Sergiu Celibidache, Wim Wenders şi Emmanuelle Beart
https://www.ziarulmetropolis.ro/sergiu-celibidache-wim-wenders-si-emmanuelle-beart-14-august/

În urmă cu mai bine de două decenii, într-o zi de 14 august (1996), la reşedinţa sa din La Neuville-sur-Essonne, în apropiere de Paris, se stingea din viaţă Sergiu Celibidache, personalitate marcantă şi controversată a secolului trecut, unul din cei mai de seamă dirijori ai lumii.

Un articol de Petre Ivan|14 august 2017

În iulie 1962, pe când avea 50 de ani, apărea în ziarul „Frankfurter Allgemeine” un articol cu titlul „Înțelepții sunt greu de găsit”, în care se vorbea în detaliu despre budism, filosofie orientală de care dirijorul român s-a simţit foarte aproapiat.

În timpul concertelor sale, Celibidache îşi direcţiona atenția spre a crea condițiile optime pentru ceea ce numea el o „experiență transcedentală”.

În acest sens, a fost influențat de aspecte din Zen budism, precum „ichi-go ichi-e” („one time, one meeting”/ „once in a lifetime”), termen japonez care descrie un concept cultural ce se traduce prin „o singură şansă în viaţă”. Muzica era o formă de înţelepciune pe care Maestrul încerca să o împartă cu ceilalţi.

Atunci când Celibidache crea muzică, nu era numai el, ci şi muzicienii care, la rândul lor, trebuiau să se asculte unii pe alţii pentru ca, la final, să se regăsească împreună şi să creeze un sunet care să fie muzică, pentru că „Muzica eşti tu”, după cum spunea marele dirijor.

sergiu celibidache

Tot într-o zi de 14 august:

1893: În Franța este eliberat primul permis de conducere auto din lume

1916: (14/27 august) România a declarat război Austro-Ungariei, intrând în Primul Război Mondial, de partea Antantei.

1980: Conduși de Lech Wałęsa, muncitorii de la Șantierele Navale din Gdańsk au declanșat grevele împotriva guvernului comunist, înființând sindicatul liber Solidaritatea.

1994: Teroristul internațional Ilich Ramírez Sánchez, cunoscut sub numele de Carlos, este arestat în Sudan și extrădat în Franța.

2003: O pană de curent paralizează nord-estul Statelor Unite și părți ale Canadei. Aproximativ 50 de milioane de oameni nu au electricitate.

S-au născut:

1867: John Galsworthy, scriitor britanic, laureat Nobel (d 1933)

1945: Steve Martin, actor american de comedie

Wim Wenders, 69 de ani

Wim Wenders, 69 de ani

1945: Wim Wenders, regizor german

1954: Răzvan Vasilescu, actor român

1963: Emmanuelle Beart, actriță franceză

1966: Halle Berry, model și actriță americană

1983: Mila Kunis, actriță americană

S-au stins din viaţă:

1956: Bertolt Brecht, poet, dramaturg și regizor german (n. 1898)

1984: Vasile Lovinescu, eseist, dramaturg român (n. 1905)

1994: Elias Canetti, scriitor englezo-austriac, laureat Nobel (n. 1905)

1996: Sergiu Celibidache, dirijor și compozitor român stabilit în Franța, membru de onoare (1992) al Academiei Române (n. 1912)

video: Emmanuelle Beart, 52 de ani.

Foto cu Sergiu Celibidache, Wim Wenders şi Emmanuelle Beart – wikipedia, facebook

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).