Simfonia fantastică sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/simfonia-fantastica-sub-bagheta-dirijorului-vienez-sascha-goetzel-la-sala-radio/

Simfonia fantastică, celebra creaţie a lui BERLIOZ, dirijorul vienez SASCHA GOETZEL, JAN MRÁČEK, tânărul violonist ceh de doar 24 de ani, distins în 2014 cu premiul I la Fritz Kreisler International Violin Competition – Viena şi singurul concert pentru vioară semnat de BRAHMS sunt elementele reunite în evenimentul prezentat vineri, 5 iunie (19.00) de Orchestra Naţională Radio.

Un articol de Liliana Matei|2 iunie 2015

În prima parte a serii veţi asculta aşadar Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, creaţie a lui Brahms, lucrarea pe care JAN MRÁČEK a interpretat-o în celebra sală vieneză Konzerthaus, în finala concursului internaţional pe care l-a câştigat în 2014. Absolvent al Conservatorului din Praga, tânărul muzician a obţinut premiul I la competiţia de vioară Stefanie Hohl – Viena (2014) şi premiul II la Prague Springs International Violin Competition – 2010. În prezent este student la clasa celebrului concertmaestru al Orchestrei Filarmonicii din Viena, Jan Pospíchal, la Universitatea de Muzică şi Arte interpretative din Viena.

Cu toate că este încă foarte tânăr, Jan Mráček este invitat deseori să colaboreze cu prestigioase orchestre, precum: Orchestra Filarmonicii din Viena, Orchestra Filarmonicii Janáček, Orchestra Simfonică Naţională din Cehia, Virtuosi Pragenses.

Singurul concert pentru vioară şi orchestră compus de Brahms este dedicat violonistului Joseph Joachim, muzician celebru în epocă şi prieten al compozitorului. Joachim a interpretat de altfel partitura la premiera absolută de la Leipzig, din 1879, cu Brahms însuşi la pupitrul dirijoral. Cea de-a treia parte a concertului a servit ca sursă de inspiraţie pentru piesa „Don’t Cry for Me Argentina”, din musical-ul „Evita”.

În cea de-a doua parte a evenimentului de la Sala Radio vă veţi bucura de o partitură foarte cunoscută şi apreciată: Simfonia fantastică, semnată de compozitorul francez romantic Hector Berlioz. Cu subtitlul „episod din viaţa unui artist”, lucrarea redă trăirile unui artist care se otrăveşte cu opium din cauza unei poveşti nefericite de iubire, simfonie despre care se spune că este inspirată de viaţa sentimentală tumultoasă a compozitorului însuşi.

Leonard Bernstein spunea că aceasta este prima lucrare simfonică ce evocă senzaţiile de reverie până la halucinaţie pe care le poate trăi un om. Berlioz mărturisea despre relaţia între muzică şi dragoste: „Dragostea nu poate exprima ideea de muzică, dar muzica poate da o idee despre ce înseamnă iubirea.”

La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul vienez Sascha Goetzel, un muzician cu un vast repertoriu muzical. Este director artistic şi dirijor principal pentru Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra. A fost de asemenea numit dirijor principal invitat pentru două ansambluri importante: Orchestre Symphonique de Bretagne (Franţa) şi Kanagawa Philharmonic Orchestra (Japonia). De-a lungul timpului a dirijat orchestre prestigioase, ca Moscow Symphony, Berlin Symphony Orchestra, Shanghai Symphony, Orchestre National des Pays de la Loire, Orchestra Radio din Hanovra, Filarmonica din Luxembourg. La invitaţia dirijorului Valery Gergiev, a dirijat opera Don Giovanni, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, în prezent dirijând numeroase spectacole de operă la Opera de Stat din Viena.

INFO

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

FOTO: Özge-Balkan

08
/12
/19

Opera Națională București prezintă duminică, 8 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Peer Gynt” de Edvard Grieg și „Carmina Burana” de Carl Orff, coregrafia poartă semnătura lui Davide Bombana, costumele, decorul și luminile au fost create de către Mario De Carlo, asistent scenografie Andreea Koch. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare, Corul Operei Naționale București a fost pregătit de către Daniel Jinga, iar Corul de copii de către Smaranda Morgovan.

08
/12
/19

Un eveniment de prim rang în lumea muzicii: ediţia 2019 a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc, desfăşurată la Ateneul Român din Bucureşti, și care iniţiate de soprana Mariana Nicolesco s-au impus din nou ca un revelator extraordinar al comorii de peste 10.000 de lieduri româneşti, fondate pe vechiul cântec de dor.

05
/12
/19

Două ansambluri de muzică contemporană aduc publicului colinde contemporane, dar și o selecție de colinde tradiționale mai puțin cunoscute transpuse într-un limbaj muzical actual, înainte de Sărbători, pe scena Teatrelli. Concertul este programat pentru 10 decembrie, de la ora 19 și reunește ansamblul SonoMania și pe artiștii Maria Balabaș, Mihai Balabaș, Călin Torsan și Marina Pingulescu.

05
/12
/19

Opera Națională București prezintă joi, 5 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poartă semnatura lui Alexander Rădulescu, scenografia a fost realizată de către Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrău. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

04
/12
/19

Opera Națională București prezintă miercuri, 4 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia şi coregrafia poartă semnătura lui Gheorghe Iancu, scenografia a fost realizată de către Luisa Spinatelli, iar lighting design-ul de către Camilla Piccioni. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

03
/12
/19

Orchestra Română de Tineret va susţine un concert sub bagheta dirijorului Diego Dini Ciacci în seara de 5 decembrie 2019, ora 19:30, la Catedrala Sf. Iosif  din Bucureşti, solist fiind concertmaestrul orchestrei, Radu Dunca, concertul fiind organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti şi Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română.

02
/12
/19

Vineri, 6 decembrie (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului american multipremiat internațional RYAN BANCROFT aduc în fața publicului bucureștean, la Sala Radio, muzica unuia dintre cei mai mari compozitori francezi de la finalul sec. XIX și începutul sec. XX: CLAUDE DEBUSSY.

01
/12
/19

Opera e muzică, teatru, scenografie, mișcare – totul live. E o reflecție a societății de demult și de acum. E pasiune, dramă, e toate sentimentele la superlativ. E muzică vie vocală, corală și instrumentală. Vă invităm în decembrie la Opera din București, să vă convingeți!

01
/12
/19

Pe 12 decembrie, de la orele 19:00, la Sala Radio Sergiu Cioiu va prezenta un recital extraordinar muzical, poetic, tandru și ironic, în care poezia și cântecul, împreună, fac un excelent divertisment, intitulat: „Sergiu Cioiu, one-man show, cântece ale prezentului continuu”.

01
/12
/19

Concerte extraordinare organizate cu ocazia Sărbătorilor de iarnă sunt pregătite de către muzicienii din Orchestra simfonică și din Corul Filarmonicii „George Enescu”.

25
/11
/19

În perioada 15-17 decembrie va avea loc o serie de trei concerte și serate culturale, în salonul Centrului Român de Muzică din strada Henri Coandă nr. 5, sector 1, București, în cadrul uni festval realizat de pianistul Florian Mitrea.