Seară de balet cu ‘Anotimpurile’ de Vivaldi şi concert omagial Antonin Ciolan, la Opera Română
https://www.ziarulmetropolis.ro/seara-de-balet-cu-anotimpurile-de-vivaldi-si-concert-omagial-antonin-ciolan-la-opera-romana/

Opera Română din Cluj-Napoca invită publicul, vineri, la o seară de balet cu „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi (1678-1741) – reprezentant de seamă al barocului muzical veneţian – în regia şi coregrafia semnate de Vasile Solomon şi scenografia lui Valentin Codoiu.  Seara de balet va include şi miniaturi coregrafice pe muzică de Karl Maria von Weber, […]

Un articol de Andrada Văsii|11 ianuarie 2013

Opera Română din Cluj-Napoca invită publicul, vineri, la o seară de balet cu „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi (1678-1741) – reprezentant de seamă al barocului muzical veneţian – în regia şi coregrafia semnate de Vasile Solomon şi scenografia lui Valentin Codoiu.

 Seara de balet va include şi miniaturi coregrafice pe muzică de Karl Maria von Weber, Cesare Pugni, Frederich Chopin, Aram Haciaturian şi Dumitru Fărcaş.

Spectacolul cu „Anotimpurile” de Vivaldi a fost prezentat publicului, în premieră, în martie 2012 şi s-a bucurat de aprecierile publicului. Din distribuţie fac parte balerinii Andreea Jura, Daniela Drăguşin, Anamaria Boanca, Dalia Costea, Adelina Filipaş, Georgiana Grama, Liana Hangu, Andreea Jura, Ofelia Mărginean, Mayura Misawa, Alina Negru, Laura Pop, Anamaria Pop, Gabriela Sima, Crina Ţîra, Mihai Constantinescu, Augustin Gribincea, Dan Haja, Vlad Maier, Romulus Petrus, Octavian Popa Marc şi Radu Sântimbreanu.

Cel de-al doilea eveniment important din luna ianuarie, al scenei lirice clujene, este Concertul extraordinar omagial „Antonin Ciolan”, pe 13 ianuarie. La împlinirea a 130 de ani de naşterea maestrului, orchestra Operei Române va interpreta, sub bagheta dirijorului Petre Sbârcea, lucrări compuse de Antonin Ciolan. Invitatul de onoare al acestui eveniment este prestigiosul dirijor clujean Emil Simon.

Cu acest prilej la fi lansat volumul intitulat „Antonin Ciolan – inegalabilul maestru al baghetei” de Gheorghe Muşat.

Fondator al Filarmonicii de Stat din Cluj, Antonin Ciolan (1883 -1970) a fost distins pentru activitatea sa meritorie cu titlurile de „Maestru emerit al artei”, „Profesor emerit” şi „Artist al poporului”. A absolvit Conservatorul din Iaşi, avându-i ca profesori pe renumiţii Gavriil Musicescu şi Eduard Caudella. Şi-a perfecţionat studiile muzicale la Berlin, Dresda şi Leipzig. În 1948 s-a stabilit la Cluj, fiind profesor la Conservatorul „Gheorghe Dima”. Printre discipolii săi clujeni se numără marii dirijori Petre Sbârcea, Emil Simon, Liviu Comes şi Ion Bogdan Ştefănescu. Odată cu înfiinţarea Filarmonicii de Stat din Cluj, în 1955, a fost numit director al acestei instituţii şi prim-dirijor.

Emil Simon este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai şcolii dirijorale şi de compoziţie clujene. S-a aflat la pupitrul dirijoral al Orchestrei Filarmonicii de stat „Transilvania” din Cluj-Napoca timp de 40 de stagiuni şi ansamblul poartă şi azi amprenta stilului său de lucru mereu constructiv, cu totul remarcabil. A dirijat peste 1.500 de concerte, multe dintre creaţiile interpretate fiind în prima audiţie şi semnate de mari compozitori români.

Iubitorii operei pot revedea, în luna ianuarie, la Opera Română, spectacolele cu „Bărbierul din Sevilla” de Rossini, „Trubadurul” de Verdi, „Carmen” de Bizet, „Turandot” de Puccini şi „Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski. Copiii sunt aşteptaţi la spectacolul cu „Hansel şi Gretel” de Engelbert Humperdinck, o poveste muzicală după fraţii Grimm, interpretată în limba română.

Sursa: Agepres

25
/02
/16

Într-o zi de 25 februarie a încetat din viaţă Duiliu Zamfirescu, romancier, dramaturg, poet şi om politic, autorul romanelor din Ciclul Comăneștenilor. Tot într-o zi de 25 februarie se năşteau Carlo Goldoni, cunoscutul dramaturg și libretist italian din Veneția şi Enrico Caruso, unul dintre cei mai faimoși tenori din istoria operei.

24
/02
/16

Mozart, compozitorul considerat adesea ca cel mai înzestrat muzician de geniu al tuturor timpurilor, este cel căruia îi este dedicat concertul Orchestrei de Cameră Radio, ce se va desfășura miercuri, 2 martie (19.00) la Sala Radio, sub bagheta dirijorului CRISTIAN BRÂNCUŞI.

24
/02
/16

Un spectacol care re-construieşte anul 1989, ca un puzzle format din amintirile echipei Teatrului Mic din Bucureşti. O radiografie a acelor timpuri, un prilej de interogaţie pentru noi, cei de azi.

24
/02
/16

Merci Charity Boutique împreună cu Acuarela Bufet organizează Charity Lunch #9 - un prânz pentru tine sau un cadou special oferit unui prieten, cu o personalitate pe care o admiră. Luni, 29 februarie, două persoane pot lua prânzul cu Andreea Marin. 

24
/02
/16

Miercuri, 2 martie, de la ora 18.00, la Librăria Cărturești Verona (Str. Pictor Arthur Verona 13-15, București), va avea loc un eveniment dedicat unuia dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, Gheorghe Crăciun, prilejuit de apariția a două noi titluri în seria de autor pe care Editura Cartea Românească i-a dedicat-o.

24
/02
/16

într-o zi de 24 februarie (1960) începea "procesul intelectualilor mistico-legionari", acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade. Principalii inculpați erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu și Nicolae Steinhardt. Deși au fost mai mulți scriitori condamnați în acest lot, memorialistul grupului a rămas Nicu Steinhardt cu "Jurnalul fericirii".

23
/02
/16

Aferim! (r. Radu Jude), București NonStop (r. Dan Chișu), Comoara (r. Corneliu Porumboiu), De ce eu? (r. Tudor Giurgiu) și Un etaj mai jos (r. Radu Muntean) sunt cele cinci lungmetraje care intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo. De asemenea, autorii celor cinci filme concurează și la categoria Cel mai bun regizor.

23
/02
/16

Vineri, 26 februarie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio, cu participarea unuia dintre cei mai cunoscuți muzicieni români ai momentului – violoncelistul RĂZVAN SUMA – îi invită pe iubitorii muzicii la o seară sub semnul romantismului, concepută în jurul poemului dramatic MANFRED, scris de Lordul Byron.

23
/02
/16

Paradise in Ruins: Visual Art Activism și The Artist Is Present sunt două programe BIEFF 2016 care provoacă publicul la abandonarea rolului pasiv de privitor. În filmele din aceste secțiuni, artiștii aleg să se includă și să revendice autoritatea creativă, vorbind despre propriile intervenții în spațiul public sau în cel instituțional.

23
/02
/16

HomeFest, primul festival artistic care se desfășoară în spații locuite din oraș, are dor de casă. De aceea, la nici jumătate de an de la cea de-a doua ediție, festivalul revine în în apartamentele bucureștenilor, între 15 și 25 martie, cu teatru, film, performance și discuții despre cultura locuirii.

23
/02
/16

Nominalizată de cinci ori la premiile Oscar și dublă câştigătoare a râvnitei statuete, Actrița australiană Cate Blanchett își demonstrează capacitatea de a interpreta ipostaze diferite ale unor personaje în medii neobișnuite, într-un program video instalat la un muzeu de artistul german Julian Rosefeldt.

23
/02
/16

Nu mai puţin de 600.000 de dolari au strâns un grup de patruzeci de instituţii media din Iran, în scopul asasinării scriitorului Salman Rushdie, autorul cărţii "Versetele satanice". Anunţul instituţiilor media de stat coincide cu aniversarea decretului islamic, emis de ayatollahul Ruhollah Khomeini.