Silviu Purcărete, într-un dialog inedit cu George Banu, la Festivalul Naţional de Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/silviu-purcarete-intr-un-dialog-inedit-cu-george-banu-la-festivalul-national-de-teatru/

Un dialog între regizorul Silviu Purcărete şi George Banu, filmat la Nancy, va fi proiectat joi la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra din Bucureşti, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (26 octombrie – 4 noiembrie). Silviu Purcărete se află în prezent în Franţa, pentru premiera spectacolului „Artaserse”, opera barocă a lui Leonardo da Vinci […]

Un articol de Andrada Văsii|31 octombrie 2012

Un dialog între regizorul Silviu Purcărete şi George Banu, filmat la Nancy, va fi proiectat joi la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra din Bucureşti, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (26 octombrie – 4 noiembrie).

Silviu Purcărete se află în prezent în Franţa, pentru premiera spectacolului „Artaserse”, opera barocă a lui Leonardo da Vinci pe care a pus-o în scenă la Opéra national de Lorraine. Celebrul regizor va fi totuşi prezent în mijlocul publicului şi al invitaţilor Festivalului Naţional de Teatru graţie unui dialog excepţional purtat cu eseistul şi profesorul George Banu sub semnul unei teme generoase: „Teatrul şi sensul comunităţii”.

Filmat la Nancy chiar în urmă cu câteva zile de operatorul Horia Lapteş pentru Festivalul Naţional de Teatru, acest dialog cu o durată de 45 minute va fi proiectat în premieră joi, de la ora 18.00, la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra, înainte de documentarul „Insula. Într-o furtună: Silviu Purcărete”, de Laurenţiu Damian, şi va fi reluat duminică, la aceeaşi sală, după spectacolul „Aşteptându-l pe Godot”, semnat de Silviu Purcărete după piesa lui Samuel Beckett, informează un comunicat remis MEDIAFAX..

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Silviu Purcărete este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din România şi Europa. Are o experienţă de peste 30 de ani şi a realizat spectacole memorabile, în special la Teatrul Naţional din Craiova şi la cel din Sibiu. Este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa, deţinător al Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală, în 1995, şi al premiului pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada (Festivalul Internaţional de la Edinburgh 1991). Spectacolul „Faust” realizat de el la Teatrul din Sibiu a fost unul din capetele de afiş ale Festivalului de la Edinburgh 2009, cel mai mare eveniment de gen din lume.

George Banu este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris III, preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene. A primit de trei ori premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa, a obţinut premiul de excelenţă UNITER şi premiul Prometheus, în 2007. Cărţile sale au fost publicate de mari edituri franceze şi au fost traduse în numeroase limbi străine, printre care în română – „Dincolo de rol sau Actorul nesupus”, „Repetiţiile şi teatrul reînnoit”, „Spatele omului”, „Shakespeare, lumea-i un teatru”, apărute la editura Nemira. A condus revista L’Art du théâtre, între 1981şi 1988, a fost director artistic la Académie Expérimentale des Théâtres, între 1991 şi 2000, şi este coredactor-şef la revista Alternatives théâtrales.

Festivalul Naţional de Teatru, cea mai importantă trecere în revistă a spectacolelor produse în România pe parcursul unei stagiuni, a ajuns în acest an la cea de-a 22-a ediţie, care se desfăşoară începând de vineri până pe 4 noiembrie. Printre altele, FNT 2012 stă sub simbolul operei regizorale a lui Silviu Purcărete, unul dintre cei mai faimoşi artişti români de astăzi.

Astfel, festivalul include un „Focus: Silviu Purcărete – un univers regizoral”, o secţiune care cuprinde următoarele spectacole semnate de cunoscutul regizor: „Aşteptându-l pe Godot”, de Samuel Beckett (Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu), „Călătoriile lui Gulliver” – exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift (Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu), „Gianni Schicchi”, de Giacomo Puccini (Teatrul Maghiar de Stat Cluj), şi „Măsură pentru măsură”, după William Shakespeare (Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova).

 

Sursa: Mediafax

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

20
/09
/23

Cezar Antal este absolvent al Universității de Arte "George Enescu" din Iași, Facultatea de Teatru, Secția Arta Actorului Mânuitor de Păpuși și Marionete. A fost actor al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, în prezent fiind angajat al Teatrului Odeon din București. A colaborat cu regizori importanți de teatru și film. La Teatrul Metropolis joacă în piesa "Disco Regret", scrisă de Doru Vatavului și regizată de Irisz Kovacs.

20
/09
/23

Galeria neconvențională Celula de Artă găzduiește în perioada următoare două vernisaje – Happiness is simple, al artistei Antonia Ionescu, pe 20 septembrie, la Palatul Bragadiru și instalația colectivă și imersivă Share, Tag or Dye Again, pe 23 septembrie, în Celula de Artă din B-dul Carol nr. 53 și Casa Carol 53 și propune vizitatorilor un concept nou de eveniment gândit în parteneriat cu galeria Săfițicuminți – LEAF (Limited Edition Art Fair), care se va desfășura între 22 – 24 septembrie la Kraft Market (str. Matei Millo nr. 8 – 10).

20
/09
/23

În luna octombrie începe ,,Străzile de film”, proiectul care te îndeamnă să redescoperi magia Bucureștiului prin cinematografie. O incursiune într-o lume a filmului și a arhitecturii orașului pe care îl numim acasă.