului Internaţional de Teatru Reflex, care se va petrece între 21-26 mai.

Un articol de Petre Ivan|8 mai 2023

Aşadar, Actul2 din Reflex5 se va desfăşura timp de o săptămână din luna 5 a lui 2023 – an în care producătorul acestui Festival, Teatrul Tamási Áron, celebrează 75 de ani de la naşterea sa. Începând de luni, 8 mai, se pun în vânzare biletele pentru producţiile ce fac parte din distribuţia Reflex5 – Actul2, o distribuţie care reuneşte 9 oferte artistice, despre care vă oferim câteva date, cu speranţa că vom stârni reflexul curiozităţii spectatorilor din Sfântu Gheorghe şi de pretutindeni.

Modulul/Actul2 al Reflexului5 cuprinde spectacole pe tematici de maximă actualitate şi în forme de expresie în pas cu căutările teatrului european contemporan. Dintr-un anumit punct de vedere, Actul2 al Reflexului5 conturează și un fel de tablou teatral de antropologie culturală, în sensul că pe urmele spectacolelor din program parcurgem câteva momente din lungul drum al omului către lumină, de la integrarea iniţială în natură şi manifestările sale instinctuale, până la câteva aspecte socio-politice ale lumii de azi, cu accente asupra unor problematici legate de condiţia femeii, de vulnerabilităţile şi derutele copiilor, de relaţiile dintre părinţi şi copii, de fragilitatea şi fluiditatea relaţiilor amoroase, de traumele individuale şi ipocriziile sociale, de corupţia, nepotismul şi abuzul de putere care dinamitează egalitatea de şanse şi dreptul la o viaţă demnă. Este vorba de un tablou teatral ai cărui protagonişti sunt: prestigioasa Companie de dans Ultima Vez din Belgia, unul dintre cele mai renumite teatre din Ungaria – Teatrul Katona József (prezent cu două spectacole de referinţă), Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca şi teatrele din Sfântu Gheorghe – Teatrul Tamási Áron, Trupa Andrei Mureşanu, Ansamblul de Dans Háromszék şi Teatrul de Păpuşi Cimborák. Tabloul teatral din Actul2 al Reflexului5 va fi colorat de concerte, întâlniri ale artiştilor cu spectatorii şi petreceri nocturne cu DJ.

Spectacole invitate

Spectacolul „Traces / Urme al Companiei de dans de renume mondial Ultima Vez din Bruxelles este o dramă a impulsurilor și a instinctelor, un joc al energiilor şi intensităţilor. Conducătorul Companiei este coregraful, dansatorul, regizorul de film și fotograful Wim Vandekeybus, care ne propune să pornim în căutarea urmelor naturii, pe care corpul le-a uitat sau le-a reprimat, o căutare ce ne confruntă şi cu întrebările: câtă natură mai trăiește în omenire? cât de multă animalitate există în corpul uman? ce se întâmplă când suntem în primejdie, când trebuie să luăm decizii instinctive pentru a supraviețui? Spectacolul a fost produs în cadrul Festivalului Internațional de Arte Europalia 2019, a cărui invitată de onoare a fost România. În copleșitoarea natură românească, cu ultimele păduri primitive ale Europei, Vandekeybus caută urme mai vechi decât omul și memoria lui.

„Hedda Gabler”, producţie a Teatrului Katona József din Budapesta, în regia tinerei artiste Kriszta Székely, este o răscolitoare şi profund înnoitoare punere în scenă a capodoperei lui Henrik Ibsen. Hedda Gabler a învățat că, dacă în aparenţă totul este bine, atunci totul este bine. Statut, bani, confort. Dar lumea interioară a unei femei atrăgătoare și provocatoare, aproape perfectă, este plină de tonuri întunecate, secrete, manipulare, egoism, frică și reprimare. Kriszta Székely este o multipremiată regizoare, care a început să lucreze la Teatrul Katona József din 2015, când a absolvit Universitatea de Teatru şi Film din Budapesta. Székely a devenit cunoscută prin montări novatoare ale pieselor clasice, prin explorarea curajoasă a unor teritorii neumblate ale artei teatrale și abordarea unor probleme sensibile, precum condiţia femeii sau consecinţa rolurilor construite social asupra vieții personale. În Hedda Gabler, Kriszta Székely explorează nu doar structuri și situații psihologice, dorința de libertate și confruntarea cu realitatea brută, ci caută și un limbaj ludic ce înviorează textul dramaturgului norvegian, cu participarea unor actori renumiți, precum Jordán Adél sau Barna Kelemen Bányai, care este din Transilvania.

Spectacolul „Însemnările unui nebun” este o coproducţie între Teatrul Katona József din Budapesta, Asociaţia FÜGE & MASZK (Szeged) și Casa de Producție Orlai. O coproducţie care a fost în Reflex4 şi pe care Reflex5 o readuce în Sfântu Gheorghe, răspunzând astfel dorinţei spectatorilor de a se (re)întâlni cu şocantul şi briliantul spectacol semnat de Viktor Bodó, al cărui protagonist este excepţionalul actor Keresztes Tamás. Eroul piesei lui Gogol, funcţionarul Poprişcin, decide într-o bună zi că se mută din realitatea care i se părea insuportabilă în lumea imaginaţiei sale. De comun acord, actorul Keresztes Tamás şi regizorul Bodó Viktor decid că această stare neobişnuită se poate reda cel mai bine dacă actorul, asemenea lui Poprişcin însuşi, îşi organizează propria realitate, spaţiul scenic al jocului, înconjurîndu-se cu multiplicările şi modulaţiile propriei voci. Keresztes îşi creează propriul decor pe care, în jocul său, nu-l foloseşte de culise, ci drept partener, respectiv vorbeşte pe mai multe voci cu propriile umbre, prin distorsionarea şi deformarea glasului natural. În acest fel, jocul devine descătuşarea nebunească (ori liberă în creativitatea sa) a conştiinţei unui singur om, o autodevelopare, un joc liber, terifiant de personal.

Bazat pe romanul lui Zsigmond Móricz, „Rubedeniile”, producţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, în regia lui László Bocsárdi, este o critică socială ascuțită. Povestea are loc în Ungaria anilor 1930 și atinge probleme fierbinţi, extrem de actuale astăzi: corupție și nepotism, abuzuri ale puterii și scandaluri de mită. Apropo de actualitatea poveştii, dramaturgul spectacolului, Ágnes Kali, subliniază: „Cât de ușor este să dărâmi o țară mai degrabă decât să o clădești. Endre Ady, scriind despre o anume țară în 1899, spunea că »pe harta viitoare a acelei țări va exista o pată albă în locul ei, cu inscripția: a fost o țară, dar a fost delapidată«. Câte vieți omenești delapidate există într-o țară delapidată? Ce putem face cu viețile noastre delapidate?” Din distribuţia spectacolului Rubedeniile fac parte actori renumiți ai Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca, precum Gábor Viola, Miklós Bács, József Bíró sau Enikő Györgyjakab din Sfântu Gheorghe.

Producţii locale

În toate ediţiile Reflex, în programul Festivalului sunt incluse şi producţii ale Teatrelor din comunitatea gazdă, promovându-l astfel şi pe Sfântu Gheorghe din Secuime drept oraşul din România cu cele mai multe instituţii teatrale pe cap de locuitor.

În Actul2 al Reflexului5, Teatrul Tamási Áron prezintă cea mai recentă producție a sa, un spectacol de Radu Afrim, care pune în scenă o piesă din dramaturgia maghiară contemporană – „Floarea soarelui”, de Andrea Pass. Spectacolul, a cărui premieră este programată în 14 mai, este o poveste care ne cheamă pe urmele familiei din desenul unui copil, Janka. Un desen care vorbeşte despre toată lumea din familia noastră, o lume comică şi tristă, colorată de imaginaţia copiilor. Spectacolul Ansamblului de Dans Háromszék, „Tragédia”, se bazează pe poemul dramatic clasic al lui Madách, Tragedia omului. Folosind mijloacele artei dansului (dans popular, dans contemporan, arta mișcării), spectacolul ne confruntă cu întrebări despre relația dintre bărbat și femeie, individ și mase, despre credință, iubire, libertate, competiție, fenomenul falanster. Teatrul Andrei Mureșanu este prezent şi el tot cu cea mai recentă producţie a sa, „La Ronde”, de Yann Verburgh, un spectacol în regia lui Eugen Jebeleanu, care explorează diversitatea identităților și a practicilor amoroase din vremea noastră, în pragul unei noi revoluții sexuale. Teatrul de Păpuși Cimborák îi aşteaptă pe copii şi pe iubitorii teatrului de animaţie de toate vârstele să pătrundă în „Ţara Întunecată”, unde tânărul Gyurka are curajul să înfrunte dragonul, pentru a elibera locuitorii din întuneric şi din captivitatea fricii şi pentru a trăi liber și fericit cu iubita sa.

Concerte

După Concertul Trupei Jü din Primul Act al Reflexului5, spectatorii Festivalului se pot bucura de Concertul formației experimentale numită Vas/Bukowski/Szmańda Trio. Trio-ul a fost creat de trei muzicieni excelenți: Bence Vas (orgă Hammond), Dominik Bukowski (vibrafon) și Krzysztof Szmańda (tobe). Trio-ul s-a născut la inițiativa lui Bence Vas, un organist maghiar care s-a stabilit recent în Polonia, și interpretează aproape exclusiv compoziții noi, proprii. Fiecare muzician are un stil propriu, conferindu-i Trupei un sunet unic. Albumul lor de debut, Open-Closed Principle, a fost lansat în 2022 de SJ Records.

Pe lângă Concertului Trio-ului, programul fiecărei zile Reflex5-Actul2 se va încheia cu o petrecere, care va dura până târziu în noapte, şi la care atmosfera va fi creată de muzica DJ-ilor locali și a unor invitați.

Bilete

Vânzarea biletelor pentru producţiile teatrale din Reflex5-Actul2 va începe luni, 8 mai, de la ora 10, la Casa Centrală de Bilete și pe site-ul biletmaster.ro. Un bilet la reprezentaţiile cu Traces și Hedda Gabler costă 75 lei, la Rubedeniile şi Însemnările unui nebun – 65 lei, iar la spectacolele Floarea-soarelui și Tragédia – 35 de lei, la fel şi la Concertul „Vas/Bukowski/Szmańda Trio”. Biletul pentru spectacolul de teatru de păpuși, Ţara Întunecată, costă 20 lei. Biletele pentru spectacolul La Ronde al Teatrului Andrei Mureşanu pot fi achiziţionate de pe eventim.ro şi costă 40 lei. Pentru toate spectacolele, Teatrul are rezervate și bilete profesionale, care pot fi solicitate la secretariatul instituţiei, în perioada 8-12 mai (telefon: 0728-083-333).

Așa cum s-a întâmplat și în Primul Modul/Act al Reflexului5, organizatorii au programat mai multe reprezentaţii cu producţiile din sălile mici, pentru ca toţi spectatorii interesaţi să le poată vedea.

Deasemenea, Teatrul Tamási Áron vinde Abonamente Reflex Mecena, care sunt valabile pentru toate producțiile Reflex5-Actul2. Prețul unui Abonament Mecena este de 800 lei, iar pentru două persoane este de 1200 lei, preţ redus. Informaţii despre Abonamentul Reflex Mecena la tel. 0728-083-338. Aceste abonamente nu pot fi achiziționate online, ci doar personal, la Casa Centrală de Bilete.

Programul Casei Centrale de Bilete: de luni până joi, de la 9:00 la 16:00; vineri, de la 9:00 la 13:00. În zilele de desfăşurare a Festivalului Reflex5-Actul2, Casa de Bilete se deschide cu o oră înainte de începerea reprezentaţiei. Informaţii suplimentare la 0267-312-104 și 0728-083-336.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.