Shaping Design. Together.
https://www.ziarulmetropolis.ro/shaping-design-together/

Expoziţia Shaping Design. Together. va avea loc în perioada 5-13 iunie 2021, în cadrul Romanian Design Week, la Muzeul Naţional de Artă al României.

Un articol de Petre Ivan|20 aprilie 2021

Aceasta va prezenta traiectoria creativă a cinci dintre cele mai prolifice studiouri de design de produs din România, investigând aportul acestora la creionarea scenei locale de design contemporan, a cărei dezvoltare își propune să o prezinte.

Expoziția investighează evoluția designului contemporan din România, prezentând peste 40 de proiecte lansate în ultimii 9 ani, alături de poveștile designerilor și a studiourilor care le semnează și le-au făcut posibile: Agnes Lukacs, Dare to Rug, Radu Abraham, Dragoș Motica (AȘKIA R&D) și Stardust Architects. 

Astfel, proiectul își propune să ofere publicului larg o radiografie a designului românesc contemporan și să demonstreze importanța acestuia i a industriilor creative în dezvoltarea culturală, socială, urbană și economică, într-o perioadă în care inovația, creativitatea, dar mai ales solidaritatea se dovedesc ingrediente esențiale în creionarea unui viitor sustenabil.

Sub semnul temei de anul acesta a Romanian Design Week, TOGETHER, dar și din convingerea că dezvoltarea scenei creative locale este posbilă doar cu ajutorul multidisciplinarității, a colaborărilor și a parteneriatelor strategice, expoziția Shaping Design. Together. este și primul demers semnat de Cartierul Creativ, Romanian Design Week și Muzeul Național de Artă al României, o colaborare ce va continua și în jurul altor proiecte viitoare:

“Romanian Design Week a ajuns anul acesta la cea de-a noua ediție, iar în toți acești ani, scena locală de design s-a transformat considerabil. Cu toate acestea, ingredientul esențial al acestei evoluții, precum și al dezvoltării industriilor creative locale, în sensul mai larg al termenului, a fost, cel mai probabil, coeziunea operatorilor creativ-culturali. Această expoziție își propune să surprindă și să sărbătorească acestă solidaritate și coeziune, atât prin alăturarea unora dintre cele mai importante nume din designul de produs contemporan, dar și prin demararea unui parteneriat strategic între Cartierul Creativ și una dintre cele mai importante instituții culturale din București, cât și din România – Muzeul Național de Artă al României – un parteneriat ce sperăm să devină un adevărat model de bune practici pentru dialogul dintre scena creativ-culturală independentă și marile instituții culturale.

Cartierul Creativ este un proiect care își propune să valorifice dialogul și colaborarea și să potențeze astfel industriile creative locale, cu obiectivul de a contribui la creșterea calității vieții și de a schimba narațiunea orașului, într-o perioadă în care avem nevoie mai mult decât oricând de accente de optimism”, a decalarat Andrei Borțun – CEO The Institute, organizația care a inițiat atât Romanian Design Week, cât și Cartierul Creativ. 

“Muzeul este viu, aflat într-o continuă transformare. Muzeul nu este doar o instituție de depozitare și conservare a unor obiecte, ci un spațiu de expunere a conceptelor societății, aflându-se în slujba acesteia.

MNAR urmărește să exprime public această funcție a sa, de a lua parte la viața societății, de a sprijini demersuri creative, de a promova cultura și creația românească.

Organizarea ediției de anul acesta a Romanian Design Week este foarte importantă, mai ales în contextul pandemiei pe care o trăim: suntem împreună pentru cultură și sprijinim inițiative creative și design-ul românesc, sub semnul identității naționale”, menționează Cristina Verona Tobi, manager interimar al MNAR.

Expoziția Shaping Design. Together este curatoriată de echipa Romanian Design Week (Maria Neneciu), conceptul arhitectural al expoziției este semnat de către Arh.Eliza Yokina (Senior Partner CUMULUS), iar conceptul grafic este coordonat de către Radu Manelici și Sebastian Pren.

Proiectul este semnat de Cartierul Creativ, co-produs și găzduit de Muzeul Național de Artă al României.

Expoziție prezentată de UniCredit Bank.

Aceasta va inclusă în programul Romanian Design Week (RDW) 2021, care va avea loc în perioada 4-13 iunie, în mai multe spații din București.

Despre programul RDW puteți afla mai multe și aici.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

*Proiectele nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.