Se prelungește termenul pentru înscrierea proiectelor la programul FILM+
https://www.ziarulmetropolis.ro/se-prelungeste-termenul-pentru-inscrierea-proiectelor-la-programul-film/

Cineaştii la început de carieră din România, Republica Moldova, Serbia, Bulgaria şi Ucraina îşi pot înscrie proiectele până pe 20 august 2022 la FILM+, programul de sprijin a producţiilor cinematografice independente cu buget redus.

Un articol de Liliana Matei|8 august 2022

  • Proiectele se pot înscrie prin completarea formularelor online de pe website FILM+ la https://film-plus.ro/how-to-apply/
  • Data limită pentru aplicații este 20 august 2022
  • Rezultatele selecției Film + 2022 – 2023 vor fi anunțate în doua jumătate a lunii septembrie.

Ediția a VII-a a programului FILM + sprijină realizatorii de film care nu au debutat încă în lungmetraj și pe cei care au un proiect de scurtmetraj sau lungmetraj debut în dezvoltare, producție sau post-producție.

FILM+ facilitează dezvoltarea proiectelor selectate, indiferent de genul filmelor (ficțiune, animație, documentar, experimental) și de stadiul în care se află la momentul aplicației (dezvoltare de scenariu, producție, post-producție). Pe parcursul a 10 luni calendaristice, cineaștii beneficiază de oportunități de dezvoltare profesională, creativă și de networking, participă la workshop-uri, masterclass-uri, studii de caz și dezbateri, precum și la sesiuni de pregătire individuale și de grup, coordonate de profesioniștii și partenerii implicați în program.

Modulele FILM+ pentru care se primesc proiectele sunt:

  • FILM + Laborator Dezvoltare

Dedicat proiectelor în stadiul de dezvoltare. Proiectele selectate vor beneficia de îndrumare pentru dezvoltarea scenariului și pregătirea pentru etapele de finanțare și producție. Bugetul producției NU este un criteriu de eligibilitate.

https://film-plus.ro/development-lab-registration

  • FILM + Laborator Producție

Dedicat proiectelor de film cu buget redus (sub 30.000 de euro) aflate într-un stadiu avansat de pregătire, și care au nevoie de sprijin pentru filmare și producție (regie, imagine, sunet, în funcție de nevoile specifice ale proiectului). Proiectele selectate pot beneficia și de resurse fizice (echipamente, locații de filmare, completarea echipei tehnice și de creație).

https://film-plus.ro/production-lab-registration

  • FILM + Laborator Work in Progress

Realizatorii de film selectați vor primi  sprijin pentru finalizarea proiectelor (filme cu buget redus, sub 30.000 de euro): îndrumare, feedback  și suport tehnic, în funcție de nevoile fiecărui proiect  (postprocesare imagine și/sau sunet, efecte speciale, grafică etc.).

https://film-plus.ro/work-in-progress-registration

Conceput ca un laborator de lucru, sprijin și promovare dedicat proiectelor de film, animație și video-art independente, FILM+ este primul program anual din Europa Centrală și de Est, ce reunește resurse și expertiză în cadrul unei platforme de colaborare regională, destinată susținerii profesionale a cineaștilor aflați la debut. Programul are un caracter practic, axat pe dezvoltarea, realizarea și promovarea producțiilor audiovizuale de microbuget ale tinerilor artiști proaspăt absolvenți sau autodidacți din România, Republica Moldova, Serbia, Bulgaria și Ucraina, folosind experiența profesioniștilor consacrați din cinematografia românească și internațională.

În cele șase ediții desfășurate până în prezent, FILM+ a susținut dezvoltarea a 85 de proiecte și, de asemenea, a oferit tinerilor realizatori de film ocazia de a participa la rezidențe, workshop-uri și masterclass-uri susținute de cineaști consacrați și specialiști precum Alexander Nanau, Andrei Ujică, Ada Solomon, Corneliu Porumboiu, Elma Tataragic, Maša Marković, Monica Lăzurean-Gorgan, Radu Jude, Radu Muntean, Ralitza Petrova, Paul Tyler, Selin Karli, Srdan Golubović, Olga Lamontanara, Amra Bakšić Čamo și alte personalități ale industriei de film.

Programul FILM+ a fost inițiat în anul 2016 de o echipă de cineaști români formată din directoarea de imagine Ana Drăghici, producătoarea Anamaria Antoci, regizorul Paul Negoescu și Alex Trăilă, consultant în cinematografie și audiovizual, cu scopul de a reuni resurse și expertiză în cadrul unei platforme de colaborare creată în sprijinul realizatorilor de film aflați la începutul carierei.

Film+ este derulat de Asociația Graphis 122, alături de parteneri și specialiști implicați în programul de mentorat.

Cea de-a șaptea ediție este co-finanțată de către programul Europa Creativă – MEDIA al Comisiei Europene și de Centrul Național al Cinematografiei.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzută la Cinemateca Eforie.

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.