Simfonia nr. 9, de Beethoven, deschide stagiunea simfonică la Ateneu
https://www.ziarulmetropolis.ro/simfonia-nr-9-de-beethoven-deschide-stagiunea-simfonica-la-ateneu/

Joi, 2 octombrie, de la ora 19.00, Filarmonica “George Enescu” inaugurează stagiunea simfonica 2014 – 2015 cu un concert extraordinar în cadrul căruia Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu” (dirijor Christian Badea) vor interpreta Simfonia nr. 9 de Beethoven. Concertul se va relua si vineri, 3 octombrie la aceeaşi oră.

Un articol de Petre Ivan|30 septembrie 2014

„Începem stagiunea cu una dintre cele mai frumoase simfonii din istoria muzicii, o lucrare monumentală, care dovedeşte genialitatea lui Beethoven. Așa cum spunea și Sergiu Celibidache, Beethoven, fiind surd atunci când a scris partitura, a avut nevoie de o mare putere de spiritualizare pentru a compune această simfonie” declară Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

Concert vocal-simfonic

Joi, 02 si Vineri 3 Octombrie 2014, 19:00 – 20:00

Ateneul Român, Sala mare

Deschiderea stagiunii simfonice 2014 – 2015

Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor

CHRISTIAN BADEA

Dirijorul corului

IOSIF ION PRUNNER

Solişti: IRINA IORDĂCHESCU, AURA TWAROWSKA, MARIUS VLAD BUDOIU, MARIUS BOLOŞ

Program

Ludwig van Beethoven

Simfonia nr. 9

Biletele se pot cumpara de la casa de bilete a Ateneului Român.

Christian Badea, scurtă biografie

Christian Badea, dirijor aclamat în cele mai prestigioase săli de concert şi în celebre teatre lirice din Europa, America de Nord şi Asia, a studiat vioara la Conservatorul de muzică din Bucureşti şi dirijat de orchestră la Bruxelles.IMG_0412

A continuat studiile de dirijat la Mozarteum din Salzburg, sub îndrumarea maestrului Herbert von Karajan şi s-a perfecţionat la Juilliard School din New York, unde principalul său mentor a fost Leonard Bernstein. Vastul său repertoriu alătură cele mai diverse epoci şi stiluri.   Christian Badea a dirijat peste 160 de spectacole la Metropolitan Opera din New York, performanţă ce l-a propulsat definitiv pe maestru în elita baghetelor lumii muzicale internaţionale.

În 2006, după o lungă absenţă, Christian Badea a revenit în România la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. Au urmat colaborari numeroase cu Filarmonica “George Enescu”. Din stagiunea 2012 – 2013 Christian Badea este dirijor principal al acestei orchestre.

Christian Badea este distins cu Ordinul Meritul Cultural decernat de către Preşedinţia României.

În 2008, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa. Pe lângă activitatea concertistică, Christian Badea predă cursuri de măiestrie la Montreal, Copenhaga, Stockholm şi în SUA.

Foto: Simfonia nr.9, Christian BadeaVirgil Oprina

 

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu