Seară de balet cu ‘Anotimpurile’ de Vivaldi şi concert omagial Antonin Ciolan, la Opera Română
https://www.ziarulmetropolis.ro/seara-de-balet-cu-anotimpurile-de-vivaldi-si-concert-omagial-antonin-ciolan-la-opera-romana/

Opera Română din Cluj-Napoca invită publicul, vineri, la o seară de balet cu „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi (1678-1741) – reprezentant de seamă al barocului muzical veneţian – în regia şi coregrafia semnate de Vasile Solomon şi scenografia lui Valentin Codoiu.  Seara de balet va include şi miniaturi coregrafice pe muzică de Karl Maria von Weber, […]

Un articol de Andrada Văsii|11 ianuarie 2013

Opera Română din Cluj-Napoca invită publicul, vineri, la o seară de balet cu „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi (1678-1741) – reprezentant de seamă al barocului muzical veneţian – în regia şi coregrafia semnate de Vasile Solomon şi scenografia lui Valentin Codoiu.

 Seara de balet va include şi miniaturi coregrafice pe muzică de Karl Maria von Weber, Cesare Pugni, Frederich Chopin, Aram Haciaturian şi Dumitru Fărcaş.

Spectacolul cu „Anotimpurile” de Vivaldi a fost prezentat publicului, în premieră, în martie 2012 şi s-a bucurat de aprecierile publicului. Din distribuţie fac parte balerinii Andreea Jura, Daniela Drăguşin, Anamaria Boanca, Dalia Costea, Adelina Filipaş, Georgiana Grama, Liana Hangu, Andreea Jura, Ofelia Mărginean, Mayura Misawa, Alina Negru, Laura Pop, Anamaria Pop, Gabriela Sima, Crina Ţîra, Mihai Constantinescu, Augustin Gribincea, Dan Haja, Vlad Maier, Romulus Petrus, Octavian Popa Marc şi Radu Sântimbreanu.

Cel de-al doilea eveniment important din luna ianuarie, al scenei lirice clujene, este Concertul extraordinar omagial „Antonin Ciolan”, pe 13 ianuarie. La împlinirea a 130 de ani de naşterea maestrului, orchestra Operei Române va interpreta, sub bagheta dirijorului Petre Sbârcea, lucrări compuse de Antonin Ciolan. Invitatul de onoare al acestui eveniment este prestigiosul dirijor clujean Emil Simon.

Cu acest prilej la fi lansat volumul intitulat „Antonin Ciolan – inegalabilul maestru al baghetei” de Gheorghe Muşat.

Fondator al Filarmonicii de Stat din Cluj, Antonin Ciolan (1883 -1970) a fost distins pentru activitatea sa meritorie cu titlurile de „Maestru emerit al artei”, „Profesor emerit” şi „Artist al poporului”. A absolvit Conservatorul din Iaşi, avându-i ca profesori pe renumiţii Gavriil Musicescu şi Eduard Caudella. Şi-a perfecţionat studiile muzicale la Berlin, Dresda şi Leipzig. În 1948 s-a stabilit la Cluj, fiind profesor la Conservatorul „Gheorghe Dima”. Printre discipolii săi clujeni se numără marii dirijori Petre Sbârcea, Emil Simon, Liviu Comes şi Ion Bogdan Ştefănescu. Odată cu înfiinţarea Filarmonicii de Stat din Cluj, în 1955, a fost numit director al acestei instituţii şi prim-dirijor.

Emil Simon este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai şcolii dirijorale şi de compoziţie clujene. S-a aflat la pupitrul dirijoral al Orchestrei Filarmonicii de stat „Transilvania” din Cluj-Napoca timp de 40 de stagiuni şi ansamblul poartă şi azi amprenta stilului său de lucru mereu constructiv, cu totul remarcabil. A dirijat peste 1.500 de concerte, multe dintre creaţiile interpretate fiind în prima audiţie şi semnate de mari compozitori români.

Iubitorii operei pot revedea, în luna ianuarie, la Opera Română, spectacolele cu „Bărbierul din Sevilla” de Rossini, „Trubadurul” de Verdi, „Carmen” de Bizet, „Turandot” de Puccini şi „Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski. Copiii sunt aşteptaţi la spectacolul cu „Hansel şi Gretel” de Engelbert Humperdinck, o poveste muzicală după fraţii Grimm, interpretată în limba română.

Sursa: Agepres

19
/05
/16

Am văzut, la Centrul de Teatru Educaţional Replika, premiera spectacolului ,,Maskar” (care în limba romani înseamnă Între). Piesa e scrisă de Mihaela Michailov, după o amplă documentare în comunităţi de romi din Turnu Măgurele şi Alexandria, în capriciosul judeţ Teleorman.

19
/05
/16

Între 19 și 25 mai în București va avea loc prima ediție a BLACK SEA ARTS FESTIVAL. Desfășurat în mai multe spații din București, festivalul va reuni sub aceeași umbrelă artiști din Ucraina, Rusia, Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Turcia, Bulgaria și România prin proiecții de filme artistice și documentare, expoziții de fotografie și de caricatură politică, precum și prin elemente de arhitectură și o instalație de artă. 

18
/05
/16

Sâmbătă, pe 21 mai, în intervalul 16:00-01:00, iubitorii de operă şi balet vor avea ocazia să descopere o expoziție inedită de peste 100 de costume din cele mai apreciate producții de operă, balet, operetă și musical din stagiunile Operei Comice pentru Copii. Evenimentul include și o vizită surpriză - în premieră! - în spații secrete ale clădirii.

18
/05
/16

Târgul GAUDEAMUS Oradea, cea mai nouă componentă a Caravanei GAUDEAMUS derulată de Radio România la nivel naţional, vă aşteaptă în intervalul 18 – 22 mai în parcul 1 Decembrie.

18
/05
/16

Trei dintre formațiile muzicale Radio România – Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio și Corul Academic Radio participă şi în acest an la „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” (SIMN) – ediţia 26 – derulată sub titlul “Limits… and Beyond!” (Limite… și dincolo de ele!).

17
/05
/16

În 1951, Constantin Brâncuşi a făcut statului român oferta de a-i lăsa moştenire 200 de lucrări şi atelierul său din Paris. Membrii Academiei Române au refuzat-o. Sculptorul a murit în 1957, la Paris, cu inima tristă pentru că nu s-a mai putut întoarce în ţara sa.

17
/05
/16

Luni, 23 mai, începînd cu ora 9.00, în Sala „Ion Heliade Rădulescu” a Bibliotecii Academiei Române,va avea loc o sesiune aniversară dedicată lui Norman Manea, unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani, cu ocazia împlinirii vîrstei de 80 de ani.

17
/05
/16

Miercuri, pe 25 mai, începând cu orele 20.00, va avea loc „Pleine Lune” un spectacol extraordinar de dans contemporan prezentat de KARMA DANCE PROJECT – PARIS, la sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti.

17
/05
/16

Pe an ce trece, influența online-ului în promovarea culturii crește. O simplă recenzie pe un blog cu vizibilitate sau câteva share-uri pot schimba destinul unui titlu și automat al unui autor. Anul acesta, Hyperlitaratura organizează concursul „Cel mai bun blog de carte din România”. 

17
/05
/16

O suită de evenimente de promovare a creației și personalității lui George Enescu, precum și a Concursului „George Enescu”, organizat în toamna acestui an, la București, vor avea loc la Institutul Cultural Român de la Varșovia pe data de 17 mai.

17
/05
/16

Convenția de cooperare între Centrul Național al Cinematografiei din România (CNC) și Le Centre national du cinéma et de l'image animeé (Centrul Național al Cinematografiei din Franța), prin care se va pune în aplicare o politică comună în domeniul cinematografiei a fost semnată ieri, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes.