Serialul „Homeland” şi evenimentele de la Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/serialul-homeland-si-evenimentele-de-la-paris/

Al şaptelea episod din sezonul al cincilea al serialului „Homeland”, care se inspiră cu regularitate din realitate, de la războiul din Afganistan la ascensiunea grupării Statul Islamic, începe cu un mesaj pe fond negru: „În urma evenimentelor de la Paris, vă amintim că ‘Homeland’ conţine elemente care pot tulbura spectatorii. Cele mai sincere condoleanţe tuturor celor afectaţi de atacuri”, scrie la începutul genericului.

Un articol de Petre Ivan|20 noiembrie 2015

Anunțul poate părea anodin pentru împătimiții serialului fiindcă de la începutul serialului Homeland creatorii săi nu s-au preocupat de „elemente care ar putea tulbura”: într-un episod, de exemplu, un tir de dronă tras pentru a ucide un șef al talibanilor face numeroase victime colaterale, iar în altul un copil moare într-un atac împotriva teroriștilor, scrie slate.fr.

Creat inițial ca un corespondent al serialului israelian „Hatufim”, în care îndoiala permanentă și spionajul concurează la realizarea unui film percutant, „Homeland” și-a abandonat pe parcurs latura ficțională.

Scenariul, care prezintă un erou american întors în țară după ani de captivitate și suspectat de un agent al CIA că ar fi agent dublu, a trecut după două sezoane la o intrigă care se inspiră constant din tematici mondiale.

În al treilea sezon tema este un război la distanță cu Iranul, acțiunile din cadrul acestuia ducând în cele din urmă la acordul în domeniul nuclear între republica islamică și țările occidentale.

Al patrulea se concentrează pe războiul dronelor în Afganistan și revenirea talibanilor în țară, în timp ce ultimul sezon se înscrie în contextul sirian și prezintă o societate marcată puternic de dezvăluirile lui Edward Snowden.

David Nevins, patronul canalului Showtime, care difuzează serialul, a spus că va fi abordat și atacul terorist de la Charlie Hebdo.

Criticat de specialişti, dar îndrăgit de Obama

Serialul american este criticat adesea pentru latura sa reductivă și, eventual, o viziune eronată din punct de vedere geopolitic și religios, îndeosebi în privința imaginii asupra Libanului, Pakistanului sau Iranului (pe site-ul de știri Mashreghnews, „Homeland” era considerat în 2013 un program „anti-Iran”).

Și unii artiști au apreciat că serialul este „rasist”. În schimb, președintele american Barack Obama a mărturisit că este fan „Homeland”, deși serialul este adesea critic la adresa politicii externe americane.

Strategia  pentru contracararea grupării Statul Islamic

La începutul sezonului al cincilea, de exemplu, Peter Quinn, agent al CIA interpretat de Rupert Friend, revine după doi ani petrecuți în Siria, în regiunea Raqqa. Aflat în fața superiorilor, el întreabă care este strategia Statelor Unite pentru contracararea grupării Statul Islamic.

Cum generalii rămân muți, el continuă spunând: „Vedeți, aici este problema. Fiindcă ei au o strategie. Acum se adună la Raqqa cu zecile de mii. Ascunși printre civili, înarmați. Știu de ce se află acolo…Au un singur scop: să moară pentru califat și să dea naștere unei lumi fără necredincioși. Aceasta este strategia lor încă din secolul al șaptelea. Prin urmare, credeți cu adevărat că echipele speciale, câteva, vor pune capăt acestui lucru?”, întreabă personajul din serial.

Cinicul agent american propune ca soluție trimiterea a „200.000 de militari americani la sol pentru o perioadă nedeterminată pentru asigurarea securității. Și tot atâția doctori și învățători”.

La refuzul interlocutorilor săi, el menționează o altă variantă: „Apăsarea pe reset și transformarea localității Raqqa în parcare”. Lucru pe care Franța a început să îl facă după atentatele de la Paris, comentează slate.fr.

Foto: Homeland – cinemagia

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.