Silviu Purcarete aduce „D’ale carnavalului” la Cluj-Napoca
https://www.ziarulmetropolis.ro/silviu-purcarete-aduce-dale-carnavalului-la-cluj-napoca/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă miercuri, 16 octombrie, ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, spectacolul „D’ale carnavalului” în regia lui Silviu Purcărete.

Un articol de Andrada Văsii|14 octombrie 2013

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă miercuri, 16 octombrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, spectacolul „D’ale carnavalului” în regia lui Silviu Purcarete.

Teatrul Naţional din Sibiu este invitat special al celei de-a V-a ediţii a Festivalului „Comedy Cluj”, ce are loc în perioada 11 – 20 octombrie. „Comedy Cluj” este cel mai mare festival tematic dedicat filmului de comedie din Europa, după cum au declarat organizatorii proiectului produs de Fundaţia Europeană pentru Cultură Urbană.

Evenimentul de la Cluj-Napoca a adus în cei patru ani de activitate peste 450 de filme de comedie. Mai mult decât atât, organizatorii au invitat în fiecare an regizori, actori, directori de festival, producători, distribuitori, critici, dar şi spectacole de teatru care au oferit un plus de valoare proiecţiilor din sălile de cinema.

Spectacol complex marca Silviu Purcarete

Premiat la Gala FestCO din 2012 la categoriile cel mai bun spectacol, cea mai bună regie şi cel mai bun actor în rol secundar, spectacolul „D’ale carnavalului” în regia lui Silviu Purcarete este o montare fidelă a textului scris de Ion Luca Caragiale şi aduce pe scenă lumea carnavalului şi a bâlciului, într-un vârtej de situaţii comice construite în jurul unor complicaţii amoroase.

Scenele sunt viu construite, cu o forţă din imaginarul popular, în care muzica originală compusă de Vasile Şirli devine un element decisiv în articularea mesajului.

Citiţi şi: D’ale carnavalului, în regia lui Silviu Purcărete, la Festivalul Internaţional Comedy Cluj

Tensiunea şi misterul fiecărei replici sunt amplificate prin jocul de lumini creat de regizor şi de scenograful Dragoş Buhagiar, cel care semnează costumele şi decorul acestui spectacol.

Ca un factor inedit, muzica din spectacol este interpretată live de actorii teatrului reuniţi de această dată într-un ansamblu muzical: Ema Veţean (sax alto), Veronica Arizancu (sax alto), Oana Bârză (acordeon), Emöke Boldizsar (flaut), Eva Ungvari (flaut), Vlad Robaş (vioară), Claudiu Fălămaş (trompetă) şi Liviu Vlad (tobe). Universul fascinant creat pe scenă, susţinut de comicul de situaţie al piesei, este construit prin jocul actorilor Nicu Mihoc, Constantin Chiriac, Adrian Matioc, Marius Turdeanu, Liviu Pancu, Cristian Stanca, Cristina Ragos, Raluca Iani, Serenela Mureşan, Ofelia Popii, Pali Vecsei, precum şi Mihai Coman, Florin Coşuleţ, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Edi Pătraşcu, Viorel Raţă, Cristina Stoleriu.

Silviu Purcarete D'ale Carnavalului

Ofelia Popii şi Nicu Mihoc, în spectacolul D’ale Carnavalului, în regia lui Silviu Purcarete

Spectacolul „D’ale carnavalului” în regia lui Silviu Purcărete, a mai avut reprezentaţii în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (4 iunie 2011), în cadrul Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti (3 noiembrie 2011) şi în cadrul Festivalului Primăverii de la Budapesta (23, 24 martie 2012). Producţia Teatrului Naţional din Sibiu a fost nominalizată, de asemenea, la Gala Premiilor UNITER 2012, la categoria cea mai bună regie.

Silviu Purcarete a montat spectacole pe cele mai importante scene din ţară, dar şi din străinătate, fiind invitat în selecţia oficială a festivalurilor de la Avignon şi Edinburgh. Contribuţia excepţională la spaţiul cultural european a artistului român este recunoscută prin acordarea titlului de Chevalier des Arts et des Lettres în Franţa şi prin decorarea cu Ordinul Steaua României în grad de comandor.

Info: 

Accesul publicului la reprezentaţia din Cluj-Napoca se face pe baza biletelor puse în vânzare prin biletmaster.ro. Preţul unui bilet variază între 35 şi 40 de lei, în funcţie de locul în sală.

Foto credit: Mihaela Marin, spectacolul lui Silviu Purcarete

06
/11
/15

"Mistuiţi", debutul literar al celebrului regizor de film David Cronenberg, a apărut, în această săptămână, în colecţia "Biblioteca Polirom", în traducerea din limba engleză a Iuliei Gorzo, fiind disponibil şi în ediţie digitală. Romanul va fi lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, pe 20 noiembrie, de la ora 17.00, la standul editurii Polirom.

06
/11
/15

Tabloul "Paulette Jourdain", unul dintre ultimele tablouri realizate de pictorul modernist italian Amedeo Modigliani, a fost vândut cu 43 de milioane de dolari la o licitaţie intitulată "The Collection of A. Alfred Taubman: Masterworks", organizată de casa Sotheby's, la New York.F

05
/11
/15

INTERVIU Dragoş Buhagiar e unul dintre cei mai prolifici și mai premiați scenografi români. De-a lungul carierei, a câștigat nu mai puțin de cinci premii UNITER. Spune că, atunci când lucrează, nu se gândește la succesul de după, ci la descoperire și la redarea unei povești. Îi invită pe spectatori să descopere alături de el, adică să nu se plaseze într-o atitudine burgheză, confortabilă...

05
/11
/15

Ediţia a zecea a Festivalului de Muzică Veche propune publicului său, între 9 și 13 noiembrie, o serie de recitaluri solo ce vor pune în lumină famiile celor mai frecvent utilizate instrumente cu coarde ale muzicii baroce. Instrumentele protagoniste vor fi: harpe istorice, fidel, vioară barocă, viola d’amore, viola da gamba, clavecin, spinetă, clavicord, lăută, teorbă, chitară barocă. Recitalurile vor fi însoţite de explicaţii referitoare la construcția și întreținerea acestor instrumente, oferite cu plăcere publicului de către artişti.

05
/11
/15

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 9-15 noiembrie 2015 ediţia a noua a galei bucureştene a filmelor maghiare, Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul oferă o sinteză asupra producţiei de filme maghiare din ultimul an, prezentând varietatea şi spiritualitatea cinematografiei maghiare contemporane.

05
/11
/15

Un desen animat al lui Walt Disney, pierdut în anii 1920, a fost găsit în arhivele Institutului Filmului Britanic (British Film Institute, BFI). Pelicula, restaurată cu ajutorul studiourilor de animație Disney, va fi difuzată în premieră mondială în 12 decembrie la Londra.

05
/11
/15

Ediţia Jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, marcând 20 de ani de excepţionale succese, s-a desfăşurat într-un climat entuziasmant şi la cel mai ridicat nivel artistic. Aceste manifestări sunt considerate printre cele mai importante din lume, aşa cum scria recent şi marele cotidian italian Corriere della Sera în articolul intitulat Constantin Brâncuşi, George Enescu, Mariana Nicolesco: Cultul unei ţări pentru gloriile sale.

05
/11
/15

Într-o zi de 5 noiembrie se năştea Joe Dassin, unul dintre cei mai populari cântăreţi francezi ai anilor ‘60-’70 şi, totodată, unul dintre cei mai admiraţi şi la nivel mondial, autorul unor melodii precum “Et si tu n'existais pas", “À toi”, “Aux Champs-Elysées sau “L'Été Indien”

04
/11
/15

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ImPuls (Festivalul Internațional al Teatrului de Animație “Spectacole de colecție”), va debuta sâmbătă, 7 noiembrie, la ora 10.00, cu un spectacol eveniment, pentru toate vârstele, Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, o producție a Teatrului Merlin din Timișoara.

04
/11
/15

Paganini n-a cântat în România niciodată. Dar a fost faimos și aici, încă din timpul vieții; ziarele scriau despre el pe la 1836. Mai recent, magia muzicii sale a fost surprinsă de regizorul Mick Davis, la Teatrul Metropolis. Producția, care îl are pe Tudor Aaron Istodor în rolul principal, se joacă pe 8, 9 și 10 noiembrie.

04
/11
/15

Spectacolul After Hours de Radu Iacoban va avea premiera în zilele de vineri 6 și sâmbătă 7 noiembrie, ora 20.00, la Sala Mică a Teatrului Național “I.L. Caragiale”, în cadrul celei de-a doua stagiuni a Programului 9G la TNB.

04
/11
/15

Vernisajul Expoziției „Lada cu zestre. Nunta – cultură și tradiție din Nordul Rusiei”, organizat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeul Etnografic din Sankt-Petersburg, va avea loc la București, str. Şos. Kiseleff, nr.28-30, sector 1, pe 5 noiembrie, la 12.00, Sala Gheorghe Focsa. Expoziţia va fi deschisă publicului pana la 29 noiembrie. Aceasta […]

04
/11
/15

Scriitorul Mathias Enard a primit premiul Goncourt pe 2015, pentru romanul său "Boussole", apărut la editura Actes Sud. Romanul relatează povestea unei insomnii trăite de un tânăr muzicolog vienez, bântuit de amintirile sale din Orient.

03
/11
/15

Între 30 octombrie și 12 noiembrie dramAcum tratează indiferența în orașele Timișoara, Oradea, Târgu Mureș, Baia Mare, Bistrița, Suceava, Craiova, RâmnicuVâlcea, printr-un spectacol de teatru documentar.