Seara culinaro-culturală cu specific indian la Humanitas
https://www.ziarulmetropolis.ro/seara-culinaro-culturala-cu-specific-indian-la-humanitas/

Marţi, 12 august, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu a avut loc un eveniment culinaro-cultural prilejuit de apariţia bestsellerului internaţional „Madame Mallory şi micul bucătar indian“ de Richard C. Morais, transpus acum în filmul cu titlul „Război în bucătărie”.

Un articol de Judy Florescu|14 august 2014

Întâlnirea organizată de cei de la Librăria Humanitas a fost specială întrucât la final toți participanții au putut gusta din specificul bucătăriei indiene. Invitații au discutat despre delimitarea poveștii dintre carte și film, despre călătoriile culinare împrejurul mai multor culturi, cât și despre mentorii tinerilor.

caps Seara indiana  Humanitasp-005Andreea Răsuceanu,  critic literar: Există eterna dilemă: ce este mai bun, filmul sau cartea? Eu cred că în acest film se vor completa într-un mod mai mult decât fericit. Filmul e o cale de a transmite un mesaj în mod mai rapid, mult mai percutant, care ajunge mult mai repede la spectator. În schimb, în carte sunt o mulțime de detalii exotice, aromate, înmiresmate, pe care filmul cu siguranță nu va reuși să le prindă pe toate.

Ana-Maria Caia, blogger turistic: Filmul este foarte diferit de carte, nu le-am văzut foarte apropiate. În film se adaugă meteahna aceea foarte drăguță de Hollywood plină de romantism. Cartea este cu puține sentimente între oameni, dar cu multe sentimente între condimente și între bucătării.

Irina Margareta Nistor, critic de film: Diferența între carte și film este exact cât trebuie încât să te îndrăgostești de amândouă. Cartea și filmul se completează realmente, nu se concurează, ceea ce este extrem de rar. Aici amestecurile sunt altfel. Sunt amestecurile de generații și percepția față de cel care vine și încearcă să facă o carieră în bucătărie.

caps Seara indiana  Humanitasp-003Cristina Bazavan, jurnalist şi blogger cultural: Pentru mine, cartea asta a fost despre mentorat. E un moment în carte pe care trebuie să-l proiectăm fiecare asupra vieților noastre: când descoperim că e cineva mai talentat decât noi, oare avem puterea să-l ajutăm să ajungă mai sus decât noi? Mi-ar plăcea să citiți cartea asta și din perspectiva mentoratului, dincolo de toate celelalte perspective și poate să aveți puterea să deveniți mentori pentru oricine.

Andreea Chebac, editor bookblog.ro: Pe mine cartea asta m-a făcut să mă gândesc foarte mult la identitate, pentru că micuțul bucătar folosea bucătăria și toate preparatele specifice indiene pentru a-și defini o identitate. Și la un moment dat, când identitatea lui s-a lovit de bucătăria franțuzească sau de un alt mediu unde a trebuit să se integreze, a reușit să găsească o formă de a combina cele două bucătării și de a-și crea o nouă identitate.

foto/video credit: Judy Florescu

09
/11
/16

Decupaje dintr-o carte de acum, în care scriitori din generații diferite își descriu, cu precizie și umor, întâlnirile cu poliția sau miliția de altădată. „Scriitori la poliție”, volum coordonat de Robert Șerban și apărut de curând la editura Polirom, este o colecție de amintiri ușor de citit și greu de uitat.

08
/11
/16

În cadrul Conferințelor Teatrului Național, în mod excepțional, va avea loc duminică, 20 noiembrie, ora 11.00, la Sala Pictură, o întâlnire cu scriitoarea Ana Blandiana.

06
/11
/16

Romanul de dragoste are milioane de fani în toată lumea, iar de-a lungul istoriei multe dintre titluri au iscat scandaluri serioase. Ziarul Metropolis vă oferă un top al celor mai frumoase romane de dragoste din toate timpurile, zece povești pe care trebuie să le citești într-o viață.

04
/11
/16

Prestigiosul premiu Goncourt, cel mai important premiu al literaturii francofone, a fost câștigat, ieri, de scriitoarea Leila Slimani pentru romanul „Chanson douce”. Romanul ei, "Chanson douce", o povestire atroce bine construită, relatează asasinarea a doi copii de către doica lor.

04
/11
/16

Editura Nemira lansează în această toamnă VORPAL, o colecţie de poezie coordonată de Svetlana Cârstean. Vorpalul e arma absurdă, dar eficientă şi impecabilă, care apare în poemul Jabberwocky din „Alice în Ţara oglinzilor“. Armă uneori jucăuşă şi periculos de inteligentă ca „Dodiile“ lui Florin Dumitrescu sau provocatoare şi stranie ca „Sistemele de fixare şi prindere“ ale Ştefaniei Mihalache - primele două volume din colecţie.

03
/11
/16

Povești despre dragoste, prietenie și cărți, cu o lectură performativă din romanele „Blogstory” și „Deviații de Stereo”, iată ce ne propun Nora Iuga și Ioana Cristina Casapu, pentru seara zilei de 5 noiembrie, pe care ne invită să o petrecem împreună la Point, de la ora 18.00.

03
/11
/16

Editura Humanitas Fiction vă invită sâmbătă, 5 noiembrie, ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului „O paranteză în timp” a celebrei scriitoare britanice Jeanette Winterson, publicat în traducerea lui Vali Florescu, în colecţia „Raftul Denisei“, în cadrul Proiectului Hogarth Shakespeare.

02
/11
/16

Editura Polirom vine cu o ofertă impresionantă de literatură română la ediția din acest an a Tîrgului de Carte Gaudeamus, continuîndu-și astfel unul dintre cele mai importante demersuri editoriale: publicarea, difuzarea și promovarea scriitorilor români contemporani, direcție deschisă prin lansarea colecției „Ego. Proză” în anul 2004, continuată în 2007 cu lansarea proiectului editorial „Fiction Ltd.”, dar și cu inițierea, în anul 2008, a prestigioasei colecții „Opere”, precum și a seriilor de autor Polirom

31
/10
/16

Disco Titanic, de Radu Pavel Gheo, un roman cu adolescenţi maturizaţi traumatic într-o lume copleşită de puseuri naţionaliste sau localiste, a apărut în colecția Ego. Proză a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală. „Radu Pavel Gheo este un scriitor strălucit, ce va marca o epocă.” - Mircea Iorgulescu

31
/10
/16

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate”, o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, va rula în cinematografele din România din 18 noiembrie, pelicula fiind distribuită de micro FILM. Cu această ocazie, Editura Humanitas publică o ediție specială a romanului ”Inimi cicatrizate”. Este pentru prima dată când M. Blecher semnează și ilustrația copertei cărții sale, un desen în tuș negru și roșu descoperit în timpul documentării lui Radu Jude, desen care a devenit imaginea centrală a afișului filmului.

29
/10
/16

Artistul american Bob Dylan, care nu a făcut declarații după ce a fost desemnat câștigătorul premiului Nobel pentru Literatură, a anunțat că va merge la Stockholm pentru a primi această recompensă ''uluitoare, de necrezut''.

28
/10
/16

O ofertă impresionantă de cărți la prețuri „de kilipir” îi așteaptă pe cititori la ediția din această toamnă a celui mai important târg de carte cu discount, Kilipirim. Cărți pentru copii și tineret, dar și pentru cititorii experimentați pot fi achiziționate pe parcursul celor 5 zile de târg (26-30 octombrie 2016, zilnic între orele 10.00 și 21.30), la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călărași.