Sibiul, personaj principal pe Astra Film Online
https://www.ziarulmetropolis.ro/sibiul-personaj-principal-pe-astra-film-online/

Astra Film Online vă invită duminică, 3 mai, de la ora 18:00, să descoperiţi istoria bogată, de nouă secole, a oraşului Sibiu, inima Transilvaniei, prin două filme remarcabile: Sibiu-Hermannstadt şi Sibiu 825, semnate de Dumitru Budrala.

Un articol de Petre Ivan|2 mai 2020

Sibiul se remarcă ca personaj principal de acum mai bine de două decenii în filmul „Sibiu-Hermannstadt”, realizat în 1997. Pe parcursul a 45 de minute, aflăm despre splendoarea și decăderea cetății, adesea comparată cu Viena și privită ca cel mai puternic bastion al Creștinătății. Povestea de culise a realizării filmului a fost o aventură în sine. S-au filmat mii de imagini, inclusiv aeriene, cu echipamentul (insuficient) pe care îl avea atunci la dispoziție Studioul Astra Film. Au fost antrenate în acest proiect personalități ale vieții culturale și religioase, arhitecți și istorici, regretatul compozitor și dirijor Marian Didu și-a oferit cu generozitate una dintre simfonii pentru coloana sonoră, iar lectura aparține actorului Ion Caramitru, pe atunci ministru al culturii. Regia este semnată de Dumitru Budrala și de Paul Barbăneagră, proaspăt revenit din exilul de la Paris pentru acest proiect. Filmul a coincis cu lansarea campaniei pentru restaurarea Sibiului, proiect ce avea să culmineze cu anul 2007, anul Capitalei Culturale Europene, și se poate spune că a contribuit din plin la pledarea cauzei orașului în cancelariile europene și în cercurile politice și economice internaționale.

După exact 20 de ani, orașul avea să aniverseze 825 de ani de atestare documentară. Filmul „Sibiu 825”, realizat în 2017, face o emoționantă cronică a orașului, de la începuturile sale până astăzi. Povestea înaintează prin secole, oprindu-se asupra unor momente de mare cumpănă, care au pus la încercare însăși existența orașului, alternate cu perioade de înflorire, când Sibiul, din ce în ce mai puternic și mai prosper, își câștigă o poziție dominantă în regiune, devenind, în diferite perioade ale istoriei sale, centrul comercial, religios, militar, administrativ și cultural al Transilvaniei.

Așadar duminică 3 mai începând cu ora 18:00 vă invităm să privim un oraș extraordinar peste timp și peste timpuri.

Filmele pot fi vizonate pe https://www.astrafilm.ro/online/ și pe Facebook Astra Film Festival.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.