Shaping Design. Together.
https://www.ziarulmetropolis.ro/shaping-design-together/

Expoziţia Shaping Design. Together. va avea loc în perioada 5-13 iunie 2021, în cadrul Romanian Design Week, la Muzeul Naţional de Artă al României.

Un articol de Petre Ivan|20 aprilie 2021

Aceasta va prezenta traiectoria creativă a cinci dintre cele mai prolifice studiouri de design de produs din România, investigând aportul acestora la creionarea scenei locale de design contemporan, a cărei dezvoltare își propune să o prezinte.

Expoziția investighează evoluția designului contemporan din România, prezentând peste 40 de proiecte lansate în ultimii 9 ani, alături de poveștile designerilor și a studiourilor care le semnează și le-au făcut posibile: Agnes Lukacs, Dare to Rug, Radu Abraham, Dragoș Motica (AȘKIA R&D) și Stardust Architects. 

Astfel, proiectul își propune să ofere publicului larg o radiografie a designului românesc contemporan și să demonstreze importanța acestuia i a industriilor creative în dezvoltarea culturală, socială, urbană și economică, într-o perioadă în care inovația, creativitatea, dar mai ales solidaritatea se dovedesc ingrediente esențiale în creionarea unui viitor sustenabil.

Sub semnul temei de anul acesta a Romanian Design Week, TOGETHER, dar și din convingerea că dezvoltarea scenei creative locale este posbilă doar cu ajutorul multidisciplinarității, a colaborărilor și a parteneriatelor strategice, expoziția Shaping Design. Together. este și primul demers semnat de Cartierul Creativ, Romanian Design Week și Muzeul Național de Artă al României, o colaborare ce va continua și în jurul altor proiecte viitoare:

“Romanian Design Week a ajuns anul acesta la cea de-a noua ediție, iar în toți acești ani, scena locală de design s-a transformat considerabil. Cu toate acestea, ingredientul esențial al acestei evoluții, precum și al dezvoltării industriilor creative locale, în sensul mai larg al termenului, a fost, cel mai probabil, coeziunea operatorilor creativ-culturali. Această expoziție își propune să surprindă și să sărbătorească acestă solidaritate și coeziune, atât prin alăturarea unora dintre cele mai importante nume din designul de produs contemporan, dar și prin demararea unui parteneriat strategic între Cartierul Creativ și una dintre cele mai importante instituții culturale din București, cât și din România – Muzeul Național de Artă al României – un parteneriat ce sperăm să devină un adevărat model de bune practici pentru dialogul dintre scena creativ-culturală independentă și marile instituții culturale.

Cartierul Creativ este un proiect care își propune să valorifice dialogul și colaborarea și să potențeze astfel industriile creative locale, cu obiectivul de a contribui la creșterea calității vieții și de a schimba narațiunea orașului, într-o perioadă în care avem nevoie mai mult decât oricând de accente de optimism”, a decalarat Andrei Borțun – CEO The Institute, organizația care a inițiat atât Romanian Design Week, cât și Cartierul Creativ. 

“Muzeul este viu, aflat într-o continuă transformare. Muzeul nu este doar o instituție de depozitare și conservare a unor obiecte, ci un spațiu de expunere a conceptelor societății, aflându-se în slujba acesteia.

MNAR urmărește să exprime public această funcție a sa, de a lua parte la viața societății, de a sprijini demersuri creative, de a promova cultura și creația românească.

Organizarea ediției de anul acesta a Romanian Design Week este foarte importantă, mai ales în contextul pandemiei pe care o trăim: suntem împreună pentru cultură și sprijinim inițiative creative și design-ul românesc, sub semnul identității naționale”, menționează Cristina Verona Tobi, manager interimar al MNAR.

Expoziția Shaping Design. Together este curatoriată de echipa Romanian Design Week (Maria Neneciu), conceptul arhitectural al expoziției este semnat de către Arh.Eliza Yokina (Senior Partner CUMULUS), iar conceptul grafic este coordonat de către Radu Manelici și Sebastian Pren.

Proiectul este semnat de Cartierul Creativ, co-produs și găzduit de Muzeul Național de Artă al României.

Expoziție prezentată de UniCredit Bank.

Aceasta va inclusă în programul Romanian Design Week (RDW) 2021, care va avea loc în perioada 4-13 iunie, în mai multe spații din București.

Despre programul RDW puteți afla mai multe și aici.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

*Proiectele nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

03
/07
/22

Ceea ce am văzut la Art Safari, la ediția din acest an, cea cu numărul 9, nu poate fi uitat niciodată. Îți rămân întipărite în minte nu doar arta expusă, extraordinar reprezentată prin lucrările lui Theodor Aman, ale inegalabililor Pablo Picasso și Salvador Dali, Marcel Iancu, dar și parfumul de ulei și acuarelă, întinse cu măiestrie pe pânza veche, ce păstrează patina timpului.

17
/06
/22

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

14
/06
/22

Începând cu acest an, MiniCloud, ediția pentru copii și adolescenți a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, aflat la cea de a XV a ediție, capătă amploare și își deschide porțile zilnic pentru zeci de copii, în perioada 13 – 19 iunie 2022, în București, pe Calea Griviței.

09
/06
/22

Muzeul Abandonului a pornit în toamna anului trecut un amplu proiect de reunire, într-o arhivă digitală, a unor arhive personale și instituționale, deocamdată disparate, toate legate de instituționalizarea și dezinstituționalizarea copiilor din România comunistă și post-comunistă.

09
/06
/22

Artistele Andreea Novac, Irina Marinescu și Alina Ușurelu, împreună cu psiholoaga Mihaela Vechiu, socioloaga Fidelie Kalambayi și medicul Roxana Negureanu prezintă (burn)OUT - Prelegeri și incursiuni performative, la AREAL spațiu pentru dezvoltare coregrafică.