Sinaia la pas în 60 de secunde
https://www.ziarulmetropolis.ro/sinaia-la-pas-in-60-de-secunde/

De numele cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor” scrisă de către arhitectul Dan Manea se leagă mai multe premiere. Ultima noutate absolută pentru piaţa cărţii din România este faptul că o carte despre oamenii, istoria şi arhitectura unui oraş a inspirat un film!

Un articol de Petre Ivan|26 iunie 2017

În lunile iulie-septembrie, pe canalele TVR1, TVR2 şi TVR HD, va rula o serie de 60 de episoade intitulată „Sinaia la pas în 60 de secunde”, realizată de către regizorul Cornel Mihalache. Fiecare episod spune o poveste.

În incursiuni de câte 60 de secunde, telespectatorii sunt invitaţi să (re)descopere Sinaia din perspective inedite, să cunoască oamenii remarcabili care au aşezat onorant România pe harta Europei şi să viziteze locurile de care aceştia şi-au legat viaţa sau în care au creat opere excepţionale.

Cum ar fi să îl vizităm pe Ion Luca Caragiale în Casa Gentillini din Sinaia, clădire care se găseşte şi astăzi pe str. Avram Iancu la nr. 28? Cum ar fi ca, trecând prin Sinaia Nouă, cartierul Cumpătu de azi, să auzim revărsându-se din Vila Luminiş acordurile compoziţiilor cu care maestrul Enescu a cucerit întreaga lume? Sau i-am putea urmări cântând alături de el pe discipolii săi, Yehudi Menuhin şi Dinu Lipatti, ei înşişi deveniţi maeştri între timp.

În pelegrinările noastre prin Sinaia l-am putea saluta pe Nicolae Iorga, aflat pe prispa Mănăstirii Sinaia, atunci când nu îl găsim aplecat asupra mesei sale de lucru din casa ce i-a aparţinut, aflată şi în prezent în cartierul Furnica. Ori am putea să dăm mâna cu Nicolae Titulescu, proaspăt întors în ţară, din Elveţia. Istoria prinde viaţă, iar clădirile îşi deapănă poveştile.

Telespectatorii sunt invitaţi să redescopere Sinaia şi, prin ea, o Românie aşa cum poate nu o ştiaţi, începând cu 3 iulie, pe canalul TVR1, de luni până vineri, de la ora 19. 59, pe TVR2, de luni până duminică, de la ora 19.48 şi pe TVR HD în intervalul orar 08.00 – 24.00.

Foto: Sinaia la pas în 60 de secunde – tvr.ro

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.