Se dă startul IN:Fusion – un incubator de idei pentru artiști și oameni de știință
https://www.ziarulmetropolis.ro/se-da-startul-infusion-un-incubator-de-idei-pentru-artisti-si-oameni-de-stiinta/

Apelul deschis de proiecte artistice, între 1 august şi 1 septembrie!

Un articol de Liliana Matei|2 august 2023

Pe 1 august, Asociația Qolony începe prima etapă a celui mai nou proiect pe care îl derulează, IN:Fusion, un hackathon experimental ce aduce împreună oameni de știință și teoreticieni cu artiști și designeri pentru a dezvolta împreună idei artistice inovative. Astfel, până pe 1 septembrie, artiștii din România pot înscrie pe site-ul asociației proiecte din sfera conceptului IN:Fusion – Biophilia – Technophilia, în care să își prezinte ideile de reconciliere a tehnologiei care crește exponențial cu nevoia de conectare cu natura.

Echipa artistică a proiectului, formată din Mihaela Ghiță, manager cultural, jurnalist de știință, Floriama Cândea artist, curator, Diane Pricop, manager cultural, jurnalist de art & science, dr. Ana Butcaru, cercetător științific, Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare și dr. Anca Aldea, cercetător științific INFIM, va selecta 10 artiști dintre cei înscriși pentru a participa la hackathon-ul care se va desfășura între 16 – 22 septembrie, la conacul Oteteleșanu aflat în patrimoniul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor de pe platforma Măgurele.

Asociația Qolony și-a propus să promoveze colaborarea transdisciplinară între artă și cercetare științifică așa că recurge la un hackathon – context folosit mai degrabă de antreprenori, ingineri și programatori – în vederea dezvoltării unei infrastructuri colaborative între artiști și oamenii de știință. Acest tip de program are potențialul de a crea noi oportunități de învățare și de dezvoltare profesională și personală pentru disciplinele aparent diferite pe care le aduce împreună.

IN:Fusion va da artiștilor posibilitatea de a-și testa și de a-și dezvolta ideile de proiecte împreună cu cercetătorii din institutele de cercetare partenere (Institutul de Științe Spațiale, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare, GeoEcoMar – Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină). De asemenea, prin participarea la program, artiștii vor putea avea acces la informațiile științifice și facilitățile din institute iar cercetătorilor le va oferi prilejul de a interacționa cu un alt tip de creativitate, miza fiind formarea unor parteneriate de lucru mai puțin convenționale.

Tema aleasă de IN:Fusion va investiga contrastul aparent dintre biofilie și tehnofilie, concepte care par a descrie doi poli opuși ai relației noastre cu lumea înconjurătoare. Cu toate acestea, schimbările rapide în contextele sociale, științifice, tehnologice și ecologice au dus la o coexistență a acestor două direcții – pe de o parte, tehnologia în creștere exponențială și, pe de altă parte, o preocupare crescândă pentru conservarea și protecția mediului înconjurător.

Spre exemplu, omenirea a dezvoltat deja practici biomimetice, prin care recunoaște inteligența intrinsecă a speciilor non-umane (animale, ciuperci, bacterii, fungi), modelează tehnologii bazate pe aceste forme de inteligență, realizează clădiri vii, roboți auto-organizați și altele. În paralel, conștientizând impactul manipulării biologiei, există și un scenariu low-tech care imaginează o lume a rezilienței, a dezvoltării durabile, a industriei cu zero deșeuri, o lume care încearcă să schimbe tehnologiile care perturbă mediul natural.

„Cum putem susține atât această creștere a interesului pentru tehnologie, cât și nevoia noastră intrinsecă de a fi conectați cu natura și de a proteja ecosistemele fragile ale Pământului? Putem privi tehnologia doar ca un agent al separării noastre de natură sau o putem valorifica ca pe un agent de conexiune cu mediul înconjurător? Putem stabili cu adevărat granițele clare între biologic și sintetic? Pot tehnologiile noastre digitale și modelele de sustenabilitate să remodeleze cultura pentru a fi aliniată cu nevoile lumii naturale? Ce contribuții aduce cercetarea științifică în acest sens?”, sunt întrebările la care își propun să răspundă prin acest hackathon inițiatorii proiectului.

În concluzie, IN:Fusion aduce în prim-plan provocarea de a găsi echilibrul între tehnologie și natură, de a integra progresele tehnologice în moduri care să fie în armonie cu mediul înconjurător, de a cauta modele științifice și de a implica comunități aparent diferite – artiști și cercetători pentru a explora împreună aceste scenarii.

Mai multe detalii despre IN:Fusion se găsesc pe site și în regulamentul aplicației.

Organizator: Asociația Qolony – Colonia pentru artă și știință.

Parteneri: Institutul de Științe Spațiale, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare, GeoEcoMar – Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină.

IN:Fusion este un proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.