Mathias Enard, câştigătorul Goncourt 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/mathias-enard-castigatorul-goncourt-2015/

Scriitorul Mathias Enard a primit premiul Goncourt pe 2015, pentru romanul său „Boussole”, apărut la editura Actes Sud. Romanul relatează povestea unei insomnii trăite de un tânăr muzicolog vienez, bântuit de amintirile sale din Orient.

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2015

Romanul „Boussole” a fost ales câştigător de membrii Academiei Goncourt încă din primul tur de scrutin, cu şase voturi, contra două voturi primite de Tobie Nathan, autorul volumului „Ce pays qui te ressemble” şi un vot primit de Hédi Kaddour, autorul romanului „Les Prépondérants”.

Celălalt finalist al premiului Goncourt din acest an a fost scriitoarea Nathalie Azoulai, cu volumul „Titus n’aimait pas Bérénice”.

Mathias Énard

Mathias Énard, născut pe 11 ianuarie 1972, este un scriitor şi traducător francez, care, după ce a studiat araba şi persana la Institut National des Langues et Civilisations Orientales (INALCO) din Paris, s-a stabilit, în anul 2000, la Barcelona.

A colaborat cu mai multe reviste culturale şi a tradus două volume de amploare, unul din arabă şi altul din persană. A participat, de asemenea, la înfiinţarea comitetului de redacţie al revistei Inculte à Paris. Începând din 2010, predă limba arabă la Universitatea autonomă Barcelona 2.

Pasionat de artă contemporană, Mathias Enard a înfiinţat în 2011 imprimeria de gravuri „Scrawitch”, şi galeria omonimă, la Paris, alături de litograful Thomas Marin şi filosoful Julien Bézille.

Anul trecut, premiul Goncourt a revenit scriitoarei Lydie Salvayre, pentru volumul „Pas pleurer”, lansat la editura Seuil.

Tot marţi, premiul Renaudot – care este atribuit în aceeaşi zi cu premiul Goncourt – a revenit scriitoarei Delphine de Vigan, pentru volumul „D’après une histoire vraie”.

Astăzi va fi atribuit premiul Fémina pe 2015, iar premiul Médicis pe 2015 va fi anunţat joi.

Sezonul marilor trofee literare din Franţa se va încheia cu decernarea premiului Interallié, pe 12 noiembrie.

Foto: Mathias Enard, câştigătorul Goncourt 2015 – facebook

01
/07
/20

O incursiune în lumea lui Ingmar Bergman, creionată de scriitoarea norvegiană Linn Ullmann, fiica regizorului, în romanul „Neliniște”, publicat în 2015 și apărut recent și în limba română, la Editura Polirom.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

17
/05
/20

Vă invităm să o descoperiți pe legendara Billie Holiday prin intermediul cărții „Lady Sings the Blues”, semnată de artistă alături de William Dufty și publicată recent și în limba română, la editura Nemira.

17
/05
/20

Acordînd un loc important dialogului și monologului în care confesiunea se îmbină cu persuasiunea, nuvelele – „specie din păcate neglijată azi la noi (ca și în Franța sau Germania!) de scriitori și editori”, cum spune autorul – ce alcătuiesc volumul ne duc cît se poate de firesc cu gîndul la teatru.

Pagina 1 din 10512345...102030...Ultima »