ShortsUP, New York – Bucureşti şi noile voci ale cinemaului american independent
https://www.ziarulmetropolis.ro/shortsup-new-york-bucuresti-si-noile-voci-ale-cinemaului-american-independent/

Pe 26 şi 27 aprilie, ediţia de primăvară ShortsUP propune o călătorie cinematografică în inima oraşului supranumit ”centrul universului”.

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2014

ShortsUP via New York are loc în pe 26 si 27 aprilie la CinemaPRO din capitală. Colecția de filme scurte cu aer metropolitan rulează în două seri consecutive, deci spectatorii pot alege una din zilele de weekend pentru a intra în atmosfera newyorkeză.

Programul de filme va fi complet și de un performance muzical live, inspirat de ritmurile hip-hop și r&b ale underground-ului american.

O zi proastă (r. Larry Cohen, SUA, 2012), unul dintre cele mai puternice scurtmetraje din program, e un amestec de comedie și dramă, despre înțelesul coincidențelor în situații limită.

Când îți uiți geanta în metroul aglomerat din New York, într-un moment de criză, ai o singură posibilitate: să respiri adânc și să aștepți ca o întâlnire accidentală să-ți arate drumul înapoi spre casă.

Documentarul Holocaustul din New York Times (r. Emily Harrold, SUA, 2012), premiat la Tribeca Film Festival, pornește de la o întrebare incomodă: de ce un eveniment istoric marcant nu a ajuns niciodată pe prima pagină a celui mai influent ziar american?

Filmul tinerei regizoare vizionare Emily Harrold, inspirat de romanul premiat Buried by the Times de Laurel Lef, pune sub semnul critic tot ce știm despre presa americană.

ShortsUP

Imagine din filmul „The Worst“

Muzica și poezia vizuală se reunesc în scurtmetrajul În fața ta (Erik Shirai, SUA, 2010), un film experimental care explorează trei destine diferite din New York: o emigrantă din Bolivia, o cântăreață de hip-hop și o jurnalistă pasionată de dans.

Evenimentul ShortsUP via New York este conceput ca o incursiune interactivă în viața culturală și socială a New Yorkului, văzut ca punct de influență pentru numeroase trenduri care au influențat întreaga lume artistică, muzicală sau politică.

Scurtmetrajele din program vor fi intercalate cu scurte narațiuni grafice digitale, realizate cu sprijinul  Chenar.ro, primul proiect românesc de jurnalism vizual.

Biletele pentru ShortsUP Via New York costă 25 de lei pe seară și pot fi achiziționate în avans din rețeaua MyTicket sau Eventim, sau direct de pe www.shortsup.ro.

Foto cu ShortsUP – shortsup.ro

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.