Simfonia fantastică sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/simfonia-fantastica-sub-bagheta-dirijorului-vienez-sascha-goetzel-la-sala-radio/

Simfonia fantastică, celebra creaţie a lui BERLIOZ, dirijorul vienez SASCHA GOETZEL, JAN MRÁČEK, tânărul violonist ceh de doar 24 de ani, distins în 2014 cu premiul I la Fritz Kreisler International Violin Competition – Viena şi singurul concert pentru vioară semnat de BRAHMS sunt elementele reunite în evenimentul prezentat vineri, 5 iunie (19.00) de Orchestra Naţională Radio.

Un articol de Liliana Matei|2 iunie 2015

În prima parte a serii veţi asculta aşadar Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, creaţie a lui Brahms, lucrarea pe care JAN MRÁČEK a interpretat-o în celebra sală vieneză Konzerthaus, în finala concursului internaţional pe care l-a câştigat în 2014. Absolvent al Conservatorului din Praga, tânărul muzician a obţinut premiul I la competiţia de vioară Stefanie Hohl – Viena (2014) şi premiul II la Prague Springs International Violin Competition – 2010. În prezent este student la clasa celebrului concertmaestru al Orchestrei Filarmonicii din Viena, Jan Pospíchal, la Universitatea de Muzică şi Arte interpretative din Viena.

Cu toate că este încă foarte tânăr, Jan Mráček este invitat deseori să colaboreze cu prestigioase orchestre, precum: Orchestra Filarmonicii din Viena, Orchestra Filarmonicii Janáček, Orchestra Simfonică Naţională din Cehia, Virtuosi Pragenses.

Singurul concert pentru vioară şi orchestră compus de Brahms este dedicat violonistului Joseph Joachim, muzician celebru în epocă şi prieten al compozitorului. Joachim a interpretat de altfel partitura la premiera absolută de la Leipzig, din 1879, cu Brahms însuşi la pupitrul dirijoral. Cea de-a treia parte a concertului a servit ca sursă de inspiraţie pentru piesa „Don’t Cry for Me Argentina”, din musical-ul „Evita”.

În cea de-a doua parte a evenimentului de la Sala Radio vă veţi bucura de o partitură foarte cunoscută şi apreciată: Simfonia fantastică, semnată de compozitorul francez romantic Hector Berlioz. Cu subtitlul „episod din viaţa unui artist”, lucrarea redă trăirile unui artist care se otrăveşte cu opium din cauza unei poveşti nefericite de iubire, simfonie despre care se spune că este inspirată de viaţa sentimentală tumultoasă a compozitorului însuşi.

Leonard Bernstein spunea că aceasta este prima lucrare simfonică ce evocă senzaţiile de reverie până la halucinaţie pe care le poate trăi un om. Berlioz mărturisea despre relaţia între muzică şi dragoste: „Dragostea nu poate exprima ideea de muzică, dar muzica poate da o idee despre ce înseamnă iubirea.”

La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul vienez Sascha Goetzel, un muzician cu un vast repertoriu muzical. Este director artistic şi dirijor principal pentru Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra. A fost de asemenea numit dirijor principal invitat pentru două ansambluri importante: Orchestre Symphonique de Bretagne (Franţa) şi Kanagawa Philharmonic Orchestra (Japonia). De-a lungul timpului a dirijat orchestre prestigioase, ca Moscow Symphony, Berlin Symphony Orchestra, Shanghai Symphony, Orchestre National des Pays de la Loire, Orchestra Radio din Hanovra, Filarmonica din Luxembourg. La invitaţia dirijorului Valery Gergiev, a dirijat opera Don Giovanni, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, în prezent dirijând numeroase spectacole de operă la Opera de Stat din Viena.

INFO

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

FOTO: Özge-Balkan

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).