Sharon Fridman invitat special la Bucharest International Dance Film Festival 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/sharon-fridman-invitat-special-la-bucharest-international-dance-film-festival-2017/

Celebrul coregraf israelian, stabilit în Spania, Sharon Fridman este invitatul special la cea de-a III-a ediţie Bucharest International Dance Film Festival (7-10 septembrie 2017). Prezent pentru prima oară în România, Fridman va aduce pe scena singurului festival de film de dans experimental din România, spectacolul care l-a consacrat – „Cădere liberă”/„Free Fall”/„Caida Libre”.

Un articol de Petre Ivan|4 august 2017

Evenimentul va avea loc în închiderea BIDFF 2017, pe 10 septembrie, ora 19:30, la Centrul Național al DansuluiBucurești, Sala „Stere Popescu”.

„Caida Libre” explorează o caracteristică esențială a firii umane: supraviețuirea. Sharon Fridman caută să exploreze felul în care grupurile se formează pentru a crea suport, o rețea fizică și emoțională, care ne permite să ne lăsăm purtați într-o cădere în gol și apoi să ne ridicăm. Această intenție apare ca un rezultat al nevoii de a găsi un spațiu dedicat libertății fiecărui individ dintr-un grup.

„Caida Libre”, despre care presa de specialitate a declarat că este un spectacol inteligent de coregrafie, în care Fridman jonglează cu dilatarea timpului și aduce pe scenă, într-un mod convingător, dinamica unui grup, a fost desemnat „Cel mai bun spectacol de dans” în cadrul Feria Internacional de Teatro y Danza Huesca (2014) și a fost marele câștigător al galei Premios MAX Madrid (2015)

Sharon Fridman

„Mișcându-se într-un corp comun și fiind motivați de dorința de a se atașa unul de celălalt, dansatorii lui Sharon par să caute să fuzioneze corporal. „Caida Libre” te va ține cu sufletul la gură”, concluzionează criticii.

Sharon Fridman și-a început cariera de dansator în anul 1999, când s-a alăturat prestigioasei companii „IdoTadmor”, fondată în Tel Aviv. Cariera de performer a lui Fridman este îmbogățită de experiența acumulată colaborând cu „Kibbutz Contemporary Dance Company”, „Vertigo Dance Company”și participând la numeroase proiecte pentru efervescentul Centru „Suzanne Dellal”, unul dintre cele mai apreciate centre de dans contemporan din lume.

Metodalui Sharon Fridman se bazează pe câteva elemente cheie: necesitate, spontaneitate naturală, verticalitate, cădere, impulsși contact. Ultimele sale creații au generat, într-un mod natural, o sistematizare a limbajuluisău de mișcare.

„Nu știu altceva, nu am făcut niciodată altceva. Eu înțeleg lumea prin dans”, declară celebrul coregraf.

Și tot în cadrul Bucharest International Dance Film Festival, Sharon Fridman va prezenta performance-ul „Hasta Donde”, un spectacol despre care cotidianul spaniol „El Pais” a titrat: „O bijuterie plină de intensitate și nuanțe, o lipsă de dragoste față de duetul haotic”. Evenimentul va avea loc pe 9  septembrie, în aer liber, detaliile urmând a fi anunțate în curând.

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance, finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB – în cadrul Programului cultural „București Oraș participativ”, co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român.

Parteneri: Cinema „Elvira Popesco” (Institutul Francez din România), Centrul Național al Dansului București, Muzeul Național de Artă Contemporană, Ambasada Israelului, Ambasada Spaniei la București, POINTși Gallery.

Oerol 2014 – Compana Sharon Fridman – © Saris & den Engelsman

Foto: International Dance Film Festival 2017 – www.bidff.ro, Saris & den Engelsman

07
/04
/22

În perioada 13 – 16 aprilie 2022, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” desfășoară în premieră Turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor”, sub coordonarea dirijorilor Anna Ungureanu și Cezar Verlan. Proiectul se va desfășura în orașele Arad: 13 aprilie, la Filarmonca din Arad, Timișoara: 14 aprilie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Alba Iulia: 15 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor; Cluj–Napoca: 16 aprilie la Teatrul Maghiar de Stat.

28
/03
/22

Marţi, 5 aprilie, la ora 19:00, la Palatul Suţu, compozitorul și muzicologul Dan Dediu va deschide seria de concerte-conferinţă intitulată „Muzică pe pâine – despre frumuseţea muzicii clasice”, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti şi Fundaţia ACCUMM.

17
/03
/22

Miercuri, 23 martie 2022,  de la ora 19.00, Corul Filarmonicii „George Enescu”, condus de Iosif Ion Prunner, va susține un program dedicat apropiatei sărbători pascale: Missa In illo tempore de Claudio Monteverdi și câteva lucrări de Gavriil Musicescu: Imnele Sfintei Liturghii, Concertul coral nr. 1, op. 15 și Concertul coral nr. 2, op. 30. Concertul este realizat în parteneriat cu Trinitas TV.

15
/03
/22

Considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii, un creator romantic influențat puternic de stilul clasic, Johannes Brahms a fost așezat de celebrul dirijor și pianist Hans von Bülow pe un piedestal, alături de ceilalți doi mari „B” ai muzicii germane: Bach – Beethoven – Brahms.