ShortsUP, ediția de primăvară, aduce New York-ul la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/shortsup-editia-de-primavara-aduce-new-york-ul-la-bucuresti/

Pe 26 şi 27 aprilie, ediţia de primăvară ShortsUP evocă spiritul oraşul New York, despre care se spun milioane de poveşti.

Un articol de Ziarul Metropolis|13 aprilie 2014

Eleganța Manhattan-ului, agitația din Brooklyn, hip hop-ul din Bronx, spectacolele fabuloase de pe Broadway: citim despre ele, le vedem în filme, le trecem pe lista de vacanțe. Evenimentul ShortsUP via New York are loc la CinemaPRO din capitală și prezintă o selecție de scurtmetraje premiate ce aduc la viață pulsul metropolei cosmopolite.

Filmele din program sunt producții americane recente, dar și pelicule europene care evocă New York-ul. Documentare ce-și extrag inspirația din trecutul și prezentul orașului, ficțiuni care pun la încercare imaginația sau romance-uri cu happy-end. Ghidați de scurtmetraje, spectatorii vor călători prin cartierele agitate ale New York-ului contemporan, acolo unde fiecare colț ascunde un posibil personaj și orice întâlnire banală poate fi pretext pentru aventură.

Când abandonezi un televizor vechi pe stradă, toate amintirile adunate de ecranul prăfuit se vor revolta. În Pixeli (Franța, 2011), viața din Big Apple e invadată de nori colorați care riscă să transforme orașul într-un uriaș joc video. Bijuteria animată a francezului Patrick Jean a luat premiul cel mare la Annecy Animated Film Festival.

Tot din programul ShortsUP via New York face parte și docudrama Aaron Burr (r. Dana O’Keefe, SUA, 2012), o reinterpretare a duelului istoric dintre celebrii politicieni americani Alexander Hamilton si Aaron Burr. Filmul combină ficțiunea cu documentarul și a impresionat publicurile numeroaselor festivaluri americane printr-o coloană sonoră impecabilă și prin narațiunea vizuală inovatoare. A fost inclus în programul San Francisco Film Festival, Philadelphia Film Festival, SXSW (South by Southwest) și HotDocs, cel mai prestigios festival din SUA dedicat filmului documentar.

ShortsUP via New York va fi găzduit la CinemaPRO, sâmbătă, 26 aprilie și duminică, 27 aprilie, începând de la ora 21:00. În ambele zile va rula același program de filme, deci cinefilii bucureșteni pot alege una dintre serile de weekend pentru a vedea programul de filme, conceput de Alexandra Safriuc, Selecționerul de Film al proiectului. Pentru unul din spectatorii ShortsUP, călătoria se va prelungi și dincolo de ecranul cinema-ului, printr-un bilet de avion cu destinația New York ce va fi oferit ca premiu de Austrian Airlines, prin tragere la sorți.

Biletele pentru ShortsUP Via New York costă 25 de lei pe seară și pot fi achiziționate în avans din rețeaua MyTicket sau Eventim, sau direct de pe website-ul www.shortsup.ro. Plata se poate face online, iar printarea biletului acasă. Biletele pot fi achiziționate și direct la CinemaPRO, în limita locurilor disponibile, pe 26 și 27 aprilie.

Foto: docudrama Aaron Burr

03
/07
/17

Unul dintre cele mai îndrăznețe seriale ale anului, „Will”, o dramă neconvențională care urmărește povestea celei mai faimoase personalități din lume, William Shakespeare, va avea premiera în România, pe 13 iulie, de la ora 22.00, la postul de televiziune TNT.

01
/07
/17

În cadrul Festivalului Internațional de Film BUZZ CEE, desfășurat la Buzău, în perioada 4 - 9 iulie 2017, publicul va avea posibilitatea de a viziona integrala Nae Caranfil, în prezența îndrăgitului regizor. Doritorii vor putea urmări pe marele ecran filmele regizate de acesta în perioada 1993 - 2016, în ordine cronologică.

30
/06
/17

„Tu ai pus degetul pe rană şi, în plin comunism, ai îndrăznit să arăţi că orice formă de cenzură e dezgustătoare” – fragment dintr-o scrisoare deschisă pentru Lucian Pintilie pe care Andrei Şerban a citit-o la lansarea noii ediţii a volumului „Bricabrac” (Editura Nemira).

29
/06
/17

Unul din cele mai aşteptate documentare româneşti ale anului, „Planeta Petrila”, regizat de Andrei Dăscălescu, va putea fi văzut în premieră la Timişoara în deschiderea celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie.

28
/06
/17

Vineri, 30 iunie 2017, se lansează în cinematografele din România filmul de acțiune „Baby Driver” - un thriller exploziv, cu trei câștigători de Oscar în distribuție: Kevin Spacey, Jamie Foxx şi Paul Williams. Avându-l drept protagonist pe Ansel Elgort, producția Sony Pictures realizată de Edgar Wright ridică adrenalina la maximum prin curse palpitante de mașini, o poveste atipică de dragoste și o coloană sonoră atemporală.

28
/06
/17

„(...) e suficient să urci o stradă pentru ca, întorcînd capul, să ţi se deschidă o privelişte ce-ţi taie respiraţia... E ca într-o gravură de Escher, unde te aştepţi să vezi oameni mergînd cu capul în jos pe străduţa de dedesubt. (...)” – Alex Leo Șerban. Îndrăgitul criticul de film ar fi împlinit, astăzi, 58 de ani. În amintirea lui Leo publicăm (via liternet.ro) una dintre nenumăratele și savuroasele sale impresii de călătorii (scrisori)

26
/06
/17

„Toţi avem păcate, unele mai mari, altele mai mici. De la minciună şi mândrie, până la invidie, egoism şi ură, de la lene şi gelozie, până la ignoranţă, poftă şi necunoaştere. Toate sunt păcate care, într-un fel sau în altul, sunt pedepsite (...) iar scopul final al acestei judecăţi supreme este reinstaurarea echilibrului între toate” – Dorel Vișan. Actorul născut la Tăușeni, județul Cluj, pe 25 iunie 1937, a împlinit 80 de ani!

26
/06
/17

De numele cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor” scrisă de către arhitectul Dan Manea se leagă mai multe premiere. Ultima noutate absolută pentru piaţa cărţii din România este faptul că o carte despre oamenii, istoria şi arhitectura unui oraş a inspirat un film!

23
/06
/17

A apărut în cinematografele din România ,,Povestea iubirii”, un film în care iubirea și scrisul salvează vieți, un bătrân evreu încă le poartă pică nemților, iar un băiețel se crede Mesia.

23
/06
/17

Ron Howard a fost confirmat ca regizor al spin-off-ului "Star Wars" dedicat personajului Han Solo. Regizorul laureat al premiului Oscar îi înlocuiește la timona filmului pe Phil Lord și Christopher Miller, la care Disney a renunțat în această săptămână, deși au fost implicați în producție timp de șase luni.