Selectie de filme documentare la Centrul Ceh din Bucuresti
https://www.ziarulmetropolis.ro/selectie-de-filme-documentare-la-centrul-ceh-din-bucuresti/

O selecţie de filme documentare care au făcut parte din ediţia din acest an a festivalului internaţional de film documentar „Jihlava” din Cehia, sub numele „Echoes of Jihlava”, în cadrul programului Documentary Mondays, va fi prezentată de Centrul Ceh din Bucureşti începând de luni până pe 17 decembrie.   Singurul film românesc din selecţie, „Turn […]

Un articol de Andrada Văsii|3 decembrie 2012

O selecţie de filme documentare care au făcut parte din ediţia din acest an a festivalului internaţional de film documentar „Jihlava” din Cehia, sub numele „Echoes of Jihlava”, în cadrul programului Documentary Mondays, va fi prezentată de Centrul Ceh din Bucureşti începând de luni până pe 17 decembrie.

 

Singurul film românesc din selecţie, „Turn off the lights”, va inaugura luni programul, urmat de două filme cehe: „Citizen K.”, pe 10 decembrie, şi” Two Nil”, pe 17 decembrie, informează un comunicat al Centrului Ceh.

„Turn off the lights”, în regia Ivanei Mladenovic, a avut premiera în acest an la Tribeca Film Festival din New York şi a primit premiul „Inima oraşului Sarajevo” pentru cel mai bun documentar. Filmul urmăreşte trei tineri care, după ce au petrecut câţiva ani în spatele gratiilor, redescoperă realităţile vieţii în libertate, marcate de agresiuni şi excese, în comunitatea de romi în care trăiesc.

Proiecţia va avea loc în prezenţa regizoarei Ivana Mladenovic şi a directorului festivalului de film Jihlava, Marek Hovorka.

Cel de-al doilea film al selecţiei – „Citizen K.” – este regizat de Michal Dvorak, care a înregistrat experimentul făcut de grupul artistic Ztohoven. Într-o eră obsedată de identificare, un grup de doisprezece artişti au testat cât de departe se poate merge cu o identitate împrumutată. Ei au comandat carduri de identitate false, făcând schimb de identităţi prin înlocuirea fotografiilor cu unele create pe calculator şi folosindu-se apoi de ele în viaţa de zi cu zi.

Documentarul despre fotbal al lui Pavel Abraham, „Two Nil”, oferă 22 de puncte de vedere diferite asupra spectatorilor. La un meci dintre Sparta şi Slavia, operatorii au folosit 22 de camere pentru a filma spontaneitatea şi varietatea reacţiilor venite din partea vizitatorilor, fanilor, turiştilor, intelectualilor şi gărzilor de securitate pe parcursul întregului joc.

Intrarea la toate proiecţiile este liberă, informează organizatorii.

Festivalul internaţional de film documentar Jihlava are loc în Cehia şi este cel mai mare festival de film documentar din Centrul şi Estul Europei.

Sursa: Agerpres

10
/07
/17

Vara aceasta este una plină de aventuri pentru copii şi adolescenţi. Dacă luni, 3 iulie, ei au “ridicat ancora” goeletei Speranţa şi au pornit în lumea largă urmărind serialul “Toate pânzele sus!” (de luni până joi de la ora 20.00), din 8 iulie, la sfârşit de săptămână, aventura continuă cu “Cireşarii”.

10
/07
/17

"Breaking News", în regia Iuliei Rugină, a primit mențiunea specială a juriului pentru actrița Voica Oltean (aflată la primul rol într-un lung-metraj), la Festivalul de Film de la Karlovy Vary. "Breaking News" va intra în cinematografele din România pe 29 septembrie, distribuit de Transilvania Film.

10
/07
/17

Actrița Julianne Moore va primi pe 16 iulie premiul Francois Truffaut al Festivalului de film Giffoni. Printre cei care au mai fost onorați cu acest premiu se numără: Bud Spencer, Jeremy Irons, Michelangelo Antonioni, Abbas Kiarostami, Alberto Sordi, Ben Kingsley, Edward Norton, Jean Reno, Giancarlo Giannini și Alan Rickman.

09
/07
/17

Cea de-a doua ediție a festivalului de film european de la Buzău, BUZZ CEE, și-a desemnat aseară, 8 iulie, câștigătorii celor patru secțiuni de competiție: lungmetraj, scurtmetraj, scurtmetraj studențesc și documentar.

09
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Deşi este de o artificialitate pe alocuri stridentă şi mizează pe un simbolism (vizual şi narativ) destul de simplificator, ultimul film al lui Andrzej Wajda, „Imaginea de apoi”, are capacitatea să emoţioneze, prin lecţia de demnitate şi solidaritate oferită de povestea pictorului avangardist Wladyslaw Strzeminski.

07
/07
/17

Astăzi (7 iulie), de la ora 18.30, Editura Polirom şi Cărtureşti Verona (str. Arthur Verona, nr. 13-15) vă invită în Grădina secretă la o întâlnire specială cu Nora Iuga şi Angela Baciu, cu prilejul apariţiei recente a volumului mai drăguţ decât dostoievski, cu ilustraţii de Ion Barbu, publicat la Polirom, disponibil şi în ediţie digitală. Actorul George Mihăiţă va citi un fragment din volum.

07
/07
/17

Cinematograful în aer liber - CineParK din Herăstrău va fi redeschis astăzi (7 iulie). Timp de cinci weekenduri, bucureștenii vor avea la dispoziție un program ce va include aproximativ 30 de filme de referință, aparținând tuturor genurilor cinematografice. Accesul publicului este gratuit.

06
/07
/17

Scriitoarele Angela Baciu și Andreea Nanu sunt protagonistele interviului următor, prezentat în exclusivitate de Ziarul Metropolis. Și dacă cel mai recent roman al Andreei Nanu, Scrisoare pentru Ida, a fost lansat de curând la Bookfest, Angela Baciu (dar și Nora Iuga) poate fi ascultată live vineri (7 iulie), de la ora 18:30, la Librăria Carturesti Verona (str. Arthur Verona, nr. 13-15), cu prilejul aparitiei volumului "mai dragut decit dostoievski" - semnat Nora Iuga și Angela Baciu, cu ilustratii de Ion Barbu.

06
/07
/17

Viorel Comănici este un actor cald, bonom, de o seninătate aparte fermecătoare. Mersul său dezvăluie un domn înzestrat cu finețe, blândețe și calmul înțelepciunii vârstei. Când l-am cunoscut pe holurile Teatrului Nottara, la Sala George Constantin și la Sala Horia Lovinescu, am conștientizat că am în față, da, un actor profund și respectuos față de meseria lui, dar și un artist cu trăiri și căutări lăuntrice permanente.

06
/07
/17

"O dată în viață ești obligat să te zbați pentru o șansă la nemurire. Dacă nu o faci, trăiești degeaba" - Sylvester Stallone. Actorul născut în 1946, la New York, împlinește astăzi 71 de ani. Stallone s-a lăsat de facultate ca să devină actor, dar rolurile s-au lăsat așteptate. A obținut câteva roluri în piese de „teatru de avangardă” și a apărut chiar și într-un film semi-erotic. Pentru a se întreține, a lucrat ca ajutor de bucătar, vânzător de pește și ușier la un cinematograf. În anii ’80 a devenise unul din „cel mai bine plătiți actori din istorie”.